Nikola Jakšić (©VSS)
Nikola Jakšić (©VSS)

Jakšić kapitenski, Srbija uraganski! Delfini silni na otvaranju Evropskog prvenstva

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.01.24. | 18:04

Olimpijski šampion prvi i jedini gol primio tek posle nepune tri deonice, izvanredna izdanja Radulovića i Drašovića – 22:1

Otputovali su srpski vaterpolisti u Zagreb sa jednom željom: da se vrate u evropski vrh i pokažu da su pojedina izdanja iz prethodnih godina bila samo prolazna faza. I pre no što je Evropsko prvenstvo počelo, bilo je jasno da utakmice u grupi ništa neće razotkriti, da u njima olimpijski šampion neće naći sebi ravnoga, ali i da će se u njima reflektovati želja i pristup.

Selektor Uroš Stevanović ništa nije hteo da prepušta slučaju, na premijeri je poslao najjaču postavu i „ispoštovao“ reprezentaciju koja je trebalo da bude domaćin kontinentalne smore, ali je organizaciju prepustila Hrvatskoj zbog ratnih dejstava u pojasu Gaze. Srbija je krenula uraganski, Nikola Jakšić odigrao je kapitenski, a Izrael je prvi koji se uverio da ova generacija i te kako ima šta da ponudi – 22:1.

Izabrane vesti

Poslao je selektor olimpijskog šampiona u bazen najjače adute, nijednu od udarnih igala nije želeo da odmara i isprva je od terceta Nikola Jakšić – Strahinja Rašović – Dušan Mandić dobio najviše. Kapiten je podsetio sve koliko se dobro snalazi u situacijama kod stative, bila je to jedna od onih akcija koje su krasile ekipu iz Tokija. Prepoznatljivo je Viktor Rašović zavukao do gol-aut linije, sačekao pravi momenat i uposlio beka Novog Beograda, da bi već u narednom napadu sa golom spojio i brata Strahinju.

Često će reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu preko Viktrora Rašovića tražiti igrača na suprotnoj strani koji je u najboljoj poziciji, a ovoga puta protivničke odbrane neće moći da se pomere ka zgodnoj strani, jer konstantno preti opasnost na nezgodnoj od Dušana Mandića. Levoruki bombarder je profitirao od okreta Nikole Jakšića, iz peterca postigao prvi gol na šampionatu u Zagrebu i Dubrovniku i u nastavku nije previše forsirao. Nije bilo ni potrebe, jer su igrači Novog Beograda iskoristili priliku da se na bazenu kraj Save uvedu u dobar šuterski ritam.

Izraelci nisu pronašli put i način da brane Marka Radulovića i Radomira Drašovića, bili su nemilosrdni nakon prebačaja. Cepali su mrežu sa zgodne strane, bek Novog Beograda koristio snagu i da se spusti kod stative. Pride je bio prvi kreator, delio je asistencije kao na tacni i strpljivo čekao saigrače. Težili su srpski vaterpolisti ka tome da što više odigravaju na dva metra i to u situacijama kada bekovi i spoljni igrači uplivavaju. Nudili su se Sava Ranđelović, kapiten Nikola Jakšić, Dušan Mandić...

Očigledno da će to biti jedan od specijala i glavnih akcija koje će izvoditi izabranici Uroša Stevanovića, da računaju da će na tu kartu lomiti daleko snažnije kada dođe do utakmica u eliminacionom delu takmičenja. Kod njih će od velikog značaja biti kakve će lopte sa krila slati Viktor Rašović i Nikola Lukić.

Tek povremeno su Izraelci izvodili dobre akcije, međutim, realizacija je bila problem. Igo goldšmit je u više navrata uzdrmao konstrukciju gola koji su branili Branislav Mitrović i Radoslav Filipović, ostatak tima nije bio ni blizu. Čitavo poluvreme Izraelci su bili bez gola, gotovo i celu treću deonicu, da bi minut pre njenog kraja mrežu zatresao Ronen Gros. Ujedno i jedini na utakmici.

Marko Radulović predvodio je listu strelaca sa četiri gola, jedan manje delo su Nikole Jakšića, Radomira Drašovića, Strahinje Rašovića i Save Ranđelovića. Poslednji se upisao Nikola Lukić, uspešno je završio kontru, a bez pogotka na svom kontu ostali su samo centri Nemanja Ubović i Đorđe Lazić. Na prvoj utakmici na šampionatu van protokola bili su Nemanja Vico i Petar Jakšić.

SRBIJA – IZRAEL 22:1

(6:0, 5:0, 5:1, 6:0)

Zagreb

Bazen: Mladost

Sudije: Pau Segurana, Ruben Garsija

SRBIJA: Filipović (2 odbrane), Mandić 2, S. Rašović 3, Ranđelović 3, Lazić, Radulović 4, Drašović 3, Jakšić 3, Milojević 2, Ubović, Lukić 1, V. Rašović 1, Mitrović (4 odbrane)

IZRAEL: Fire (7 odbrana), Šlajn, Gros 1, Klarfeld, Begin, Rot, Čaluc, Goldšmit, Koter, Rendler, Buzaglo, Fotin, Smirnov

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U HRVATSKOJ:

DRUGA DIVIZIJA

GRUPA C (ZAGREB)

Petak

Srbija Izrael 22:1

Nemačka Malta 18:13

Nedelja

17.00: Malta – Izrael

19.00: Srbija – Nemačka

Utorak

17.00: Nemačka – Izrael

19.00: Srbija – Malta

GRUPA D (DUBROVNIK)

Petak

Slovačka – Slovenija 11:7

Holandija – Rumunija 8:12

Nedelja

17.45: Rumunija – Slovenija

20.15: Slovačka – Holandija

Utorak

17.45: Slovačka – Rumunija

20.15: Holandija – Slovenija



tagovi

Radomir DrašovićViktor RašovićStrahinja RašovićDušan MandićNikola JakšićUroš StevanovićVaterpolo reprezentacija Izraelavaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpoluMarko RadulovićNikola Lukić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara