(Reuters)
(Reuters)

Hoće li Lekler konačno skinuti kletvu u Monaku?

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.05.24. | 11:42

Kvalifikacije će reći sve…

Osma runda ovogodišnjeg šampionata Formule 1 održava se ovog vikenda na ulicama Monaka. Monte Karlo je domaćin trke još od prve sezone šampionata 1950, kada je trijumfovao legendarni argentinski vozač Huan Manuel Fanđo. Najtrofejniji vozač na ulicama Monaka je Ajrton Sena sa šest pobeda, a pet uzastopnih zabeležio je između 1989. i 1993. godine.

U prethodne tri sezone, Red Bul je bio tim kome je pripao najsjajniji pehar na kraju trke (Verstapen 2021. i 2023; Peres 2022). Pred ovogodišnju trku, ali pre svega pred kvalifikacije koje su najbitnije na celom kalendaru, šampionski tim ipak ima razloga za strah.

Izabrane vesti

Ne samo da je Red Bul u Majamiju bio poražen, a u Imoli ponovo ugrožen, već su i prva dva treninga u Monaku pokazala da nešto sa šampionskim timom nije kako bi trebalo. Maks Verstapen i timski kolega Serhio Peres su prvi trening završili na 11. i 12. mestu vozeći na pneumaticima srednje tvrdoće, a meke gume u drugom treningu dovele su ih do četvrte odnosno osme pozicije.

Iako nije strano da se ekipa Red Bula u petak služi niskim režimom rada motora, čime njihovi vozači dostižu manju prosečnu brzinu u odnosu na ostale, a zatim da za subotu to promene i preokrenu situaciju, izgleda da postoje veći problemi koji se ne mogu rešiti podešavanjima. Upitan o novonastalim smetnjama, Verstapen je rekao da ne očekuje čudo. „Ne postoji jasan put ili rešenje za ovaj vikend kako bi pokušali da rešimo tako nešto“, veruje aktuelni šampion.

Budući da je miljenik domaće publike Šarl Lekler postavio najbolje vreme na drugom treningu i konstantno imao najbolji tempo, najveći je favorit pre svega za osvajanje pol-pozicije, a zatim i za pobedu u nedeljnoj trci. Osim nastavka problema za moćni Red Bul i Maksa Verstapena, biće mu potrebno i dosta sreće koju je na domaćoj stazi retko kada imao. Zato i lebdi dilema: može li Lekler konačno skinuti kletvu i odneti pobedu na ulicama domovine?

Na stazi na kojoj su kvalifikacije bitnije od same trke, valja očekivati i da Meklaren koji je parirao Red Bulu u Majamiju i Imoli pojača tempo koji i nije preterano pokazao u prva dva treninga. Tu je i pomalo probuđeni Mercedes (Hamilton bio prvi na prvom treningu), ali bi i Aston Martin i njihov Fernando Alonso trebalo da se vrate u konkurenciju nakon katastrofalne trke u Imoli (završio na 19. poziciji).

Dok Verstapen svakog vikenda nastavlja da niže poene, potrebno je istaći da se u konkurenciji vozača, a u borbi za drugo mesto nalazi nekoliko pilota. Ferarijev Lekler je posle podijuma u Imoli obišao drugog vozača Red Bula Serhija Peresa, koji je u očiglednom padu forme u odnosu na početak sezone, te se vozač iz Monaka sada nalazi na drugom mestu sa 113 poena. Peres ima šest poena zaostatka u odnosu na Leklera, četvrtoplasirani Noris ima 101 poen, dok je Sains peti sa 93 poena.

Satnica za Veliku nagradu Monaka:

Subota - Treći trening 12:30-13:30

Kvalifikacije 16:00-17:00

Nedelja - Trka 15:00 (78 krugova)

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

FerariŠarl LeklerVN MonakaFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara