Đakomo Kanela (©Reuters)
Đakomo Kanela (©Reuters)

Italijani za četiri minuta ohladili Crnu Goru i izabrali Srbijinu četvrtinu kostura

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.09.22. | 20:10

Svetski vicešampion u trećem periodu ubacio u petu brzinu i uleteo među osam najboljih na Evropskom prvenstvu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Mali su smanjili zaostatak za velikima, ne postoje više apsolutni favoriti na planetarnim i kontinentalnim šampionatima. Ali, dva tima za nijansu odskaču od drugih, Italijani i Španci su se blago odvojili. Mentalno jaki, tehnički potkovani i odlični kalkulanti. Uhvatila je Italija u zamku Crnu Goru, pustila da se potroši i uraganskim naletom za četiri minuta srušila joj san o preskakanju stapenica i čekiranju mesta u četvtfinalu - 13:8.

Izabrane vesti

Tražice Ajkule mesto među osam najboljih na Starom kontinentu kroz doigravanje, poslao ih je svetski vicešampion u gornju polovinu žreba i odabrao polovinu u kojoj nema Španaca, prve selekcije koja se plasirala u četvrtfinale. Preskoči li Srbija osminu finala, udariće na Italijane! 

Granitnu odbranu imaju Italijani i biće još čvršća kada dođe do borbi za medalju. Retko ko ulazi u šuteve protivniku kao svetski vicešampioni, zatvorili su izabranici Alesandra Kampanje sve prilaze golu na startu meča, izluđivali su šutere Crne Gore, a Marko del Lungo bi da to dozvoljavaju pravila mogao da se nasloni na stativu. 

Nisu videli gol Crnogorci, pet puta su im udarci izblokirani - prednjačio Jakopo Alesijani - i da sve ne krene u neželjenom smeru postarao se Dejan Lazović. Crnogorski čuvar mreže skinuo je peterac Edoardu di Somi, zaustavio više od polovine lopti koje su išle u okvir gola i dao Ajkulama veštačko disanje. Održavao ih je u životu, iznova i iznova vadio kestenje iz vatre. 

Miroslav Perković je demostrirao u drugom kvartalu kako centri treba da se dižu iz vode i tuku - svom silinom. Ni sa čuvarom na leđima Italijanima od eksplozije crnogorskog sidraša nije bilo spasa. Ajkule nisu mogle da brani italijanske teškaše, kupili su Gojkovićevi momci lične greške, arbitri pokazivali na peterac, a Dejan Lazović nije čitao Vinčenca Rencuta i Đakoma Kanelu kao knjigu. 

Italijani su nastavili da ulaze u telo Crnogorcima, inicirali su grubu igru, svesno riskirali i povremeno bili kažnjavani. Situacije sa igračem više koristili su Bogdan Đurđić, od iduće sezone član Savone, potom i Aleksa Ukropina. Prvotimac kragujevačkog Radničkog provukao je Del Lungu loptu “kroz uši”. 

Zamirisalo je na dramu kada je Marko Mršić poništio strelu Luke Marcijalija, ali samo je isprovocirao Italijane. Pogodio ih je direktno u živac i probudio zver. Nanizao je osvajač Svetske lige pet golova za četiri minuta, mahom iz igrača više. Vinčenco Dolče, Luka Damonte i Frančesko di Fulvio koristili su višak prostora, a Đakomo Kamela je ukradenu loptu i kontru pretvorio u duplu razliku. 

Četvrtinu pre kraja Italijani su stavili tačku na derbi, ohladili su Crnu Goru i kreirali nedostižnu prednost. Ekipe kakva je Kampanjina ne ispuštaju pet golova u završnici.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U SPLITU - TREĆE KOLO: 

Petak 

GRUPA A

Gruzija - Slovačka 16:11

Italija - Crna Gora 13:8


GRUPA B

Malta - Francuska 8:15

20.30: (4,00) Grčka (8,00) Hrvatska (1,40)


GRUPA C

Nemačka - Španija 6:17

Rumunija - Holandija 12:12


GRUPA D

Mađarska - Izrael 23:4

Srbija - Slovenija 17:6



tagovi

Vaterpolo reprezentacija Italijevaterpolo reprezentacija Crne GoreEvropsko prvenstvo u vaterpoluFederiko di FrančeskoĐakomo KanelaMarko del LungoVinčenco DolčeMiroslav PerkovićAleksa UkropinaBogdan ĐurđićDejan LazovićVladimir Gojković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara