Alberto Munaris (©European Water Polo Championship 2024)
Alberto Munaris (©European Water Polo Championship 2024)

Italijani rastavljeni na proste faktore! Agire zabetonirao gol, Španija furiozno do finala

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.01.24. | 17:37

Crvena furija za tri četvrtine primila jedna gol, odavno tim Alesandra Kampanje nije bio tako nemoćan

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Trebaklo je da bude spektakl, a u vodi bazena zagrebačke Mladosti postojao je samo jedan tim – Španija. Rastavila je Italijane na proste faktore, odigrala defanzivno savršenu utakmicu u polufinalu i za tri četvrtine primila tek jedan gol. Unaj Agire ga je zabetonirao, digao je nevidljivu barijeru i izluđivao Frančeska di Fulvija, Edioarda di Somu, Vinčenca Dolčea… Crvena furija je u potpunosti razoružala Italijane i ušla u finale Evropskog prvenstva – 7:4.

Izabrane vesti

Odavno neko Italijane nije učinio nemoćnim kao što je to uradila Španija. Sve što je Alesandro Kampanja naumio pročitao je David Martin, kod svakog poteza u šahovskoj partiji bio je dva ispred. Urlao je italijanski selektor na svoje igrače, skakao pored bazena, nije ni stigao da negoduje na sudijske odluke koliko je bio besan na reprezentativce.

Italijani su bili razbijena vojska, glavom nisu bili prisutni u utakmici. Za čitavo poluvreme postigli su tek jedan gol! Nekada nisu ni videli gol, konstantno su Španci držali ruke visoko u bloku, nisu imali gde da provuku loptu, a kada bi u tome i uspeli, isprečio bi im se Unaj Agire. Ušao je duh Danijela Lopesa Pineda u prvog golmana španske reprezentacije.

Pravila su promenjena, favorizuju napadače, pada sve više i više golova… A, za dve četvrtine Italijani su jedanput tresli mrežu gola koji je branio Unaj Agire. Učinio je to Alesandro Veloto iz situacije sa igračem više. Španska “jed”nica" je od prvih deset šuteva odbranila devet, a odbrana nije popuštala ni u nastavku.

Za Italijane je polufinale postalo prava noćna mora. Unaj Agire se iz minuta u minut činio sve većim i većim, duplo je narastao, pokrio ceo gol. U trećoj četvrtini nijednom bronzini sa Svetskog prvenstva nisu kapitulirali. Ili su Frančesko di Fulvio (pucao 0/7), Andrea Fondeli, Nikolas Prešuti i Vinčenco Dolče pucali pored konstrukcije ili direktno u španskog golmana.

Alvaro Granados (©European Water Polo Championship 2024)Alvaro Granados (©European Water Polo Championship 2024)

Procenti odbrana Unaja Agirea bili su impresivni – 12/13! Do četvrte deonice. Ništa mu nisu mogli Italijani, omađijao ih je u Zagrebu. Konstantno je gledao ka klupi, posle dobrana držao čvrsto stisnutu pesnicu u vazduhu, a za to vreme Španija je mic po mic uvećavala prednost. Prvo udarcima iz pozicionih napada preko Felipea Peronea i Alberta Munarisa, zatim i iz situacija sa igračem više.

Španci nisu blistali sa igračem više, bili su tek na oko 20 odsto pre no što je meč ušao u završnicu. Alvaro Granados se ispromašivao, mogao je bolje i Felipe Perone, ali su zato Alehandro Bustos i levoruki Blaj Maljarah pronalazili pukotine i slali lopte iza leđa Marka del Lunga, koji je uspeo da odbrani peterac Albertu Munarisu i sakupi dvocigfren broj odbrana, ali ništa to nije vredelo kada napad nije funkcionisao.

Totalno je stala napadačka produkcija italijanskog tima, bez gola su bili preko deset minuta. Frančesko Kondemi, največi talenat sa Apeninskog poluostrva, dao je nadu ekipi Alesandra Kampanje. Sa dva gola u četvrtom periodu razbio je nevidljivu barijeru koju je postavio Unaj Agire.

Ipak, kada je postalo pipapo, kada je Edoardo di Soma pogotkom iz peterca Italijane pribliđio Špancima, iz vode je izronio Felipe Perone.

ŠPANIJA – ITALIJA 7:4

(2:1, 2:0, 1:0, 2:3)

Zagreb

Bazen: Mladost

Sudije: Boris Margeta, Jorgos Stavridis

ŠPANIJA: Agire (14 odbrana), Munaris 1, Granados 2, Sanauha, De Toro, Larumbe, Biel, Kabanjas, Taulj, Perone 2, Maljarah 1, Bustos 1, Lorio.

ITALIJA: Del Lungo 12, Di Fulvio, Kondemi 2, Marcijali, Veloto 1, Rencuto, Ečenike, Prešuti, Bruni, Di Soma 1, Dolče, Nikozija.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE:

POLUFINALE

Nedelja

Španija – Italija 7:4

18.30: (4.00) Mađarska (8.00) Hrvatska (1.40)

RAZIGRAVANJE

Nedelja

Srbija – Grčka 10:12

20.15: (16.0) Rumunija (19.0) Crna Gora (1.03)


tagovi

Alesandro KampanjaDavid MartinVaterpolo reprezentacija ItalijeVaterpolo reprezentacija ŠpanijeEvropsko prvenstvo u vaterpoluAlberto MunarizAlvaro GranadosUnaj AgireFelipe PeroneBlaj Maljarah

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara