""
""

INTERVJU - MILAN LUČIĆ: Tu i tamo se malo potučem, ali važno je da sam pravi lider!

Vreme čitanja: 5min | sub. 19.04.14. | 13:58

Počele su završne borbe za Stenli kup u NHL-u, a mi vam donosimo ekskluzivni intervju sa Milanom Lučićem, kanadskim Srbinom koji se dobrim igrama i jakim krošeom izborio za status vođe Boston Bruinsa, najboljeg tima iz ligaškog dela. Momak iz Vankuvera veruje da njegov tim može da ponovi uspeh iz 2011, kada je postao šampion najbolje hokejaške lige na planeti

Dok čitate ove redove već je počela trka za najvrednijem i najstarijem sportskim trofejom na severno-američkom kontinentu – peharom Lorda Stenlija. Maratonski regularni deo NHL sezone je za nama, 16 najboljih timova je ostalo u konkurenciji sa jednim ciljem – osvojiti Stenli kup koji je 1892. godine tadašnji guverner Kanade, pomenuti lord Stenli od Prestona, prvi put dodelio hokejaškom šampionu te zemlje. Više od veka kasnije amaterski karakter nadmetanja odavno je prevaziđen, isto kao i okviri Kanade, pa je uvom trenutku Nacionalna hokejaška liga (NHL) prevashodno takmičenje američkih klubova. Kanađani još uvek imaju najviše igrača, ali prvi put od 1973. samo jedan klub iz te zemlje – Montreal Kanadijensi – učestvuje u Stenli kup plej-ofu.

O tome šta možemo da očekujemo u NHL doigravanju pitali smo, a koga drugog, nego jednog od najboljih hokejaša u klubu koji je završio ligaški deo na prvom mestu. Zvezda Bostona Milan Lučić rado se odazvao pozivu Mozzart Sporta i u ekskluzivnom razgovoru analizirao za naše čitaoce predstojeći plej-of u kojem njegovi Bruinsi ulaze kao jedan od glavnih favorita!

Izabrane vesti

Prvi put posle 1990. godine, a tek drugi u istoriji kluba, Boston je osvojio Prezidents trofej, odnosno regularni deo sezone završio na prvom mestu u celom NHL-u?
"Odlična sezona je za nama, uspeli smo prvo da osvojimo Istok, a na kraju i da budemo najbolji u ligi. Zadovoljni smo postignutim, ali tek nam predstoji ono najvažnije – Stenli kup plej-of. Mislim da imamo vrlo dobar tim, potvrda toga je i što smo imali dosta igrača koji su učestvovali na Olimpijskim igrama u Sočiju – čak petoricu. Mnogo smo uzbuđeni pred start doigravanja, jer smo svesni da imamo dobre šanse da se ponovo plasiramo u finale. I ne samo to, već i da i ovaj put osvojimo titulu!"

Na stranu timski uspeh, da li lično možeš da budeš zadovoljan igrom?
"Statistika mi je tu gde bi trebalo da bude. Postigao sam 24 gola i imam 35 asistencija, to je nivo koji držim poslednje četiri sezone, sa izuzetkom prošle kada je bio lok-aut i kada u regularnom delu nisam baš bio efikasan kao inače. Ove godine je to drugačije, zadovoljan sam kako igram, posebno kako klizam i kako udaram. Tu i tamo se malo potučem, ali sve u svemu ispunjavam ulogu lidera koja mi je namenjena i u svakom trenutku dajem sve od sebe. Naravno, ni ja ni ekipa se nećemo na tome zaustaviti, jer u plej-ofu moramo da budemo još bolji".

Uspeh Bostona dodatno dobija na težini ako se zna da su između dve sezone klub napustila tri važna igrača – Nejtan Horton (otišao u Kolumbus), Rič Peverli i Tajler Segin (obojica u Dalas). Da li su igrači koji su došli bolji – Džerom Iginla (Pitsburg), Rajli Smit i Lui Erikson (obojica Dalas) – ili ste sazreli kao ekipa?
"Mislim da smo dobri jer baš igramo timski. Mi bukvalno igramo jedan za drugog! Nema sumnje da smo bili dobri i prošle sezone, ali isto tako je neosporno da sada igramo bolje. Osvojili smo Prezidents trofej i samo tako treba da nastavimo da igramo i u plej-ofu".

Da li se oseća pritisak osvajanja titule posle tako dobrog ligaškog dela sezone?
"On uvek postoji. Bilo je tako i 2011. godine kada smo bili prvaci, bilo je tako i prošle sezone kada smo igrali finale. Od nas se stalno očekuje da se borimo za prvo mesto, tako da mi ne razmišljamo o pritisku. Mi znamo šta je naš cilj i daćemo sve od sebe da uspemo".  

Za razliku od prošle sezone osvajanje prvog mesta donosi vam i prednost domaćeg terena kroz čitav plej-of?
"Definitino je to velika stvar za nas. Naša publika zna kako da navija i mi uvek igramo baš dobro u TDI Gardenu".

Motiv više sigurno vam je trijumf Boston Red Soksa u MLB prošle sezone. Sada su oni tim koji je gradu doneo poslednju titulu u američkom profesionalnom sportu?
"Niko nije očekivao da će Red Soksi pobediti u „svetskoj seriji“, ali su odigrali najbolje kada je bilo najvažnije i stigli do titule. Neće biti nimalo lako da im preotmemo titulu lokalnih heroja, međutim, mi smo spremni da idemo do kraja".

U vašoj Istočnoj konferenciji Pitsburg vam se nameće kao glavni konkurent?
"Bez sumnje je tako, najveći su rival. Dokle god Pingvinsi u ekipi imaju takve zvezde kao što su Sidni Krozbi i Jevgenij Malkin, oni će uvek biti jedan od najvećih favorita. Mi smo ih prošle godine „počistili“ u finalu Istoka, nadamo se da ćemo opet biti jači ako do tog duela dođe".

Među ekipama koje su ušle u plej-of na Istoku ove sezone posebno vam ne leži Montreal?
"Ne znam zašto je tako, stvarno ne mogu da objasnim kako su nam oni uvek težak rival u regularnom delu sezone. Drugačije je u doigravanju, jer smo od 2008. do 2011, dakle u četiri sezone, igrali tri puta protiv njih u plej-ofu. Prvo smo izgubili sa 4-3, da bi naredne dve serije dobili sa 4-0 i 4-3. Tu smo pokazali da znamo da ih pobedimo kada je najvažnije".

Detroit će i 23. sezonu zaredom igrati plej-of. Poput Montreala i s Red Vingsima niste imali sreće ove sezone. Dakle, težak rival u prvoj rundi?
"Još jedna ekipa s kojom smo se mučili u regularnom delu. Mi smo dobili prvu, oni ostale tri utakmice, uključujući tu i ubedljivu pobedu od 6:1. To je iskusna ekipa koja ima dosta povređenih igrača, ne mogu da računaju na kapitena Henrika Zeterberga, dok se Pavel Datsjuk tek vratio. Bez obzira na sve povrede oni su nas dobili u poslednjoj utakmici, ali opet kažem sezona je sezona, plej-of je nešto drugačije. Ovde igraš protiv neke ekipe jednom u mesec dana, a u plej-ofu igraš seriju, iz noći u noć. Ako se sećate prošle sezone Pitsburg nas je sva tri puta savladao u ligi, a onda smo ih mi rasturili u plej-ofu sa 4-0. Kao ekipa mi smo spremni za sve što nas očekuje, imamo dobru timsku hemiju, igramo jedan za drugog i imamo dosta samopouzdanja".

Na drugoj strani „kostura“, na Zapadu, ima dosta kvalitetnih ekipa. Finale za sladokusce bi  svakako bilo vi protiv Sent Luisa?
"Ako bi igrali protiv Bluza u finalu bila bi ti veoma interesantna serija, pošto oni dosta igraju slično nama. Međutim, na Zapadu stvarno ima mnogo dobrih ekipa, tamo je baš velika konkurencija. Pored Sent Luisa jaki su i Anahajm, Los Anđeles, pa prvak od prošle sezone Čikago... Zapad je definitivno jači i ko tu bude uspeo da „preživi“ zaista će imati težak posao!"

Kompletan intervju možete pročitati u novom broju magazina MOZZART Sport, koji je u prodaji od petka 18. aprila i možete ga nabaviti po ceni od samo 50 dinara u svim objektima kladionice MOZZART u Srbiji i Republici Srpskoj, ili ga čitati na našoj stranici na Novinarnici

Piše: Miloš Šakan, komentator TV Arena Sport

(FOTO: Action Images)


tagovi

NHLMilan LučićBoston Bruinshokej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara