Kim Yeon Koung (©AFP)
Kim Yeon Koung (©AFP)

Još jedan veliki odlazak: Legendarna Kim stavila tačku na reprezentativnu priču

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.08.21. | 16:03

Najbolja odbojkašica Južne Koreje posle 16 godina odlučila da odsvira kraj

Emotivni oproštaji su obeležili kraj Olimpijskih igara za srpsku ekspediciju. Međutim, nisu naši sportisti jedini koji su se povukli sa scene i odigrali poslednje mečeve u reprezentativnoj karijeri u Tokiju.

Tačku na priču u nacionalnom timu odlučila je da stavi i jedna od najboljih odbojkašica planete – Kim Jeon Kung (33). Posle 16 godina igranja u dresu Južne Koreje, kao poslednji meč u najdražoj opremi pamtiće duel sa Srbijom za bronzanu medalju. Na njenu žalost, a na našu sreću, nije uspela da izađe kao pobednik.

Izabrane vesti

Nije odmah saopštila odluku, već je sačekala razgovor sa predsednikom Saveza Južne Koreje Oh han-namom. Na tom sastanku je stigla potvrda.

Bez mojih saigračica iz reprezentacije, ne bih danas bila igrač kakav jesam“, poručila je Kim na oproštaju, pa dodala: „Vreme koje sam provela u nacionalnom timu, bilo je veoma značajno na mom životnom putu. Mnogo sam uživala. Iako sada odlazim, verujem da će nove generacije igrača nastaviti da čine našu zemlju ponosnom“.

Kim je Južnu Koreju predvodila na poslednja tri učešća na Olimpijskim igrama dva puta do polufinala. Za reprezentaciju je debitovala davne 2005. godine i najzaslužnija je za sve uspehe azijske ekipe.  

Kao predsednik nacionalne Federacije imao sam izuzetnu sreću da upoznam ovakvog igrača“, rekao je Oh ham-nam. „Jedan deo mene želi da Kim još malo igra za nacionalni tim, ali postigla je već mnogo. Treba da poštujemo njene buduće planove i odluku da se povuče. Nastaviću da navijam za nju dokle god bude igrala u klubu“.

Odbojkaški Savez Južne Koreje je želeo da napravi ceremoniju oproštaja, ali je Kim predložila da se to održi po završetku njene klupske karijere. Na njenim leđima je ekipa u četvrtfinalu srušila Tursku i zakazala duel sa Brazilom. Izgubile su i polufinale i borbu za bronzu, ali ne mogu takav rezultat da smatraju neuspehom.

Ona je zastrašujuća kada je ljuta, ali njena ličnost je pomogla da se ovaj tim razvije u osvajača medalja“, rekla je saigračica Jang Hjo-đin. „Veliki je vođa i bila mi je čast da igram sa njom. Mnogo smo naučili od nje na Olimpijskim igrama i posle toga možemo samo da napredujemo“.


Najbolji poenter Igara bila je ubedljivo naša Tijana Bošković, koja je završila takmičenje sa 192 poena. Iza nje na drugoj poziciji je bila Kim sa 136. Njih dve su imale dva duela u Tokiju, u kojima je oba puta pobedu odnela srpska odbojkašica.

Svi znamo ko je Kim – jedna od najboljih igračica na svetu. Imala sam priliku dve sezone da igram sa njom u turskom Ezačibašiju. Zaista uživam da je gledam, jer je sjajna igračica. Želim joj svu sreću“, poručila je Tijana Bošković devet godina starijoj koleginici.


tagovi

tokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara