Dušan Matković (©Reuters)
Dušan Matković (©Reuters)

Japanci prestravili Crnogorce, umalo senzacija u osmini finala

Vreme čitanja: 2min | pon. 27.06.22. | 15:07

Fantastični Dejan Lazović upisao 20 intervencija i odveo Ajkule na Špance

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Budimpešte)

U vaterpolo svetu duvaju novi vetrovi, ali nedovoljno jaki da bi već na startu osmine finala Svetskog prvenstva na Margit Sigetu bila priređena senzacija. Izvukla se Crna Gora iz klopke koju su joj postavili Japanci, prošla je kroz pakao u Budimpešti i zakazala je obračun sa Špancima u četvrtfinalu - 10:9. 

Izabrane vesti

Specifičan stil sa puno plivanja i fizičkog kontakta, koji sudije čitavim tokom šampionata dozvoljavaju Japancima, nije odgovarao u grupnoj fazi Hrvatskoj. Izborile su se Barakude, slomile su otpor azijske selekcije u drugom poluvremenu, dok je Crna Gora strepela do poslednjih sekunda i uzdala se u fantastičnog Dejana Lazovića. Čuvar mreže crnogorskog sastava upisao je neverovatnih 20 intervencija, zaključao je gol u završnici i uveo tim Vladimira Gojkovića među osam najboljih na Starom kontinentu.

Činio je čuda golman Marselja u hramu vaterpola i bez ikakve dileme najzaslužniji je što se danas u Mađarskoj ne priča o podvigu Japanaca, koji su do sredine četvrtog kvartala ozbiljno pretili. Začarao je mrežu Dejan Lazović, samo je Arai minut pre kraja uspeo da provuče loptu iza njegovih leđa, no Japanci nisu imali priliku da odvedu meč u peterce. Pogoci Dušana Matkovića i iskusnog Marka Petkovića presudili su žilavom rivalu, koji u napadu nije uspeo da pronađe šuterski ritam. 

Samo je Micuru Takata dao više od jednog gola - dva puta se upisao u strelce - što je isključivo posledica jedne od najboljih partija golmana koje je bazen “Alfred Hajoš” video. Japanci su u proseku svaki treći udarac pretočili u gol i gotovo svi su došli sa spoljnih pozicija. Nisu izabranici Jošinora Šinote mogli da se rvu u vodi sa korpulentnim crnogorskim bekovima, dok je na suprotnoj strani do izražaja došla fizička dominantnost Crne Gore pred golom Tomojošija Fukašime

Miroslav Perković je sa linije dva metra pospremio tri lopte u mređu i bio je najefikasniji akter prve utakmice osmine finala, ali je prvotimac Novog Beograda takođe potrošio ogroman broj lopti samo kroz šuteve i mogao je znatno ranije da reši meč. Ispucao je devet lopti u prazno, a šut nije išao ni Dušana Baničevića. Kao pouzdane opcije, kada se meč lomio, pokazali su se Bogdan Đurđić iz Crvene zvezde i Dušan Matković.

CRNA GORA - JAPAN 10:9

/3:1, 2:5, 3:2, 2:1/

Budimpešta

Bazen: Alfred Hajoš

Sudije: Goldenberg, Cvart

CRNA GORA: Lazović, Mršić, Vučurović, Averka 1, Čučković, Popadić, Radović 1, Đurđić 2, Perković 3, Baničević, Matković 2, Petković 1.

JAPAN: Tanamura, Adači 1, Vatanabe, Ogihara, Maita, Suzuki 1, Date 1, Takata 2, Arai 1, Inaba 1, Okava 1, Araki 1, Fukušima.

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - OSMINA FINALA:

Ponedeljak

Crna Gora - Japan 10:9

Gruzija - Hrvatska 7:13

Italija - Australija 17:6

Južna Afrika - SAD 2:24


tagovi

vaterpolo reprezentacija Crne GoreSvetsko prvenstvo u vaterpoluBogdan ĐurđićMiroslav PerkovićDejan Lazović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara