Uroš Stevanović (©Skrinšot TV Prva)
Uroš Stevanović (©Skrinšot TV Prva)

INTERVJU – Uroš Stevanović: Imam godinu dana da napravim rezultat i vratim Srbiju u svetski vrh

Vreme čitanja: 13min | sub. 10.12.22. | 08:48

Novi selektor srpske vaterpolo reprezentacije u razgovoru za Mozzart Sport govorio o ciljevima koje je stavio pred sebe, povratnicima u reprezentaciju, saradnicima, američkoj turneji...

Na novom početku dvostruki olimpijski šampion nije se snašao, “zahtevala” je podmlađena Srbija promene. Drukčiju energiju. I Dejan Savić je olimpijsku baklju predao Urošu Stevanoviću, pred kojim je delikatan zadatan - stabilizacija reprezentacije, stvaranje nove šampionske generacije i sve to u ekspresnom roku. Jer, da bi se Delfini uopšte našli u Parizu i branili dva olimpijska zlata, moraće u narednih godinu i kusur dana da ostvare znatno bolje rezultate od onih koje su beležili posle Tokija.

Filozofija i tradicija se ne menjaju, i to je ono što uliva poverenje u bolje sutra. Novi selektor, ali stari princip dolaska na tu poziciju. Preko brušenja dijamanata i usađivanja pobedničkog gena u mlađim kategorijama do seniorske reprezentacije. Isti taj put pre Uroša Stevanovića prešli su i Dejan Savić, i Dejan Udovičić, i njihovi prethodnici. Neka se tradicija glede rezultata nastavi, a Srbija vratim tamo gde pripada - u svetski vrh.

Izabrane vesti

I upravo je Uroš Stevanović tu, za kormilom vaterpolo reprezentacije Srbije. Da je vrati na pravi kurs, dugogodišnjim reprezentativcima vrati samopouzdanje, a onima iz kojih je do juče u mlađim kategorijama cedio suvu drenovinu, nastavi sa tim postupkom i napravi šampione. Zadatak nimalo lak, ali znao je strateg kragujevačkog Radničkog šta ga čeka kada se prihvatio selektorski poziv.

Jeste li se kolebali kada ste dobili ponudu Vaterpolo saveza Srbije da preuzmete seniorsku reprezentaciju?

Nikakve dvojbe nije bilo. Kada mi je ponuđeno da postane selektor, nisam pitao ni kakva je situacija, ni šta nasleđujem. Naravno da sam bio upućen u dešavanja i rezultate od ovog leta, ali dileme nije bilo. Ovo je šansa koja se dobija jednom u životu. Nisam mogao da biram trenutak kada će to doći. Leto nije bilo uspešno, kao ranijih godina, na šta smo svi mi navikli, a kako će biti u budućnosti i hoće li biti medalja – to ćemo tek videti. Ostavljena mi je mogućnost da procenim da li mogu da vodim i Radnički i reprezentaciju. To je na meni, za sada će tako i ostati“, počeo je Uroš Stevanović razgovor za Mozzart Sport.

Ko će činiti stručno štab i da li je kompletiran?

Sada konačno mogu da kažem da je stručni štab vaterpolo reprezentacije Srbije kompletiran. Prvi pomoćnik će mi biti Stefan Ćirić, drugi Darko Bilić, koji je bio sa mnom u juniorskoj reprezentaciji. Dok je Stefan bio i u A selekciji, zajedno smo bili i u Partizanu... Ono što je interesantno jeste da kada sam vodio Radnički u drugoj ligi, i kada smo završili takmičenje u martu i ušli u prvu ligu, nastavak sezone sam Stefanu bio pomoćnik u Partizanu. Ta odluka doneta je u dogovoru sa Radničkim, to jest sa Jugoslavom Vasovićem. Bio sam pomoćnik Stefanu i uzeli smo titulu sa Partizanom“, rekao je novi selektor dvostrukog uzastopnog olimpijskog šampiona i dodao:

Trener golmana biće Miloš Ostojić, koji je bio u stručnom štabu Dejana Savića i prošlog leta. Doktore i fizioterapeute takođe nisam menjao, taj deo tima ostaje isti. A, kondicioni trener će biti Dajana Zoretić. Ona je kondicioni trener Juga, radila je sa u brojnim evropskim klubovima i profesorka je na DIF-u u Zagrebu. Sa bivšom šampionkom u ronjenju na dah stručni štab reprezentacije Srbije je zaokružen“.

UBOVIĆ SE VRATIO U REPREZENTACIJU, ĆUK JE IZRAZIO ŽELJU, IMAM I JEDNO IZNENAĐENJE

Miloš Ćuk (©MN Press)Miloš Ćuk (©MN Press)

Naporavili ste preliminarni spisak od 18 imena za prvo reprezentativno okupljanje. Na njemu se nalaze: Branislav Mitrović (Vašaš), Lazar Dobožanov (Radnički), Radoslav Filipović (Novi Beograd), Sava Ranđelović (Vašaš), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Radomir Drašović (Novi Beograd), Đorđe Vučinić (Novi Beograd), Luka Pljevančić (Radnički), Filip Janković (Radnički), Strahinja Rašović (Novi Beograd), Marko Radulović (Radnički), Nikola Lukić (Radnički), Vasilije Martinović (Novi Beograd), Vuk Milojević (Crvena zvezda), Marko Dimitrijević (Partizan), Đorđe Lazić (Breša), Nemanja Vico (Radnički), Nemanja Ubović (Ferencvaroš). Dok je Dušan Mandić, prva zvezda srpske reprezentacije, dobio produženi odmor.

Ima novih imena, ali su na njemu i igrači koji određeno vreme nisu bili u konkurenciji. Dakle, počinjete od nule, svima ćete dati šansu?

Tako je. Prvo što sam uradio jeste razgovor sa svim igračima. Imao sam i mini-turneju u Budimpešti, gledao sam meč Vašaš – Breša, kako bih popričao i sa momcima koji ne igraju u Srbiji. Doneo sam odluku da Ubovića vratim u reprezentaciju, praviće konkurenciju Laziću i Vicu, koji su bili tandem ovoga leta, već od prvog okupljanja. Od centara je priključen i Gavrilović, kao mlada snaga. Naravno, svi ostali ulaze u konkurenciju. Dosta toga će zavisiti od njihovih igara u klubu“.

Nemanja Ubović se vratio u reprezentaciju, hoće li i Miloš Ćuk?

Obavio sam otvoren razgovor i sa Milošem Ćukom, njegov povratak ostavili smo otvorenim. Videćemo kako će igrati u toku ove sezone i da li može da ponovo bude deo rerezentacije. Izrazio je želju, ali videćemo da li je u stanju da izdrži sve fizičke napore. Imao je reprezentativnu pauzu dve godine, nije lako vratiti se u taj sistem klub – reprezentacija. Biće još jedno iznenađenje, ali tu kartu još ne želim da otkrivam“.

PRAZNIKE ĆEMO PROVESTI NA AMERIČKOJ TURNEJI, IGRAĆEMO DVOKRUŽNO SA DOMAĆINOM I ŠPANIJOM

Kakav je plan i program reprezentacije Srbije u narednom periodu?

Ići ćemo krajem godine na turneju u Ameriku, to sam nasledio. Bio je to dogovor Dejana Savića sa Dejanom Udovičićem. Trebalo je to da bude turnir sa četiri ekipe. Prvo je odustala Italija, poziv je upućen Hrvatskoj, međutim, i ona je odustala. Učestvovaće Amerika, Španija i Srbija, sistem će biti dvokružni. Imaćemo četiri utakmice i ja sam napravio preliminarni spisak. Poznata su imena, ali to nije konačan spisak, već kao što kažem preliminaran. Dakle, podložan je promenama. Ispratiću u narednih desetak dana igre kandidata u klubovima, pa ću dati finalni spisak. Ono što je sigurno, na njemu će se naći 18 igrača. Neki mlađi momci će dobiti veću šansu, da vidimo koliko mogu i da li su u stanju da se nametnu“.

Ako će seniorska reprezentacija boraviti u Americi bezmalo do Božića, to znači i da se menja datum završnog turnira Kupa Srbije? Pretgodnih godina organizovan je poslednjeg vikenda u mesecu decembru...

Zbog akcije reprezentacije promenjen je i kalendara se kup neće igrati u uobičajenom terminu. Mi ćemo na turneji u Americi biti od 25. decembra do 5. januara, i iz tog razloga se kup neće igrati poslednjeg vikenda decembra, nego poslednjeg viklenda januara“.

IMAM GODINU DANA DA NAPRAVIM REZULTAT I ODVEDEM SRBIJU NA IGRE U PARIZU

Uroš Stevanović tokom Svetskog prvenstva za juniore u Beogradu (©MN Press)Uroš Stevanović tokom Svetskog prvenstva za juniore u Beogradu (©MN Press)

Ugovor sa Savezom sklopili ste zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu. Oročen je na nepune dve godine. Kakvi ciljevi su stavljeni pred Vas?

Tačno, ugovor je na određeno. Imamo tri velika takmičenja i Svetski kup koji im prethodi. Evropsko prvenstvo i dva Svetska prvenstva, ta takmičenja su ujedno i kvalifikacije za Olimpijske igre. Cilj je prost – da odemo u Pariz. Nikad nije bilo teže što se tiče kvalifikacija. Sedam mesta ima iz Evrope, i ako Amerika bude u polufinalu na nekoj od dve planetarne smotre spašće na šest. Ako se kvalifikujemo za Olimpijske igre, lako ćemo se dogovarati za dalje i ostavljati nove ciljeve“, kazao je Uroš Stevanović i podrobnije analizirao kalendar:

Nezgodono je što je skraćen ciklus, ali je zapravo sve vrlo jednostavno. Imam godinu dana da napravim rezultat. Vreme za rad, koje je nama bitno, ne postoji. Imaćemo kraće pripreme od šest nedelja pred Svetsko prvenstvo u Fukuoki, pred Evropsko prvenstvo u Izraelu i nadalje uopšte ne znamo kalendar. Nadam se da će biti nešto više prostora. Ali, kako je nama, tako je i drugima. Možda nama to manje odgovara, jer je došlo do smene generacije i potrebno je vreme da bi se sve to posložilo kako treba“.

Srbija će se prvi put naći u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, razlog je zauzimanje tek devetog mesta na kontinentalnoj smotri održanoj u Splitu. Kvalifikacije se poklapaju sa pripremama za Svetsko prvenstvo u Fukuoki, hoćete li u nima šansu dati prevashodno mlađim momcima?

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo smo apsolutni favoriti. Koliko te kvalifikacije mogu da nam pomognu? Hajde prvo da vidimo žreb. Tu bi šansu, pre svega, trebalo da dobiju igrači koji nisu imali veliku minutažu. Kvalifikacije dolaze usred priprema za Svetsko prvenstvo, veliko je pitanje kako će sve to funkcionisati. Sada je prerano da razmišjam o sastavu ekipe“.

IMAMO POTENCIJAL DA BUDEMO U VRHU SVETSKOG VATERPOLA, POTRUDIĆU SE DA NAS VRATIM TAMO GDE PRIPADAMO

Jeste li obavili razgovor sa Dejanom Savićem pre no što ste preuzeli seniorsku reprezentaciju i planirate li da menjate nešto u sistemu rada u odnosu na dosadašnji?

Svaki trener nosi nešto svoje, imam određene ideje koje ću pokušati da sprovedem u delo, a što je tiče sistema, pa on se zna na ovim prostorima. Sa Dejanom sam radio, tačnije bio mu pomoćnik u reprezentaciji od 2014. do 2017. za vreme najvećih uspeha, onda sam i u juniorskoj reprezentaciji radio u dogovoru sa njim. Tako da je sistem igre u osnovi isti. Kroz sve kategorije. To je nešto što krasi samo nas i Španiju kroz mlađe selekcije i seniorske. Što se toga tiče – neće biti promena. Jedino će biti promena oko detalja, sitnica. Od Dejana sam najviše naučio, bio uz njega u najzlatnijem periodu našeg vaterpola, tako da moj dolazak nije ništa novo za igrače. Kod nas postoji taj kontinuitet i tradicija. Dejan je prešao iz juniorske u seniorsku reprezentaciju, pre njega Dejan Udovičić... To je jedna škola i sistem koji se ne menja“.

Kako gledate na postignute rezultate minulog leta? Bili su ispodprosečni spram prethodnih godina, pa i decenija.

Rezultati koji su postignuti tokom leta koje je iza nas ne zadovoljavaju ni nas iz sveta vaterpola, ni javnost. Mislim da ovo nije realna slika. Zapravo, sigurno nije realna slika našeg potencijala i snage u ovom trenutku. Pogotovo što smo u martu, kada je bio evropski deo kvalifikacija za Svetsku ligu, bili prvi u Podgorici. Ni to prvo mesto, a ni peto u Budimpešti ili deveto u Splitu nisu realnost. Istina je negde između. Rezultati preko letu su splet malo širih okolnosti. Ne treba zaboraviti da u Splitu nisu igrali Jakšić i Lazić, olimpijski šampioni. Ovako podmlađenoj reprezentaciji su mnogo falili. To se videlo. Imamo potencijal za vrh svetskog vaterpola, da budemo dominantni kao što smo bili i da ponovimo ono što je generacija pre ove radila. U istoj meri je izuzetno teško, to je retkost. Izuzeci su vaterpolisti Srbije i vaterpolistkinje Amerike, košarkaši Amerike, rukometaši Francuske i možda još neko. Treba da težimo tome, ali ne znamo koliki su dometi ovog tima. Potrudiću se da zajednom sa stručnim štabom vratim reprezentaciju tamo gde pripada – u svetski vrh“, poručio je novi selektor Srbije i dotakao se uloga u timu, koje posle smene generacija nisu iskristalisane:

Uloge su promenjene, to važi i za momke koji su igrali u Tokiju i nisu se oprostili od reprezentacije. Sada imaju drugačiju ulogu u timu, postali su vodeći igrači i na to treba da se priviknu. Mlađima je takođe potrebno vreme. Mnogo toga treba da se poklopi, a tu je i breme koje nose od prethodne generacije. I istorije i tradicije vaterpola u Srbiji... Moraju to da iznesu na bolji način, nego što su izneli ovo leto. To je definitivno. Ono što je najbitnije jeste da imaju vere u sebe i u tim, svesni su i grešaka i dobrih stvari, a pre svega još veću želju imaju da se dokažu u budućnosti“.

VATERPOLO SE PROMENIO, MORAMO I MI DA BISMO BILI KONKURENTNI

Uroš Stevanović (©MN Press)Uroš Stevanović (©MN Press)

Utisak je da Srbija na velikim takmičenjima u Budimpešti i Splitu fizički nije najbolje izgledala i da je pomalo nespremna dočekala promene u vaterpolu. One se ponajviše tiču ubrzanja igre, sve je počelo da se svodi na igrača više ili manje. Šta treba promeniti?

Vaterpolo se promenio, preovladava stil koji odgovara reprezentacijama koje su fizički dominantne plivački gledano. Mi nismo reprezentacija koja je u tom i sličnim segmentima među boljima, moraćemo to da promenimo, jer igrači koji nisu plivački spremni su u ogromnom hendikepu u odnosu na druge. Mi smo imali drugačiji stil, a on je produkt onoga što imaš, igrača koje poseduješ. U budućnosti moramo to da promenimo, i zbog toga mi je izuzetno bitno bilo angažovanje dobrog kondicionog trenera. Verujem da je to Dajana Zoretić, i verujem da ćemo kondiciju dovesti na nivo ostalih reprezentacija“.

A, da li ste zadovoljni učinkom juniorske reprezentacije Srbije, čiji ste kormilar bili dug niz godina? Je li izvučen maksimum u letnjim mesecima?

Uvek može bolje, iako je juniorska reprezentacija osvojila dve medalje. Srebro i zlato. Ostaje žal zafinalom Svetskog prvenstva u Beogradu, bili smo domaćini, bazen je bio pun, predivna atmosfera, cela seniorska reprezentacija Srbije je došla da gleda utakmicu. Mediteranske igre i Evropsko prvenstvo u Podgorici, gde smo mi imali samo trojicu starijih igrača, je kruna leta. Bilo je izuzetno naporno, krenuli smo 13. juna sa pripremama, a završili smo sa finalom u Podgorici 25. septembra. Rezultatski jeste uspešno, a još uspešnije je u pogledu napredovanja, usavršavanja i svega što te mlade igrače čeka u budućnosti. Medalje treba da im budu samo podstrek da još više rade i budu posvećeniji, pre svega sportu, da bi ispunili sav potencijal“.

Rezultati u mlađim kategorijama su tu, od malena kod kandidata za seniorsku reprezentaciju treba stvarati pobedničke navike, međutim, da li je osvajanje medalja bitnije od stvaranja igrača za A selekciju?

Rezultat je jedna lepa nagrada za te momke i Vaterpolo savez Srbije, ali ono što je nama mnogo bitnije jeste ko će od njih zaigrati u seniorskoj reprezentaciji i doprineti da se tu osvaruju uspesi. To ćemo videti u skorijoj budućnosti. Potencijala i kvaliteta ima, pogotovo u odnosu na druge reprezentacije“.

PET SRPSKIH KLUBOVA NA MEĐUNARODNOJ SCENI JE SJAJNA STVAR ZA NAŠ VATERPOLO

Koliko je bitno za srpski vaterpolo što gotovo svi reprezentativci igraju u domaćem prvenstvu i da li je reprezentacija iz toga izvukla maksimalnu korist?

Fenomenalno je to što je gro naših najboljih reprezentativaca u zemlji, što igra u domaćim klubovima. Ali, zbog kalendara, nije bilo previše prostora za okupljanje i rad. Do puta u Ameriku nećemo ni imati prostora i vremena da se okupimo, naredni put tek pred Svetski kup u martu. Možda budu dva vikend okupljanja, to je maksimum u ovom kalendaru, tako da na najbolji način ne mogu da iskoristim to što većina momaka igra u Srbiji. Tu su domaća liga, Jadranska liga, Liga šampiona, Kup Evrope... Zaista nemam kada da ih okupim, ali znači i što igraju jedni protiv drugih, i što treniraju u klubovima jedni sa drugima. Bitno je i što su tu zbog mladi igrača, da oni imaju priliku da uče uz njih i nadmeću se sa njima. Da vide kako treba da igraju i ponašaju se kao olimpijski šampioni. Za napredak mladih igrača je jako bitno da imaju iskusnije uz sebe, to je velika prednost. Bez toga ne mogu da se naprave šampioni. Bez ikakvog pogovora to je velika prednost za srpski vaterpolo“.

Srbija ima dva kluba u grupnoj fazi Lige šampiona, tri u osmini finala Kupa Evrope. Kako kao selektor gledate na postignuto do sada i kakva su Vam očekivanja?

Rezultati su fenomenalni. Imamo dva tima u grupnoj fazi Lige šampiona. Novi Beograd dve pobede, Radnički četiri boda, i još tri ekipe u osmini finala Kupa Evrope. Mislim da sve tri ekipe i dalje imaju šansu da se plasiraju u četvrtfinale. Partizan je mogao mnogo bolji rezultat da ima, jer je sve imao u svojim rukama. Ali, to je ta mladost... Neiskusni su, ali samo gol prednosti u revanšu ne mora da im bude hendikep. Treba da odigraju rasterećeno, uđu u utakmicu kao u Beogradu. Neće im biti lako, Panionios je izuzetno nezgodan domaćin, atmosfera na bazenu je karnevalska, prava fešta. Nadam se da će pružiti igru kao iz rve četvrtine i po. Šabac ima jako dobar rezultat, tri gola prednosti nose u Barselonu. U povoljnom je položaju. Na najbolji način je iskoristio ispunjen bazen, dok je Zvezda, nažalost, izgubila sa pet golova razlike. Mislim da je to bila i maksimalna razlika. Realniji rezultat je bio dva ili tri razlike. Pet golova je velika prednost, ali nije tolika razlika između timova. Zvezda je već jednom nadoknadila veliki zaostatak protiv Pro Reka, tada nije prošla. Nadam se da će sada uspeti. Teško će joj biti, nije imala sreće na žrebu. Vašaš je jedina ekipa u Kupu Evrope koja iskače u odnosu na druge, pravljen je za Ligu šampiona, i da nije naleteo na Brešu, verovatno bi i igrao u najjačem klupskom takmičenju“.

Nedavno srpskih klubova nije bilo na evropskoj mapi, a i kada uđu u Ligu šampiona bili su puki statisti. Šta je dovelo do toga da dođe do zaokreta?

Pet klubova u Evropi su produkt sistemskog ulaganja u vaterpolo, i generalno ulaganja države u sport. Svi klubovi su napravili iskorak otkako je povećano ulaganje. Klubovi ozbiljno rade poslednjih šest godina, tako da ovi rezultati nisu slučajnost i nadam se da će tako ostati i u budućnosti. Novi Beograd je pravljenjem drim-tima naterao druge klubove da više ulažu, da se više posvete organizaciji, mlađim kategorijama. Valja i to napomenuti“, rekao je selektor Srbije i za kraj dodao:

Vaterpolo nije mali sport, ali se svi jako dobro poznajemo, u nekom trenutku smo sarađivali i ne vodimo se onom narodnom da komšiji crkne krava. Svima je drago što imamo pet klubova u Evropi, mislim da nijedan drugi sport u Srbiji nema pet klubova u međunarodnim takmičenjima“, zaključio je Uroš Stevanović razgovor za Mozzart Sport.

SUPERLIGA SRBIJE - 8. KOLO:

Subota

12.00: Crvena zvezda - Valis

19.00: Radnički - Šabac

19.45: Novi Beograd - Vojvodina

20.00: Nais - Vukovi

20.00: Proleter - Partizan


tagovi

Uroš Stevanovićvaterpolo reprezentacija SrbijeNemanja UbovićMiloš ĆukDejan Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara