Domagoj Duvnjak (©Reuters)
Domagoj Duvnjak (©Reuters)

Hrvati u suzama: Francuzi eliminisali Kauboje, Portugalci idu u Tokio (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.03.21. | 22:40

Zahvaljujući porazu Trikolora u Monpeljeu – 28:29, Domagoj Duvnjak i drugovi ostali bez plasmana na Olimpijske igre narednog leta

Brodolom hrvatskog rukometa se nastavio. Posle očajnih igara na Svetskom prvenstvu u Egiptu i odlaska legendarnog Lina Červara sa kormila, Kauboji su ostali i bez plasmana na Olimpijske igre u Tokiju. U konkurenciji domaćina turnira u Monpeljeu Francuske i Portugalije, Domagoj Duvnjak i drugovi su bili treći i ostali bez plasmana na najveće sportsko takmičenje na svetu.

Hrvati su u nedelju pobedili Tunis sa 30:27, učinili ono što je do njih, ali su zavisili od poslednjeg meča grupe, Francuska – Portugalija. Trikolori su vodili ceo meč, ali su u finišu posustali, primili četiri gola za četiri minuta i izgubili - 28:29, pa se selekcija sa Iberijskog poluostrva plasirala u Tokio zajedno sa domaćinom Francuskom, dok je Hrvatska ispala.

Izabrane vesti

Dramatično je bilo u poslednjem minutu. Portugalcu su izjednačili - 28:28, ali im taj rezultat nije odgovarao. Francuzi su imali loptu na 40 sekundi pre kraja, selektor Žil je uzeo tajm-aut, ali su je izgubili. Veliku grešku je napravio Melvin Ričardson na 10 sekundi do kraja. Portugalci su poveli sa 29:28 pogotkom Silve iz kontre. Ni tu nije bio kraj drame. Valentin Port je pogodio mrežu nedugo zatim, ali su nemačke sudije poništile gol jer je isteklo vreme. Portugalija slavi, a Hrvatska je prvi put ostala bez plasmana na Olimpijske igre.

Trikolori su imali 28:25, četiri minuta pre kraja. Delovalo je da je pobeda osigurana, ali se Portugalci nisu predavali i posle drame slavili. U finišu je napad Trikolora stao, golman Gustavo Kapdevilj je zaustavio tri šuta sa devet metara, a Areja i dva puta Iturizo su realizovali zicere. Portugalci su izjednačili na 40 sekundi pre kraja, a zaim preko Silve pobedili za veliko slavlje. Francuska, Portugalija i Hrvatska su sakupili po četiri boda, ali u trouglu, Kauboji su najslabiji, pa ih nećemo videti u Tokiju.

U nedelju u Berlinu u direktnom dvoboju za Tokio, Švedska je pobedila Sloveniju sa 32:25. Niklas Ekberg je bio najefikasniji u pobedničkim redovima sa sedam golova, od toga pet sa sedmerca. Pratili su ga Gotfridson sa pet i Melegard sa četiri gola, dok su na drugoj strani Marguč, Janc i Bombač po pet puta pogađali.

Ponedeljak, 21.00: (1,20) Barselona (6,75) Ueska (14,00)

Plasman na Olimpijske igre u Tokuju su već ranije obezbedili Danska, Španija, Egipat, Argentina, Bahrein i domaćin Japan, a poslednjih šest selekcija koje će igrati na Olimpijskim igrama su osim Francuske i Portugalije iz Grupe 2 i Norveška i Brazil iz Grupe 1 iz Podgorice i Nemačka i Švedska iz Grupe 3 u Berlinu.

Međunarodna rukometna federacija (IHF) odredila je već grupe, a prva je mnogo jača. Titulu iz Rija pre pet godina brane Danci.

GRUPA 1: Danska, Španija, Argentina, Francuska, Nemačka, Brazil.

GRUPA 2: Japan, Bahrein, Egipat, Norveška, Švedska, Portugalija.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE – 3. (POSLEDNJE) KOLO

Nedelja

GRUPA 1 (PODGORICA)

Brazil – Čile 26:24 (11:17)

Južna Koreja – Norveška 31:44 (16:24)

GRUPA 2 (MONPELJE)

Hrvatska – Tunis 30:27 (14:13)

Portugalija - Francuska 29:28 (12:13)

GRUPA 3 (BERLIN)

Alžir - Nemačka 26:34 (14:17)

Švedska - Slovenija 32:25 (17:13)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rukometna reprezentacija Francuskerukometna reprezentacija hrvatskeRukometna reprezentacija NorveškeRukometna reprezentacija Slovenije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara