Proslava titule Novog Beograda (©VK Novi Beograd)
Proslava titule Novog Beograda (©VK Novi Beograd)

Jadranska liga skoro kao Liga šampiona: Šest prvaka Evrope, poplava stranaca, srpski asovi i zlatni Hrvati

Vreme čitanja: 6min | čet. 06.10.22. | 14:53

Novi Beograd kreće u odbranu titule, prete mu splitski Jadran, Jug i Radnički. Iz drugog plana vreba Crvena zvezda

Odvajkada je ex-YU prostor bio rasadnik vaterpolo talenata, na tom području stvoreno je najviše evropskih šampiona i opravdano Jadranska liga nosi naziv mala Liga šampiona. I nezvanično ima status druge lige Starog kontinenta. Neretko je jača od Kupa Evrope, drugog po snazi međunarodnog takmičenja, i atraktivnija, a u 15. izdanju regionalne lige za titulu će se boriti čak šest prvaka Evrope. 

Ove sezone Jadranska liga broji 12 klubova, njih deset igra i pod svetllima međunarodne pozornice. Iz regionalne koje okuplja klubove iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore ispala je Budva. Svi prvaci regiona, osim Primorja, sa ex-YU prostora su grupisani u elitnom rangu, nedostaje još i Pro Reko - dobio specijalnu pozivnicu 2011. godine - od timova koji su podizali trofej. Jadranska liga u punom sjaju, a stranaca - nikad više. 

Izabrane vesti

Vratio se vaterpolo na velika vrata u region, ponovo je primamljiv svetsim zvezdama i igračima željnim dokazivanja. Podignuta je Jadranska liga na viši nivo, klubovi imaju velike ambicije u Ligi šampiona, pa otuda ne čudi što će se pored domaćih asova u bazenu naći i Alvaro Granados, Angelos Vlahopulos, Konstantinos Kakaris, Dimitrios Skumpakis, Lukas Seman, Nika Šušiašvili, Džejk Muskat, Sandro Adeišvili, Valiko Dadvani... 

Većina inostranih igrača stacionirana je u Novom Beogradu za kojim potera počinje danas. Novobeogradski klub brani titulu, želi da ponovi prošlosezonski uspeh, ali i ode korak napred i osvoji trofeje na sva četiri fronta na kojima će zaigrati. Posao će mu biti olakšan u Jadranskoj ligi ukoliko, kao i minule sezone, bude prvi posle osnovnog dela, jer će steći pravo da bude domaćin završnog turnira. 

SVI REGIONALNI ŠAMPIONI:

Jug Dubrovnik - četiri puta (2009, 2016, 2017, 2018)

Primorje - tri puta (2013, 2014, 2015)

Mladost Zagreb - dva puta (2019, 2020)

Jadran Herceg Novi - dva puta (2010, 2011)

Pro Reko - jedanput (2012)

Radnički - jedanput (2021)

Novi Beograd - jedanput (2022) 

(©VK Novi Beograd)(©VK Novi Beograd)

Regionalna liga je u pogledu učesnika doživela jednu minimalnu promenu, brojaće ekipu manje u odnosu na prethodnu sezonu. Šabac i Mornar su uspeli da zadrže status u eliti, a promocija je za dlaku izmakla riječkom Primorju.

U tekućoj sezoni igraće se Jadranska liga u četiri faze i četiri najbolje plasirane ekipe otići će na finalni turnir, koji će se odigrati 11. i 12. marta. Timovi su tokom prvog turnira podeljeni u četiri grupe - gradovi domaćini su Beograd, Kragujevac, Split i Herceg Novi - a tokom naredna tri će se ukrštati oni koji nisu međusobno igrali. Pribeglo je rukovodstvo Jadranske lige “raund robin” sistemu, iako se razmatrala mogućnost turneja po Dalmaciji, Beogradu, Boki Kotorskoj... U novoj sezoni Beograd i Split će dva puta okupiti najbolje klubove sa ex-YU podneblja - domaćini će biti Novi Beograd i Crvena zvezda, odnosno Jadran i Mornar - a pored Kragujevca i Herceg organizacija je dodeljena i Zagrebu, Šapcu, Šibeniku i Dubrovniku.

NOVI BEOGRAD PRVI FAVORIT ZA TITULU 

Sačuvao je Novi Beograd najjače karike iz ekipe koja mu je donela prve trofeje. Ispisao je novobeogradski klub istoriju na "11. aprilu" kada je u finalu Jadranske lige nadigrao splitski Jadran i u uneo pehar u vitrine. Dušan Mandić bio je i ostao prvo ime tima, tu su i dalje Nikola Jakšić, Duško Pijetlović, braća Rašović, Angelos Vlahopulos, Radomir Drašović, Đorđe Vučinić... Ali, stigao je i kvartet pojačanja. 

Alvaro Granados je bez ikakve dileme najzvučnije inostrano ime godinama unazad koje će zaigrati u regionalnoj ligi. Fantastični španski šuter je vodio Crvenu furiju do zlata na Svetskom prvenstvu i bronze na kontinentalnoj smotri, bio je drugi strelac - podelio to mesto sa Strahinjom Rašovićem - u Ligi šampiona do završnog turnira. Daće Granados novu dimenziju napadačkoj igri Novog Beograda, dok će mu Dimitrios Skumpakis doneti čvrstinu u odbrani i šut sa centralne pozicije, a klub su pojačali i golaman Radoslav Filipović i crnogorski centar Savo Ćetković

SPLITSKI JADRAN, JUG I RADNIČKI NAJVEĆA PRETNJA ŠAMPIONU 

(©VK Novi Beograd)(©VK Novi Beograd)

Živku Gociću na klupi Novog Beograda neće biti lako da ponovi uspehe Igora Milanovića, iako na papiru ima još kvalitetniji sastav. Ne bude li većih iznenađenja, aktuelnom šampionu Jadrana najveća pretnja trebalo bi da budu prošlosezonski akteri završnog turnira - splitski Jadran, dubrovački Jug i kragujevački Radnički. 

Reprezentativci hrvatskih klubova pucaju od samopouzdanja posle osvojenog evropskog zlata, napunili su se energijom, dobili dodatne impulse. Jadran je ostao bez ruskog bombardera Konstantina Harkova - prešao u italijansku Brešu - a taj gubitak nadoknadio je angažovanjem Ivana Domagoja Zovića, kao i Marina Tomasovića, koga je “ukrao” Dubrovčanima. Ostatak Jadranovog tima je nepromenjen, najveće uzdanice biće mu: Jerko Marinić Kragić, Rino Burić, Luka Bukić, Anđelo Šetka, Nikša Dobud... 

Ni Jug nije napravio velike promene. Grčki tri u Dubrovniku spao je na jedno slovo - na Konstantinosa Kakarisa. Osiromašila je grčka kolonija, gorostas je ostao sam, klub su napustili Stilijanos Agriropulos, koji je pojačao Ferencvaroš, i Aleksandros Papanastasiju, koji je zadužio opremu Olimpijakosa. Klub je napustio i bek Hrvoje Benić. U Gruž su stigla dva zlatna hrvatska reprezentativca - Franko Lazić i Matijas Biljaka, a paraf na ugovor stavio je i kotorski centar Goran Grgurević. Ima Vjekoslav Kobešćak opciju više na poziciji sidraša, dobio je adekvatne zamene za Grke, a najveće nade polagaće u hrvatskog asa Mara Jokovića, kapitena Lorena Fatovića, golmana Tonija Popadića i trenutno možda i najboljeg mladog igrača sveta - Marka Žuvelu

Radnički iz Kragujevca gotovo da ništa nije menjao. I dalje je mozak operacije Uroš Stevanović, nosioci iz prethodne sezone imaće i ove na raspolaganju. Marko Radulović i Nikola Lukić, kao i Miloš Ćuk, biće zaduženi za rešavanje najvećeg broja napada, Lazar Dobožanov je prvi golman, a jedina prava promena tiče se centarske pozicije. Tu će Kragujevčani za klasu biti jači nego lani. Hrvatskom centru Josipu Vrliću pridružio se Nemanja Vico, a sa pozajmice iz Valjeva vratio se perspektivni Bogdan Gavrilović.

ZVEZDA PREDVODI TIMOVE IZ DRUGOG PLANA 

(©Starsport)(©Starsport)

Ako bi neko mogao da se umeša u borbu za odlazak na završni turnir, onda je to definitivno Crvena zvezda. Sa Dejanom Savićem na klupi mogla bi da pomrsi nekom iz kvarteta konce, trenutno je peti tim Jadranske lige po sastavu. Sidro nisu digli Gavril Subotić, Veljko Tankosić, Ivan Basara, Dušan Marković, Miloš Vukićević; napredak se očekuje od golmana Vladimira Mišovića i Rodoljuba Gajića; vratio se Dušan Vasić i na debiju sa tri gola demonstrirao da će biti jak adut crveno-belih; a klub su pojačali i Bojan Banićević i slovački centar Lukas Seman

Protekle sezone Jadran iz Herceg Novog bio je najprijatnije iznenađenje regionalne lige, ali je ponovo tokom leta pretrpeo brojne promene i dodatno podmladio sastav. Tako je bilo i ranijih godina i na Škveru su održavali nivo i opstajali u gornjem domu Jadranske lige. Menjali su Novljani, ali niko nije ni blizu promenio sastav kao Partizan. Crno-beli su za vreme letnje pauze ostali bez 11 igrača, mahom najiskusnijih. Oslanjaće se na mladost i nekadašnje hrvatske reprezentativce Lovre Miloša i Lovra Paparića. Preostali učesnici koristiće regionalnu ligu za sticanje iskustva, nadmetanje sa najjačim klubovima na Balkanu i pokušaće da izbegnu sudbinu Budve i dožive selidbu u drugi rang. 

RASPORED PRVOG TURNIRA REGIONALNE LIGE: 

GRUPA A (HERCEG NOVI)

Četvrtak

19.00: Jug - Primorac

Petak

19.00: Jadran HN - Jug

Subota

Primorac - Jadran HN

GRUPA B (SPLIT)

Četvrtak

20.00: Solaris - Mornar

Petak

20.00: Jadran ST - Solaris

Subota

12.00: Mornar - Jadran ST 

GRUPA C (BEOGRAD)

Petak

21.15: Mladost - Šabac

Subota

19.45: Novi Beograd - Mladost

Nedelja

09.45: Šabac - Novi Beograd 

GRUPA D (KRAGUJEVAC)

Petak

19.00: Crvena zvezda - Radnički

Subota

19.00: Partizan - Crvena zvezda

Nedelja

19.00: Radnički - Partizan


tagovi

Regionalna liga u vaterpoluRegionalna vaterpolo ligaVK Novi BeogradVK RadničkiVK Crvena zvezdaVK PartizanVK ŠabacVK JugVK Jadran SplitVK Jadran Herceg NoviVK Mladost ZagrebVK MornarVK PrimoracVK PrimorjeVK Solaris

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara