Marko Radulović (©Slobodan Sandić/VSS)
Marko Radulović (©Slobodan Sandić/VSS)

Klasik je klasik, bez obzira na sastave: Srbijo, pažnja! Niko te nije opljačkao kao Mađarska

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.01.24. | 10:30

Neće krenuti na olimpijskog šampiona sa najboljim timom, ali upravo su ti dečaci koje je poveo Žolt Varga uzeli Delfinima u protekle dve gododine dva svetska zlata

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Rivalstvo Srbije i Hrvatske prevazilazi sportske okvire, ima drugačiju težinu, ali ako se gledaju samo bazen i istorijat, Delfini nemaju većeg neprijatelja od Mađarske. Klasik je klasik, bez obzira na to ko je u kakvom sastavu došao, kakav period ima iza sebe, gde se trenutno nalazi u svetskom i evropskom poretku. Četvore oči olimpijski šampion treba da otvori u Zagrebu kada počne četvrfinale, jer u protekle dve godine mađarski dečaci su mu u mlađim kategorijama dolazili glave. A, ima tu i planetarnih šampiona.

Izabrane vesti

Srbijo, pažnja! Niko te tokom prethodna dva leta nije "opljačkao" kao Mađarska. Žargonski rečeno, drumski su razbojnici bili neki od ovih momaka koje je Žolt Varga prvi put poveo na Evropsko prvenstvo za seniore. Na dva juniorska Svetska prvenstva uzeli su vršnjacima iz Srbije zlatne medalje, dobijali ih u finalima. I u Beogradu, kada je Uroš Stevanović bio selektor, a i nakon što je nasledio Dejana Savića. Neće krenuti na olimpijskog šampiona sa najboljim timom, ali hoće sa igračima koji su i te kako znali u bliskoj prošlosti Srbiji da pokvare planove.

Na Evropsko prvenstvo Žolt Varga je došao relaksiran. Bezmalo sve što je trebalo i naumio je da uradi u kratkom vremenskom intervalu, to je i učinio. Revitalizovao je mađarsku reprezentaciju, zalečio joj rane sa Margit Sigeta i vratio u kontinentalni i planetarni vrh. Svetski su prvaci, evropski vicešampioni i ne strahuju oko toga hoće li se naći na Olimpijskim igrama u Parizu. Otuda i odluka da prvim zvezdama da voljno. Ostavio je kod kuće levoruke bombardere Gerga Zalankija i Martona Vamoša, lucidnog Deneša Vargu, Kristijana Manherca i Silarda Janšika. Nije poveo ni prvog čuvara mreže Somu Vogela, kao i Danijela Anđala i centra Tonija Nemeta.

Privremeno se odrekao nosilaca i zabacio udicu... Sedi i čeka da vidi ko će od najmlađih zagristi i jako povući. U Zagrebu će dobiti odgovor na koga treba da se osloni do kraja ovog olimpijskog ciklusa, ko će uskočiti u avion za Pariz. Rezultat im nije u prvom planu, međutim, otvorili li im se prilika – ugrabiće je. Najtrofejnija vaterpolo nacija nikad je nije propuštala, zato i ima čak 26 medalja na kontinentalnim šampionatima. Od toga je tačno polovina zlatnih.

Vendel Vigvari, Vince Vigvari, David Tartaj, Vince Varga vodili su okršaje sa vršnjacima iz Srbije, sada će i sa seniorima. Nemaju marginalnu ulogu, veruje im Žolt Varga, mada će konce vući svetski prvaci. Adam Nađ je motor ovog mađarskog sastava, sve polazi od beka Ferencvaroša. Rotiraće se sa kapitenom Zoltanom Polom, nekada igrati i kao levi spoljnji. Ima ubitačan šut, a sa distance će pretiti i Gergo Fekete, Erik Molnar i levoruku Gergelji Burijan, koji je povratnik, kao i vremešni centar Balaž Haraj. Sidraš OSC Budimpešte neće imati veliku minutažu, jer selektor svetskog prvaka forsira brzu igru, često u bazenu ne bude nijedan centar.

Povremeno će na liniji dva metra obračune sa srpskim bekovima voditi Peter Kovač, vaterpolista BVSC-a, kome je klupski saigrač David Tartaj. Mađari jesu podmladili ekipu, ali su u grupnoj fazi završili prvi, pobedom nad Italijom u poslednjem kolu plasirali su se direktno u četvrtfinale. Iako je tim nov, skladno funkcioniše, svima je Žolt Varga pronašao mesto u sistemu, a on je dobro poznat srpski reprezentativcima. Godinama unazad nastupaju u mađarskim timovima. Sava Ranđelović dugo je član Vašaša, pridružio mu se Strahinja Rašović, dok je Dušan Mandić letos obukao kapicu Ferencvaroša, gde mu je Vargin pomoćnig Balaž Njeki trener. Nastupali su u susedstvu i Branislav Mitrović, Nemanja Ubović, Viktor Rašović, Radomir Drašović...

Svi oni su imali priliku da igraju protiv Ferencvaroša u kome je Žolt Varga dugo gazdovao, upoznati su sa njegovim metodama, sa Balažom Harajem i Gergeljijem Burijanom su se susretali, znaju šta mogu Adam Nađ i Gergo Fekete. Velikih nepoznanica nema, Mađari će forsirati igru u tranziciji, a Srbija će morati da se izbori i sa teretom koji nije osećala u prethodnom periodu. Možda će i prvi put u eliminacionim utakmicama, kada dođe do četvrtfinala, biti blagi favorit. Jer, igrači iz ovog mađarskog sastava su do sada u državnom timu imali sporedne uloge, a sada će morati da budi ti koji donose odluke u kriznim momentima, dok će olimpijski šampion ima Nikolu Jakšića i Dušana Mandića, iza kojih je mali milion ovakvih bitaka i uzetih šuteva u presudnim trenucima.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE:

ČETVRTFINALE

Petak

15.00: (2.85) Mađarska (7.50) Srbija (1.65)

16.30: (1.01) Španija (19.0) Rumunija (16.0)

18.30: (1.75) Hrvatska (7.00) Grčka (2.70)

20.15: (1,45) Italija (8.00) Crna Gora (3.60)

POLUFINALE

Nedelja

16.30: Mađarska/Srbija – Hrvatska/Grčka

20.15: Španija/Rumunija – Italija/Crna Gora


tagovi

Radomir DrašovićViktor RašovićStrahinja RašovićBranislav MitrovićNikola JakšićDušan MandićŽolt VargaUroš Stevanovićvaterpolo reprezentacija Mađarskevaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpoluSava RanđelovićAdam NađBojan BalažGergelji BurijanGergo FeketeZoltan PolErik Molnar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara