Strahinja Rašović i Nikola Jakšić (©European Water Polo Championship 2024)
Strahinja Rašović i Nikola Jakšić (©European Water Polo Championship 2024)

Jakšićev 'helikopter' odgovor na japanske kamikaze! Srbija korak bliže Olimpijskim igrama

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.02.24. | 15:05

Delfini pobedom otvorili Svetsko prvenstvo. Kapiten driblao i praktično se ušetao u gol, Mandić i Ranđelović ubitačni sa distance

Retko kada je tako, ali najbitniji deo Svetskog oprvenstva za Srbiju je – grupna faza. Prvo mesto Delfinima donosi direktan plasman u četvrtfinale i direktan put za Olimpijske igre, a pobedom nad Japanom napravili su prvi korak ka Parizu – 17:10.

Japanci su krenuli kao kamikaze, imali su prednost, međutim, ona je nestala kada je kapiten Nikola Jakšić upalio elisu. Fintama koje podsećaju na obrtalje propelera kod helikoptera je izlomio čuvare, uneo sigurnost i mirnoću u srpski napad. Kasnije je i driblao, praktično se ušetao u gol, dok su Dušan Mandić, Strahinja Rašović i Sava Ranđelović bili ubitačni sa distance.

Izabrane vesti

Srbija je manje-više glatko, kao i na prethodnom Svetskom prvenstvu, izašla na kraj sa Japancima. Panike i nervoze nije bilo ni kada su imali dva gola viška, ni kada su izjednačili u drugom poluvremeno. Hladnokrvni su bili srpski vaterpolisti.

Bilo i biće: Japanci igraju koliko im dozvolite. Za jače od jednog poluvremena su sposobni, ali koliko dugo da izdrže u nastavku isključivo zavisi od protivnika. I toga jesu li do tada napravili razliku i uneli nervozu u suparničke redove. Brzinom su stvarali probleme Srbiji, završavali su akcije u ranoj fazi napada, isplivavali kontre posle neuspelih akcija olimpijskog šampiona…

Držali su se pre osam meseci na Svetskom prvenstvu u Fukuoki tri četvrtine, odigrali su još bolje i agresivnije danas u Dohi, međutim, identična stvar kao i tada je došla do izražaja. Azijska selekcija timski igra dobro, ali nema igrača ekstra kvaliteta koji bi kada šut zataji ili zamisli ne prolaze, jednim potezom slomio odbranu rivala. Srbija ima – Nikolu Jakšića.

Kapiten je još jednom odigrao izvrsno u fazi napada, polazilo mu je za rukom da dribla čuvare i ušeta se u gol. Jedan od najboljih tehničara današnjice fintama šuta iz zgloba, te dugim mahanjem koje podseća na okretanje elise propelera do ludila dovodio japanske golmane. Nisu imali predstavu kada će bek Novog Beograda pucati ka golu, kada će to biti klasična varka.

Nikola Jakšić je napravio razliku u korist Srbije, kao i Dušan Mandić sa nezgodne strane. Statistika bi mu bila i impresivnija da nije bilo postignutog gola… Sa suprotne strane stizale su asistencije Strahinje Rašovića, hranio je saigrače loptama. Nemanju Ubovića je spojio sa golom, pogađao je sa centarske pozicije sidraš Vuljagmenija i tu se videlo koliko japanski defanzivci imaju problem sa korpulentnim i fizički moćnim vaterpolistima.

Zujali su oko Nemanje Ubovića, ništa nisu mogli ni Dušanu Mandiću. Barem ne da mu osujete nameru i dođu do lopte. Eventualno blokom da zaustave udarac. Iako je dobro igrala u napadu, Srbija je ispustila tri gola prednosti i posle hica Jusukea Inabe sa preko šest metara bila u egalu sredinom treće deonice. Japanci su dalekometnom paljbom matirali Radoslava Filipovića, koji im je čitao misli kada krenu u kontranapad.

Ali ni to nije poljuljalo srpske vaterpoliste. Već u narednom napadu Sava Ranđelović je lansirao projektil, prikucao je loptu pod prečku i bio je to početak kraja nadanja azijske selekcije. U dve akcije uzastopce Nikola Jakšić i bek mađarskog Vašaša su spuštali loptu kod stative iza gol-crte, Strahinja Rašović je realizovao kontranapad, a Dušan Mandić odveo olimpijskog šampiona na bezbednu udaljenost.

Do kraja je olimpijski šampion uvećao razliku, olabavila se ruka u potpunosti Strahinji Rašoviću, pogađali su i Petar Jakšić, Viktor Rašović… Kada se podvuče crta, kapiten Nikola Jakšić bio je prvi strelac sa četiri gola, Dušan Mandić i Strahinja Rašović dodali su po jedan manje, a Radoslav Filipović je imao devet intervencija. U završnici je ušao i Branislav Mitrović i upisao dve odbrane. Kod Japanaca su Keigo Okava, Jusuke Inaba i Micuru Makata dali dva gola.

JAPAN – SRBIJA 10:17

(3:4, 4:4, 1:5, 2:4)

Doha

Aspire Dome

Sudije: Jorgos Stavridis, Andrej Franulović

JAPAN: Tanamura (6 odbrana), Adači, Vatanabe 1, Ogihara, Inoue 1, Suzuki, Date, Takata 2, Nita, Inaba 2, Okava 2, Araki 1, Katajama, Sasano, Nišimura (2 odbrane).

SRBIJA: Filipović (9 odbrana), Mandić 3, S. Rašović 3, Ranđelović 2, Lazić, Vučinić, Drašović, N. Jakšić 4, Ubović 2, Lukić 1, V. Rašović 1, P. Jakšić 1, Mitrović (2 odbrane).

SVETSKO PRVENSTVO U DOHI ZA VATERPOLISTE:

GRUPA A

Ponedeljak

Južna Afrika – Španija 5:21

Hrvatska – Australija 13:8

Sreda

11.30: Australija – Južna Afrika

17.00: Španija – Hrvatska

Petak

11.30: Australija – Španija

14.00: Južna Afrika – Hrvatska

GRUPA B

Ponedeljak

Kina – Grčka 6:24

Brazil – Francuska 11:16

Sreda

07.00: Francuska – Kina

08.30: Grčka – Brazil

Petak

17.00: Grčka – Francuska

18.30: Brazil – Kina

GRUPA C

Ponedeljak

Japan – Srbija 10:17

15.30: (2.55) Crna Gora (6.50) SAD (1.85)

Sreda

10.00: SAD – Japan

15.30: Srbija – Crna Gora

Petak

07.00: Crna Gora – Japan

15.30: Srbija – SAD

GRUPA D

Ponedeljak

17.00: (1.85) Italija (hen -15,5) Kazahstan (1.85)

18.30: (1.75) Rumunija (hen 11,5) Mađarska (1.95)

Sreda

14.00: Kazahstan – Rumunija

18.30: Mađarska – Italija

Petak

08.30: Kazahstan – Mađarska

10.00: Rumunija – Italija

***kvote su podložne promenama



tagovi

Radomir DrašovićStrahinja RašovićNikola JakšićDušan MandićUroš StevanovićVaterpolo reprezentacija Japanavaterpolo reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u vaterpoluNemanja UbovićRadoslav FilipovićViktor RašovićPetar JakšićBranislav Mitrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara