Odbojkašice Srbije (©FIVB)
Odbojkašice Srbije (©FIVB)

Kad je teško - tu je Tijana Bošković! Srpkinje preživele pakao u Gljivicama i odlepršale u polufinale SP

Vreme čitanja: 4min | uto. 11.10.22. | 22:53

Reprezentacija Srbije ispustila ogromnu priliku u četvrtom setu, a onda slavila posle velike drame u taj-brejku. Poslednji poen postigla Jovana Stevanović sa servis linije - 3:2

Preživele su odbojkašice Srbije pakao u poljskim Gljivicama! Bile su pod velikim pritiskom posle izgubljenog prvog seta, još teže im je bilo kada su ispustile ogromnu priliku za pobedu u četvrtom setu, ali kad je bilo najpotrebnije pokazale su njihov prepoznatljivi karakter. Tijana Bošković je poručila da joj ne pada na pamet da ide kući pre borbe za medalje, poslušale su je i saigračice, pa je san Poljakinja o ulasku među četiri najbolja tima na SP posle 60 godina na najsuroviji način ugašen - 3:2 (21:25, 25:21, 25:19, 24:26, 16:14). Tačku na ogromnu dramu stavila je Jovana Stevanović as servisom za 16:14 u taj-brejku!

Magdalena Stišjak je prikazala partiju života, postigla je 40 poena, ali joj je ruka zadrhtala kad je bilo najbitnije. Fantastičan obračun korektora dobila je Tijana Bošković, koja je završila utakmicu sa 36 poena. Posle ovakve predstave, deluje da su Srpkinje spremne na sve do konačnog cilja.

Izabrane vesti

Santarelijeve izabranice su zabeležile 10. pobedu na SP, a sada im još dve fale kako bi odbranile svetsku titulu. U polufinalu će igrati već sutra od 20.30 u Gljivicama, a protivnik je Amerika koja je izbacila Tursku posle tri seta. Posle toga će se uputiti ka Holandiji, jer je tamo na programu finale i duel za bronzanu medalju.

U drugom polufinalu u četvrtak u Apeldornu sastaće se Italija i Brazil. Azurine su lako izašle na kraj sa Kineskinjama, a Karioke su na neverovatan način okrenule 0:2 protiv Japana.

Bilo je veoma bučno u dvorani u Gljivicama, publika je davala veliku podršku domaćim igračicama, a na terenu se videlo koliko im to prija. Žestoka borba vodila se u prvom setu. Nije bilo toliko kvalitetnih poteza, bila je prisutna nervoza, ali je bilo veoma neizvesno. Posle greške Poljakinja, naš tim je prvi put imao plus tri - 14:11. Nije im to vođstvo mnogo značilo, jer su ga protivnice brzo istopile. Ružanjski i Stišjak su imale pravi odgovor pa su donele izjednačenje - 18:18. Napravila je u važnom trenutku grešku Tijana Bošković, potom je i izblokirana, pa je domaći tim otišao na plus tri - 22:19. Do kraja seta su Poljakinje zadržale prednost i to zahvaljujući dobrim blokovima - 25:21.

Ovakav rasplet prvog period prilično je naljutio naše odbojkašice. Nije im se uopšte sviđalo ono što vide na semaforu. Znale su da moraju da pokažu reakciju, da nekako saseku krila domaćim odbojkašicama, koje publika tera da igraju bolje nego što se očekuje. Srpkinje su otvorile serijom 6:1. Takav start im je vratio dobro raspoloženje i doneo nešto lakši nastavak. Kada su povele 21:13 delovalo je da će lagano doći do izjednačenja, međutim dozvolile su protivnicama da im priđu. Ušla je u seriju grešaka Brankica Mihajlović, domaću su iskoristile priliku i smanjile na 22:20. Menjao je Santareli dijagonalu dizač - korektor, uveo je Anu Bjelicu i Slađanu Mirković. Posle jednog osvojenog poena, vratio je Drču i Boškovićevu. Tijana je prošla kad je bilo najpotrebnije, pa je Srbija ipak izašla kao pobednik u ovom periodu - 25:21.

(FIVB)(FIVB)

Imala je priliku Brankica da se malo presabere tokom petominutne pauze, a kad se vratila na teren ponovo je bila u odličnom elementu. Zajedno sa Tijanom je donela Srbiji vođstvo 10:6. Stišjak se pobrinula da Poljakinje dođu do izjednačenja i ponovo unesu veliku dramu u ovaj meč. Brankica je uzvratila i donela plus tri - 18:15, pa je Lavarini morao da zatraži tajm-aut. Posle predaha domaće su pronašle put ka novom izjednačenju. Bilo je veoma napeto na terenu... Znale su sve igračice koliko je važno da se dobije ovaj set. Poljakinje su počele da greše, Srbija je zahvaljujući seriji loših poteza protivnica došla do set lopte - 24:18. Tijana je zakucala za 2:1 u setovima.

Na otvaranju četvrtog perioda Bianka Buša je osvojila prvi poen na meču. Sve vreme je bila zadužena za prijem i odbranu, a do ovog trenutka nije uspela da uzme nijedan poen. Ubrzo zatim je stigao prvi as Srbije na utakmici - upisala ga je Tijana Bošković. Nastavila je kapitenski da vodi Srbiju kroz ovaj set... Vrlo važno je bilo da se izbegne dramatična završnica. Kada su povele naše devojke 17:12 mnogo lakše se disalo... Ali, nije ni tada bio kraj. U završnici se osetila nesigurnost u redovima svetskih šampionki. Ruka je zadrhtala kada to nije smelo da se desi, pa su Poljakinje došle do neverovatnog preokreta. Greškom Brankice Mihajlović se završio četvrti set, pa je pitanje pobednika moralo da bude rešeno u taj-brejku.

Poljakinje su imale prednost 9:7, cela hala je pevala i nosila ih ka pobedi. Međutim, Srpkinje su im pokvarile savršeno veče. Bojana Mileković je imala bitnu ulogu u odbrani i na prijemu, prave odluke je donosila Bojana Drča, Tijana je prolazila kad je bilo potrebno, a pomogle su i Poljakinje greškama. Tačku je stavila Jovana Stevanović as servisom, kojim je prekinuta ogromna drama.

SRBIJA - POLJSKA 3:2

/21:25, 25:21, 25:19, 24:26, 16:14/

SRBIJA: Buša 2, Lazović, Drča 3, Popović, Mirković, Mihajlović 15, Pušić (libero 1), Bjelica, Aleksić 9, Stevanović 12, Jegdić (libero 2), Bošković 36, Milenković, Lozo.

POLJSKA: Štencel (libero), Korneluk 7, Alegierska 1, Vitkovska 9, Ružanjski 11, Gorecka 5, Stišjak 40, Vološ 1, Galkovska 1, Feduzio, Venerska, Šlagovska 4.

SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

ČETVRTFINALE

Utorak

Gljivice

SAD - Turska 3:0 (25:22, 25:15, 25:20)

Srbija - Poljska 3:2 (21:25, 25:21, 25:19, 24:26, 16:14)

Apeldorn

Italija - Kina 3:1 (25:16, 25:22, 13:25, 25:17)

Brazil - Japan 3:2 (18:25, 18:25, 25:22, 27:25, 15:13)

POLUFINALE

Sreda

Gljivice

20.30: SAD - Srbija

Četvrtak

Apeldorn

20.00: Italija - Brazil

FINALE

Subota - Apeldorn 20.00

za treće mesto 16.00

***kvote su podložne promenama


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija Srbiježenska odbojkaška reprezentacija PoljskeSvetsko prvenstvo za odbojkašice 2022Svetsko prvenstvo u odbojciTijana Bošković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara