Ivana Vuleta (MN Press)
Ivana Vuleta (MN Press)

Ivana skočila u Beogradu do novog svetskog zlata!!!

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.03.22. | 19:16

Srpska atletičarka ponovo pokazala da je bez premca čak i na planetarnoj smotri, skočila je u Beogradu - 7,06

Svetska kruna ostaje u vlasništvu Ivane Vulete! Najbolja srpska atletičarka je još jednom priredila naciji performans za pamćenje. Letela je do daljine od sedam metara i šest centimetara, što je bilo dovoljno za drugo svetsko zlato u dvorani. Odbranila je tron koji je osvojila pre četiri godine u Birmingemu i potvrdila da joj je i dalje mesto u samom vrhu.

Večeras je hrabro na leđima iznela veliko breme favorita. Dobila je bitku sa samom sobom i nije poklekla pod pritiskom. Ako je bilo onih koji su sumnjali da li će se izdići posle četvrtog mesta na Olimpijskim igrama, Ivana je baš takvima poslala pravi odgovor sa peska!

Izabrane vesti

Jedna medalja može da bude trenutni bum ili nekakvo iznenađenje. A kada se odličja nadovezuju jedno na drugo – onda je to već dokaz vrhunskog kvaliteta. Ivana je noseći devojačko prezime Španović prvu medalju u dvorani na svetskoj smotri uzela još 2014. godine u Sopotu. Bila je tada bronzana (6,77 m). Korak dalje je otišla dve godine kasnije u Portlandu kada je uzela srebro (7,07m). Zlato je napokon dočekala 2018. godine u Portlandu (6,96m). Često kažu sportisti da je lakše popeti se na tron, nego na njemu ostati... Danas je u Beogradu Vuleta uspela da se odbrani od motivisanih protivnica i sačuva krunu na glavi. Prva iza šampionke ostala je Ese Brume (6,85), a treća je bila Lorejn Judžin (6,82).

A nije počelo sve glatko... Iščekivanje nije baš prijalo onima koji su bili zakazani za nedelju uveče, jer je većina kolega već obavila svoj deo posla. Osetila se nervoza kod devojaka koje su se takmičile u skoku udalj. Ulog je bio veliki, pa nije moglo da se očekuje da će biti opuštene. Ali, nije baš bilo prijatno gledati nervozna lica i uzastopne prestupe. U prvoj seriji od 15 atletičarki samo njih pet je imalo ispravan skok, a čak deset je zgazilo plavu liniju.

U drugoj je domaća publika mogla da odahne. Zatrčala se dobro Ivana Vuleta, zgazila na odskočnu dasku baš kako treba, poletela do dužine – 6,89 m i zauzela prvo mesto. Za jedan centimetar je poboljšala rezultat u odnosu na najbolji skok sezone (6,88). Broj prestupa se smanjio u ovoj rundi – bilo ih je duplo menja, tačnije pet. Prve pratilje srpskoj najvećoj uzdanici bile su Amerikanke – Tifani Flin je skočila 11 cm manje, a Kuaneša Burks 12.

Treća serija donela je novi neispravan skok naše atletičarke, ali njega nije tragično doživela jer je držala prvu poziciju. Međutim, približila joj se Ese Brume koja je skočila 6,85m i tako pokazala zašto je jedan od kandidata za odličje. Baš kao i Britanka Judžin koja je posle dva prestupa zabeležila rezultat – 6,82m i podigla se na treće mesto. U ovoj rundi se oprostila od takmičenja i druga srpska predstavnica Milica Gardašević sa skokom od 6,59. Osam takmičarki je prošlo dalje, a ona je ostala na devetoj poziciji.

Kraj četvrte serije doneo je potpunu ekploziju u dvorani. Osma po redu skakala je Vuleta i to kako! Poletela je preko sedam metara, zabeležila najbolji rezultat sezone – 7,06 i razvukla osmeh od uva do uva. U hali se već osetila šampionska atmosfera.

Nije više ništa moglo da se promeni... Ivana je ostala prva sve do kraja. Niko nije uspeo da je ugrozi. Srpkinja je i dalje najbolja na svetu!



tagovi

Ivana VuletaIvana ŠpanovićSvetsko atletsko prvenstvoSvetsko atletsko prvenstvo u Beogradu 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara