Hrvoje Horvat (©Reuters)
Hrvoje Horvat (©Reuters)

Horvat: Vojvodina napreduje, odbrana snaga Novosađana, biće to duel dve ranjene ekipe

Vreme čitanja: 4min | pon. 04.03.24. | 06:38

„U ovom trenutku nam je Liga Evrope prioritet jer imamo komotnu situaciju u šampionatu Švajcarske, pa smo odmorili neke igrača u Lucernu“, rekao je trener Kadetena za Mozzart Sport pred sutrašnji (20.45) dvoboj na Slanoj bari

U utorak (20.45) je dan odluke na Slanoj bari u Novom Sadu. Vojvodina ili Kadeten biće rival Fukse Berlinu, braniocu krune, u plej-ofu Lige Evrope. Ulog je veliki. Nokaut faza drugorangiranog takmičenja na tlu Starog kontinenta, Top 12. U prvom meču prošlog meseca u Šafhauzenu, švajcarski prvak je pobedio najbolji srpski tim sa 27:24.

Ako želi treće mesto u grupi i dvomeč sa pobednikom Lige Evrope prošle sezone, tim Borisa Rojevića mora da pobedi minimum sa četiri pogotka razlike pred svojim navijačima. Ulaznice za rukometni spektakl u „Srpskoj Atini“ su brzo podeljene, pa će crveno-beli imati podršku više od 2.000 navijača na Klisi.

Izabrane vesti

Trener Kadetena, Hrvoje Horvat, nekadašnji strateg Neksea i nemačkog Veclara i do prošle godine selektor Hrvatske, odazvao se ljubazno pozivu Mozzart Sporta i izneo očekivanja pred dvoboj u Novom Sadu u poslednjem meču grupne faze Lige Evrope.

Fokus je uvek na nama. Ne gledamo ko nam je protivnik, želimo da ostvarimo dobar rezultat. Pripremamo se za meč u Novom Sadu koji odlučuju o prolasku u narednu fazu. Vojvodina napreduje iz godinu u godinu, stabilan je klub što treba sve da nas raduje da postoji još jedan takav na ovim našim prostorima. Mislim da je napravila najveći pomak od klubova sa Balkana. Igrali smo skoro u Šafhauzenu. Neće tu biti previše iznenađenja, dobro poznajemo jedni druge. Naravno, biće tu taktičkog namudrivanja“, rekao je Horvat.

Oba tima imaju problema s povredama. Ne mogu da igraju u najjačim postavama ni srpski, ni švajcarski šampion. Lalama sigurno nedostaju Stefan Dodić, Vukašin Vorkapić i Milan Milić. Mohamed Aziz Aidi je rovit, dok su se u petak u tim vratili Petar Đorđić i kapiten Miljan Vukovljak. Mladi Simo Šijan je otišao na pozajmicu u Jugović, a pre sedam dana je ostavio dobar utisak u Flensburgu.

I Horvat ne može da računa na dugo odsutne Nemca Torbena Matkena i Mađara Donata Bartoka, a hrvatskom stručnjaku problem zadaje i povreda austrijskog reprezentativca, pivotmena Lukasa Herburgera.

Rekao sam i posle prvog našeg meča da je to bio sudar ranjenih ekipa. Povredio nam se Herbuger, on je važan za odbranu, igrao prednjeg u zoni. Videlo se protiv Silkeborga koliko nam nedostaje, ali nema kuknjave, moramo da nađemo druga rešenja“.

Kadeten je za vikend u šampionatu Švajcarske pobedio najvećeg rivala Kriens u Lucernu sa 36:33 na oproštaju od rukometa legendarnog Andija Šmida, novog selektora Sajdžija. Horvat je odmarao najbolje igrače, španskog, islandskog i švajcarskog reprezentativca Đoana Kaneljasa, Odina Tora Rikardsona i Bena Romdanea. Šansu su iskoristili Čeh David Hrahovec, strelac 10 golova, Luka Maros je dao šest, a Arijel Pjetrašik pet. Poljskog levog beka nije bilo u prvom duelu sa Novosađanima. Kadeten ima čak 10 bodova više od najbližeg pratioca, Kriensa, u tamošnjem šampionatu.

Prioritet ove sezone nam je da osvojimo trofeje u Švajcarskoj, ali imamo komotnu situaciju u domaćem prvenstvu pred plej-of, pa sam odmorio neke igrače u Lucernu kako bi bili svežiji za meč u Novom Sadu. U ovom trenutku nam je meč sa Vojvodinom prioritet. Želimo što dalje da doguramo i u Evropi“.

Đoan Kaneljas, iako je ušao u 38. godinu života, i dalje klasa, nezamenjiv i kod selektora Španije Đordija Ribere. Veterana ćemo gledati i u maju u dvomeču sa Srbijom u baražu za Svetsko prvenstvo 2025. Pre tri nedelje je bio najbolji akter meča sa srpskim šampionom, pogotovo u prvom poluvremenu kada je bio tvorac preokreta.

Ne treba mnogo trošiti reči o Kaneljasu, zna se o kakvom rukometašu se radi, njegovom značaju za naš tim. Iskusan, lider, uz njega i saigrači uče“.

Nije trener Kadetena potencirao imena od kojih se najviše pribojava u taboru Vojvodine, ali je kao veliki kvalitet istakao defanzivu Lala.

Najveća snaga Vojvodine je pokretljiva, agresivna odbrana koja iznuđuje i veliki broj tehničkih grešaka. Znamo da je domaći teren prednost, da će biti vatrenija atmosfera nego kod nas, ali to su sve spoljni faktori koji ne bi trebalo da nas poremete“.

Kadeten je prošle godine u četvrtinalu Lige Evrope igrao upravo sa Fukse Berlinom, mogućim rivalom u plej-ofu za plasman među osam najboljih. U prvom meču je nemački tim poklekao u Šafhauzenu sa 37:33, ali u revanšu u Berlinu je tim Mijajla Marsenića i Dejana Milosavljeva slavio sa 30:24 i plasirao se na F4 u Flensburg gde je na kraju i lako osvojio pehar.

Prvo da prođemo Vojvodinu. Ne razmišljamo trenutno o Berlinu, idemo utakmicu po utakmicu. Znam da je prošle godine Kadeten odigrao dva tesna meča sa Berlinom. Nemački klubovi se više orijentišu na Bundesligu, pa su moguća iznenađenja“, zaključio je Horvat.




tagovi

Hrvoje HorvatRK VojvodinaRukometna Liga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara