Dru Bris i Tom Brejdi (©Reuters)
Dru Bris i Tom Brejdi (©Reuters)

Ko je bolji – Bris ili Brejdi?

Vreme čitanja: 6min | ned. 13.09.20. | 09:25

Obračun dvojice legendarnih kvoterbekova u duelu Nju Orleansa i Tampa Beja u centru pažnje nedeljnih utakmica prvog kola NFL šampionata

Ljubitelji američkog fudbala se raduju, sezona je počela. Jajasta lopta se zakotrljala u petak na Erouhedu. Šampion Kanzas lako je slomio otpor Hjustona (34:20), a u nedelju se igra još 13 utakmica prvog kola NFL šampionata.

Epicentar je u Mercedes Superdomu u Nju Orleansu. Sastaju se dva kandidati za Superboul, Sejntsi dočekuje pojačani Tampa Bej. Biće to obračun dvojice legendarnih kvoterbekova, uz Pejtona Meninga, najboljih u ovom milenijumu, Drua Brisa i Toma Brejdija. Sadašnjost i budućnost pripadaju Patriku Mahomsu i Dešonu Votsonu, ali ni veterani nisu rekli poslednju reč.

Izabrane vesti

Biće to prvi duel u istoriji kvoterebekova koji imaju više od 40 godina. Bris je u januaru napunio 41, dok je Brejdi prošog meseca proslavio 43. rođendan. Obojica su ovog leta potpisali dvogodišnje ugovore, što znači da ćemo još da ih gledamo na radost zaljubljenika u ovu igru. Bris iz godine u godinu niže rekorde kada su u pitanju tačdaun pasovi i prebačene jarde, dok je Brejdi sa šest šampionskih prstenova, učešću u devet Superboulova neprikosnoven i mnogo ga smatraju najboljim igračem svih vremena.

Oba tima imaju velike ambicije ove sezone. Sejntsi na papiru imaju verovatno najjači tim u ligi, popunjen na svom pozicijama, kako u napadu, tako i u odbrani. Ključa od zvezda i proubolera. Pre početak sezone dovedena su dvojica veterana, koji će da pojačaju tim – risiver Emanuel Sanders je stigao iz San Francisko Fortinajnersa, dok se Malkolm Dženkins vratio u Luizijanu posle četiri godine u Filadelfiji. U Nju Orleansu mogu da odahnu. Pre početka sezone sjajni raning bek Elvin Kamera bio je ljut na franšizu što nije dobio novi ugovor. Na kraju su se strasti smirile i fenomenalni trkač je potpisao mega ugovor od 75.000.000 dolara za pet godina. Kamera sa Ezekijelom Eliotom iz Dalasa deli drugo mesto po visini primanja na poziciji ranign beka. Ispred je samo svemogući Kristijan Mekefri iz Karoline sa 16.000.000 godišnje.

Tampa je napravila bum između dve sezone. Konačno su se oslobodili Džejmisa Vinstona, prvog pika na dtaftu 2015. godine, kvoterbeka koji je bio poznat po presečenim loptama. Na njegovo mesto stigao je po mnogima G.O.A.T. (najbolji svih vremena) Tom Brejdi. Potpisao je iskusni as dvogodišnji ugovor od 59.000.000 (sav novac mu je zagarantovan). Večeras (22.25) u Mercedes Superdomu posle dve decenije u dresu Nju Ingland Petriotsa videćemo Brejdija u bojama Bakanirsa sa Floride. I Tampa je krcata asovima. Veliko pojačanje je povratak iz penzije Roba Gronkovskog, koji je sa Brejdijem sarađivao skoro 10 godina u Bostonu i uzeo tri krune. Stigla su i dvojica odličnih raning bekova, veteran Lišon „Šejdi“ Mekoj iz šampionskog Kanzas Sitija i Leonard Fornet iz Džeksonvila. I odbrana je sjajna sa „sek mašinom“ Šekom Beretom i veteranima Ndamukong Suom i Džejsonom Pjer Polom.

Problem za goste sa Floride mogla bi da bude lakša povreda fantastičnog risivera Majka Evansa. Prema najava "preko bare" očekuje se da igra. On bi trebalo da bude glavna meta Brejdija u ovoj sezoni. Domaćin je blagi favorit. Trebalo bi da gledamo meč sa mnogo poena. Oba tima su u najužem izboru za čelo ne samo divizije Jug NFC-a nego su ove dve franšize uz San Francisko, Sijetl, Dalas najveći kandidati za učešće u 55. Superboulu koji je na programu u februaru u Tampi na stadionu Rejmond Džejms.

KVOTE ZA ŠAMPIONA NFL-a

Ovaj meč je u epicentru, ali će sve da pršti od sjajnih duela. U divizjskom duelu na Severu NFC-a Minesota dočekuje Grin Bej (19.00). Prošle sezone su se Pekersi prošetali, imali svih šest pobeda protiv ljutih rivala iz Mineapolisa, Čikaga i Detroita, ali sada se očekuje velika borba za plej-of. Eron Rodžers će imati Devontea Adamsa na poziciji risivera i Erona Džonsa kao raning beka. Ostali u napadu su skromnog kvaliteta, ali lucidni kvoterbek će morati da izvuče u ovom šampionatu nekog „keca iz rukava“. Domaćin je podmladio odbranu, otišli su veterani Everson Grifin, Ksavijer Rouds, Trej Vejns... Problem za Vajkingse je povreda najboljeg „pes rašer“ tima, defanzivnog enda Danijela Hantera, koji će propustiti start šampionata.

Rasel Vilson (©Reuters)Rasel Vilson (©Reuters)

Ključaće u Atlanti (19.00) gde stiže Sijetl sa Raselom Vilsonom i najvećem pojačanjem Sihoksa oovg leta, sejftijem Džamalom Adamsom. On je stigao iz Njujork Džetsa posle velikog trejda u kojem je nekadašnji šampion dao timu iz Velike jabuke čak dva pika prve runde drafta za naredne dve godine. Falkonsi imaju dobra tim, pogotovo u napadu gde dominiraju Met Rajan i Hulio Džons. Pojačanje je dolazak raning beka Toda Girlija iz Los Anđeles Remsa. Gosti su prethodnih sezona navikli na neizvesne mečeve gde se sve odlučuje u poslednjem napadu. Ovaj duel bi trebalo da bude efikasan.

Pojačanja Arizona izaziva prošlosezonske učesnike Superboula San Francisko Fortinajnerse (22.25). Videćemo šta može prvi pik na draftu 2019. godine Kajler Mari sa zvezdom na poziciji risivera Deandreom Hopkinsom (trejd iz Hjustona) protiv paklene odbrane tima iz Kalifornije, koja je bila sjajna prošle sezone. Nedostaje Deforest Bakner, koji je pojačao Indijanapolis Koltse, dok su tu zvezde, Nik Bosa, drugi pik na draftu prošle godine i veteran na mestu kornerbeka Ričard Šerman.

Nju Ingland na svom Foksborou protiv Majamija (19.00) počinje novu eru bez Toma Brejdija. Startni kvoterbek postao je Kem Njuton, pojačanje iz Karoline. Videćemo koliko Super Kem može da pokrene prošle sezone veoma slab napad Petriotsa. Ostao je Džulijan Edelman od iskusnijih hvatača, dok bi igra trčanjem trebalo da bude ključna. Odbrana je jači tim, a prošle sezone je dominirao Stefon Gilmor, najbolji kornerbek lige. On je izabran za defanzivnog MVP prošle sezone, a pre nekoliko dana dobio je povišicu od kluba za odlične partije. Uz iskusniog sejftija Dejvina Mekortija trebalo bi da bude oslonac odbrane ekipe legendarnog stučnjaka Bila Beličika. Majami je promenio ekipu, stiglo je dosta novajlija. Trejdovan je talentovan kvoterbek Tua Tagovailoa, ali će na startu šampionata vođa napada da ostane harizmatični Rajan "Medžik" Ficpatrik.

Indijanapolis je jedan od najboljih timova u AFC-u i trebalo bi lagano da slavi protiv Džeksonvila, najgoreg tima u ligi, koji se odrekao svih najboljih igrača i krenuo u totalnu rekonstukciju tima. Svaka pobeda za Džeguarse bi bila iznenađenje. Ni Njujork Džetsima se ne piše dobro u Bafalo protiv Bilsa, koji bi mogli da sruše jedanaestogodišnju dominciju Nju Inglanda na Istoku Američke fudbalske konferencije.

Baltimor sa MVP-ijem prošle sezone Lamarom Džeksonom je favorit protiv Klivlenda, ali od Braunsa se očekuje bum. Imaju mlad, poletan tim, a u ovom šampionatu bi trebalo da eksplodira Odel Bekam junior, koji je imao očajnu prvu sezonu u dresu tima iz Ohaja.

Prvi "Sandej najt" (ponedeljak, 02.20 po našem vremenu) je ostavljen za duel u Los Anđelesu između Remsa i Dalasa. Kaubojsi su blagi favoriti, stižu sa novim trenorom Majkom Mekartijem. Domaćin je ostao ovog leta bez nekoliko važnih igrača, ali i dalje su tu Džered Gof, Kuper Kap i zvezde u odbrani, Eron Donald i Džejlen Remzi.

NFL - PRVA NEDELJA

Petak 

Kanzas - Hjuston 34:20 (0:7, 17:0, 7:0, 10:13)

Nedelja

19.00: (2,20) Atlanta (13,0) Sijetl (1,80)

19.00: (1,30) Baltimor (15,0) Klivlend (4,00)

19.00: (1,40) Bafalo (14,0) Njujork Džets (3,35)

19.00: (2,40) Karolina (13,0) Las Vegas (1,70)

19.00: (1,70) Detroit (13,0) Čikago (2,40)

19.00: (4,60) Džeksonvil (15,0) Indijanapolis (1,25)

19.00: (1,70) Minesota (13,0) Grin Bej (2,40)

19.00: (1,40) Nju Ingland (14,0) Majami (3,35)

19.00: (2,70) Vašington (14,0) Filadelfija (1,55)

22.05: (2,40) Sinsinati (13,0) Los Anđeles Čardžers (1,70)

22.25: (1,60) Nju Orleans (14,0) Tampa Bej (2,55)

22.25: (1,40) San Francisko (14,0) Arizona (3,35)

Ponedeljak

02.20: (2,40) Los Anđeles Rems (13,0) Dalas (1,70)

Utorak

01.15: (3,10) Njujork Džajants (14,0) Pitsburg (1,45)

04.10: (2,55) Denver (14,0) Tenesi (1,60)

***kvote su podložne promenama

TABELE IZ PROŠLE SEZONE

AMERIČKA FUDBALSKA KONFERENCIJA (AFC)


NACIONALNA FUDBALSKA KONFERENCIJA (NFC)



tagovi

američki fudbalNFLNFL ligaSijetl SihoksAtlanta FalkonsGrin BejNju Orleans SejntsNju Ingland PetriotsTampa Bej BakanirsDru BrisTom Brejdi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara