Srpske uzdanice u Tokiju (©AFP, ©Reuters)
Srpske uzdanice u Tokiju (©AFP, ©Reuters)

Koliko medalja Srbija realno može da osvoji? Đoković prvi u redu favorita, čekaju se iznenađenja

Vreme čitanja: 11min | pet. 23.07.21. | 08:34

Počinju Olimpijske igre, na kojima će Srbija imati 86 predstavnika u 15 sportova

Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine - tri medalje za delegaciju Srbije. Četiri godine kasnije u Londonu srpski tim je došao do četiri odličja. Na poslednje održanim Igrama u Riju naša ekspedicija je duplirala prethodni učinak i vratila se kući sa osam medalja (dve zlatne, četiri srebrne, dve bronzane). Od osamostaljenja Srbije rezultati na Olimpijskim igrama išli su uzlaznom putanjom, a da bi se taj trend nastavio trebalo bi da u Tokiju (23.jul – 8.avgust) naš olimpijski tim baš zablista.

Srbija će u Japanu imati 86 predstavnika u 15 sportova, što je 17 manje nego pet godina ranije u Brazilu (103 učesnika). Samim tim su i šanse za poboljšanje učinka daleko smanjene. Ali, u ovom trenutku sve se svodi samo na predviđanja i nagađanja. Olimpijske igre su uvek bile poznate kao takmičenje na kome se događaju iznenađenja i na njima je teško opravdati ulogu favorita, a tek sada u veoma čudnim uslovima zbog kompletne situacije sa koronom još teže je unapred nekog proglasiti sigurnim na pobedničkom postolju.

Izabrane vesti

Iz državnog vrha najavljivao se čak i pohod na 11 odličja, u kladionici Mozzart granica je postavljena na 8,5. Ali da vidimo šta je zaista realan rezultat za srpske sportiste.

TENIS

pet takmičara: Novak Đoković, Miomir Kecmanović, Nina Stojanović, Ivana Jorović, Aleksandra Krunić

Bez dileme najveći favorit za olimpijsku zlatnu medalju je prvi teniser sveta Novak Đoković. Zna se da mu je trofej na ovom takmičenju jedan od retkih neostvarenih ciljeva u karijeri, a sada ima ogromnu priliku precrta i tu recku.

Idem na najviše odličje, idem na zlato, to nije tajna“, rekao je Novak Đoković pred polazak u Japan. „Cele sezone napet je raspored, ali veoma dobro sam se spremao tokom poslednjih meseci. Imao sam mnogo ostvarenih pobeda, što uvek ulije dodatno samopouzdanje, novu dozu energije i poletnosti“.

Uz Đokovića, Srbija će na olimpijskom turniru imati još četiri predstavnika – Miomira Kecmanovića, Ninu Stojanović, Ivanu Jorović i Aleksandru Krunić. Tu ne očekujemo pobednička postolja.

KARATE

jedna takmičarka (Jovana Preković)

Kada se priča o mogućim kandidatima za medalju, stalno se provlači ime Jovane Preković. Naša karatiskinja prvi olimpijski izazov dočekuje puna samopouzdanja. Nedavno je osvojila titulu evropskog šampiona, pa će u Japan doći sa najvećim ambicijama.

Očekivanja stvaraju veliki pritisak, ali napravila sam mehanizam kako da se nosim sa tim. Ranije mi je bilo teže, sada sam zrelija, prošla sam dosta stvari što se tiče takmičenja i to će verujem presuditi u bitnim momentima na Olimpijskim igrama“, izjavila je nedavno Jovana Preković.

BASKET „TRI NA TRI“

muška reprezentacija (četiri takmičara)

Basketaši na treningu (©Reuters)Basketaši na treningu (©Reuters)

Turnir u basketu „tri na tri“ prvi put će ovog leta biti deo Olimpijskih igara, a naša reprezentacija će pokušati na premijeri da opravda velika očekivanja i lična, a i kompletne javnosti. Generacija koju predvodi Dušan Domović Bulut odavno je postavila visoke standarde, osvajala je svetska i evropska prvenstva, pa bi olimpijsko odličje sada došlo kao kruna svega što su uložili i postigli u poslednjoj deceniji.

Ovo je momenat koji smo čekali dugo vremena i daćemo sve od sebe da ostvarimo što bolje rezultate”, naglasio je Dejan Majstorović.

Uz Domovića i Majstorovića, u timu će biti i Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić. Realno kandidati za medalju.

ODBOJKA

ženska reprezentacija (12 igračica)

Odbojkašice Srbije su u Japan stigle kao aktuelne svetske šampionke (2018) i dvostruke evropske prvakinje (2017, 2019). Pre pet godine u Brazilu završile su takmičenje na drugom stepeniku pobedničkog postolja, pa s razlogom javnost ovog leta od Terzićevih izabranica ima najveća očekivanja.

Pred nama su Olimpijske igre o kojima svi pričaju još od 2016. godine kada smo u Riju uzele srebro. Videli su ljudi koliko možemo, znaju za šta smo sposobne i onda se stalno provlači priča o tom zlatu, jedinom koje nam nedostaje“, rekla je nedavno u razgovoru za Mozzart Sport udarna snaga reprezenacije Tijana Bošković.

Ja lično nisam time opterećena, znam da ćemo raditi sve isto kao i prethodnih godina, daćemo sve od sebe na terenu i nadati se najboljem. Znamo koliko možemo, ali neću davati nikakva obećanja, jer nema potrebe. Važno je da na kraju budemo zadovoljne“.

Ovo će biti poslednji zajednički olimpijski izazov za generaciju koja godinama dominira, jer su već najavljeni pojedini oproštaji od nacionalnog dresa. Laka grupa, dakle teški protivnici u nokaut fazi. Ali svakako kandidati za medalju.

VATERPOLO

muška reprezentacija (12 igrača)

Dva zlata je Srbija osvojila na prethodnim Igrama, jedno su uzeli vaterpolisti, a drugo je završilo oko vrata Davora Štefaneka. S obzirom na to da je naš rvač otišao u sportsku penziju, priliku da brani titulu imaće samo ekipa Dejana Savića.

Tim koji predvodi kapiten Filip Filipović je osvojio baš sve što se osvojiti može, dostigao je već vrhunac, pa poslednjih godina rezultati više nisu toliko dominantni. Međutim, ova generacija će sigurno pokušati da napravi još jedan veliki oproštajni uspeh, pre nego što glavne uloge preuzmu mlađi.

Imamo izuzetno jaku grupu, teže nije moglo definitivno. Ali, možda je i bolje. Što je jača grupa, to su bolje provere. Biće teško svakako. Znamo da prvi cilj jeste plasman u četvrtfinale, a za posle ćemo videti. Uveren sam da ćemo ući u samo završnicu i da ćemo uzeti medalju. Četvrtfinale će nam kao i uvek biti najbitnija utakmica na Olimpijskim igrama”, poručio je Filip Filipović u razgovoru za Mozzart Sport.

Navikli su nas već na medalje

KOŠARKA

ženska reprezentacija (12 igračica)

Pola posla su košarkašice Srbije ovog leta već odradile. U Valensiji su u junu postale evropske šampionke, pa sada sa velikom dozom samopouzdanja odlaze na drugo veliko takmičenje u 2021. godini. Izabranice Marine Maljković su na olimpijskom turniru u Riju osvojile bronzano odličje, a sada se potajno nadaju da bi mogle da naprave sličan uspeh. Prvo mesto svi već unapred dodeljuju reprezentaciji SAD, koja je apsolutni favorit u Japanu. U borbu za preostale dve medalje sigurno da može da se umeša i Srbija, koliko god bile jake sve ostale selekcije.

Pre Evropskog prvenstva nisu pričale da su kandidati za postolje, otišle su tiho i vratile se sa zlatom oko vrata.

Mi dolazimo u Japan sa titulom prvaka Evrope i to govori da mi same imamo velike ambicije. Uvek sa ponosom predstavljamo Srbiju i obično donosimo dobre rezultate, nadam se da će tako biti i sada“, poručila je pred polazak Sonja Vasić, koja će na OI završiti košarkašku karijeru.

Njen nastup je bio pod znakom pitanja, zbog virusa korona, ali je uspela da se izbori sa preprekama i krene put Japana. Sonja završava košarkašku priču, a kapiten Jelena Bruks će se oprostiti od nacionalnog tima. Generacija koju su njih dve predvodile već dugi niz godina ima osvojena dva evropska zlata i jednu bronzu, kao i jedno bronzano odličje na Igrama. U Tokiju će na najlepši mogući način pokušati da sve to i zaokruže.

ATLETIKA

pet takmičara (Ivana Španović, Dragana Tomašević, Marija Vučenović, Armin Sinančević, Asmir Kolašinac)

Ivana Španović na OI u Riju (©AFP)Ivana Španović na OI u Riju (©AFP)

Najveća uzdanica kad je atletika u pitanju je Ivana Španović, koja je u Riju pre pet godina osvojila bronzanu medalju. Donela je Srbiji olimpijsko odličje u atletici posle čak 60 godina. Tada je skočila 7,08 metara...

Tokio bi trebalo da bude kruna moje karijere. Uradiću sve što je potrebno da tamo odem u najboljoj mogućoj formi“, poručila je više puta ove godine Španovićeva.

Ove sezone naša atletičarka je najbolji skok ostvarila na mitingu Dijamantske lige u Stokholmu početkom jula kada je odnela pobedu sa rezultatom – 6,88 metara. I pored problema sa povredama koje je imala u prethodnom periodu, očekuje se da najbolje sačuva za poslednje učešće na OI.

Armin Sinančević bi u Tokiju mogao da vreba iz senke. Naš bacač kugle je ove godine u maju ostvario sjajan rezultat – 21,88 metara, koji bi na primer na Igrama u Riju bio dovoljan za medalju. U istoj konkurenciji će učestvovati i iskusni Asmir Kolašinac, kome je ovo četvrto učešće na Igrama.

Ovu ekspediciju čine još Dragana Tomašević, koja će peti put bacati disk na OI, a debitantski nastup će upisati Marija Vučenović (bacanje koplja).

TEKVONDO

dve takmičarke (Milica Mandić, Tijana Bogdanović)

Dve jake uzdanice Srbija ima u tekvondou. Milica Mandić i Tijana Bogdanović već imaju iza sebe olimpijske medalje, tako da znaju šta sve treba da urade da bi odličje osvojile ponovo. Mandićeva je našoj zemlji donela olimpijsko zlato u Londonu 2012. godine, a njena mlađa koleginica se iz Rija vratila sa srebrom oko vrata. Put do novih medalja neće biti nimalo lak, ali trener Dragan Jović sigurno ima spremljen recept za protivnike u Japanu.

Kao i uvek imamo najveća očekivanja od svakoga turnira, pa tako i od ovog. Imamo veliku želju i motivaciju. Radićemo najbolje što možemo i iskreno se nadam da ćemo nastaviti niz dobrih rezultata sa prethodnih Olimpijskih igara“, poručila je pred odlazak u Japan Tijana Bogdanović.

STRELJAŠTVO

sedam takmičara (Damir Mikec, Milenko Sebić, Milutin Stefanović, Andrea Arsović, Sanja Vukašinović, Zorana Arunović, Jasmina Milovanović).

Na prošlim Olimpijskim igrama Srbija u streljaštvu nije uspela da dođe do medalje, a četiri godine pre toga naciju su obradovali Andrija Zlatić i Ivana Maksimović Anđušić. O očekivanjima pred novi olimpijski turnir, koji će biti čudniji od svih prethodnih, za Mozzart Sport pričala je selektor naše reprezentacija za pištolj Jelena Arunović.

Mi smo stvarno radili kao da sutra ne postoji“, kaže iskreno Arunovićeva, koja je lični trener sestri Zorani.

Verovatno može jednog dana da se snimi film od ovog sadržaja koji imamo sa priprema jer smo pokušali da predvidimo razne situacije u kojima možemo da se nađemo. Generalno, znamo koliko možemo, ali ne znamo koliko drugi mogu. Mnogo je nepoznanica, jer u poslednjem periodu nije bilo takmičenja na kojima su mogli da se vide svi strelci, samim tim ne znamo gde možemo sebe da rangiramo. Bizarna je situacija, najbitnija je velika doza fleksibilnosti, dobra adaptacija i da se svako okrene sebi. Zdravlje je prioritet, a predviđanja su nemoguća. Sigurno da će biti mnogo iznenađujućih rezultata, najbitnije je u onakvim uslovima sačuvati zdrav razum“.

Od strelaca ovog puta ne očekujemo previše, ali umeli su oni da nas iznenade.

PLIVANJE

sedam takmičara (Andrej Barna, Velimir Stjepanović, Vuk Čelić, Čaba Silađi, Nikola Aćin, Uroš Nikolić, Anja Crevar)

Srbija će u plivanju na Olimpijskim igrama imati sedam predstavnika - šest u muškoj i jednog u ženskoj konkurenciji. Tim će voditi selektor Igor Beretić i trener Sebastijan Sabo.

Plivanje u svetu rapidno napreduje, a mi nekako pokušavamo da ispratimo taj pozitivan trend. Kad su naši takmičari u pitanju, za njih bi bilo bolje da su se Igre održale prethodne godine. Ovako su morali da menjaju životne planove, jer su neki želeli i da se povuku posle OI. Korona nije bila jednaka za sve, mi smo imali znatno otežane uslove tokom prethodnih godinu i nešto dana“, ispričao je za Mozzart Sport selektor Igor Beretić.

Prva i osnovna ambicija na Igrama je da svako pobedi samog sebe. Za nas bi bio uspeh da se ostvare najbolja lična vremena, ja bih bio zadovoljan sa nekoliko plasmana u polufinale“.

Ovde dakle nema medalja.

RVANJE

četiri takmičara (Stevan Mićić, Mate Nemeš, Mihail Kadžaja, Zurab Datunašvili)

Jaka rvačka ekipa predstavljaće Srbiju na olimpijskoj smotri. Četiri takmičara će pokušati da nastave tamo gde je na prethodnim Igrama stao Davor Štefanek. On je tada doneo Srbiji zlato, a sada će njegove kolege tražiti put do bar jednog odličja.

Dobro smo se spremali, mislim da imamo šanse i za medalje. Daćemo sve od sebe“, rekao je pred put jedan od najvećih uzdanica tima Zurab Datunašvili.

BOKS

jedna takmičarka (Nina Radovanović)

Nina Radovanović je prva bokserka u istoriji koja će Srbiju predstavljati na Olimpijskim igrama. Do vize nije uspela da dođe kroz kvalifikacije, pa je na kraju dobila poziv za učešće kao najbolje plasirana na svetskoj rang listi.

“Potpuno sam psihički pregorela u kvalifikacijama, tako da sada neću imati veliku dozu stresa na Olimpijskim igrama. U odličnoj sam formi, nemam nikakav pritisak i verujem da će sve proći kako treba”, rekla je Nina za Mozzart Sport.

KAJAK i KANU

tri takmičara (Milica Novaković, Strahinja Stefanović, Bojan Zdelar)

Kad je u pitanju kajak i kanu, Srbija će na Igrama imati tri takmičara. Prema nekim prognozama najbolji rezultat se očekuje od Strahinje Stefanovića, ali svoju šansu čekaju Bojan Zdelar i Milica Novaković, koja je nedavno osvojila zlato na Svetskom kupu.

OI u Riju su za mene bile ogromna lekcija i iskustvo, u proteklih pet godina se izdešavalo mnogo toga. Stekla sam veliko iskustvo kroz dobre i loše trke i mislim da sam spremna da u Tokiju zaokružim svoju karijeru. To mi je najveća želja i motivacija“, rekla je nedavno Milica Novaković (devojačko Starović).

VESLANJE

tri takmičara (Miloš Vasić, Martin Mačković, Jovana Arsić)

Jovana Arsić (©AFP)Jovana Arsić (©AFP)

Da nesrećna situacija nije zadesila srpske veslače odmah po dolasku u Japan, sada bismo o njima pričali kao o kandidatima za medalju. Međutim, veliki deo pripremnog perioda veslačka ekspedicija je provela u karantinu, zbog pozitivnog testa Miloša Vasića prilikom sletanja u ovu zemlju. Iako je bilo pitanje šta će biti sa učešćem na Igrama, dobra vest je da će svi zauzeti svoja startna mesta. Jovana Arsić je kao prva takmičarka Srbije u Tokiju jutros već i prošla kvalifikacionu grupu i plasirala se u četvrtfinale. U kakvoj je formi dvojac bez kormilara Vasić Mačković posle neplanirane pauze videće se dan kasnije. 

DŽUDO

pet takmičara (Aleksandar Kukolj, Nemanja Majdov, Marica Perišić, Milica Nikolić, Anja Obradović)

Dobri rezultati i neko potencijalno iznenađenje moglo bi u Japanu da se očekuje od srpskih džudista. Naša zemlja ima dva predstavnika u muškoj konkurenciji – Majdov, Kukolj, i tri u ženskoj – Perišić, Nikolić, Obradović. Aleksandar Kukolj je čak i promenio kategoriju, da bi Nemanja Majdov i on mogli da napadnu dve medalje.

Momci i devojke su spremni, već su pokazali da su na nivou svetskog džudoa. Ono što mogu da obećam jeste da će ostaviti srce na tatamiju“, rekao je pred polazak selektor Nikola Nikolić.

STONI TENIS

tri takmičara (Dimitrije Levajac, Žolt Pete, Marko Jevtović)

Veliki uspeh napravili su reprezentativci Srbije u stonom tenisu samim plasmanom na Olimpijske igre. Bez obzira na to naša ekipa neće u Japanu izaći pred protivnike sa belom zastavom.

Imali smo dva i po meseca sjajnih priprema, hvala Olimpijskom komitetu Srbije koji nam je obezbedio sve uslove da napravimo dobar rezultat“, rekao je selektor Miloš Đukić.

Nema povreda na sreću, što je uvek bojazan. Idemo na Olimpijske igre da damo maksimum. Plasman među 16 selekcija koje će se naći u Tokiju je veliki rezultat. Daćemo sve od sebe da u ekipnom i pojedinačnom delu zadovoljimo naše rezultatske apetite“.

--------------------------------------------------------

Kad podvučemo crtu: Novak Đoković, Jovana Preković, basket ekipa “3 na 3“, odbojkašice, košarkašice, vaterpolisti, Ivana Španović, dve medalje u džudou, možda bar jedna u tekvondu? Plus veslači ako problemi sa koronom nisu previše poremetili Miloša Vasića. To je tih 11 o kojima se priča. Uz utisak da je to ipak preambiciozan plan i da je ona Mozzartova granica od 8,5 mnogo realnija.

Mada, Olimpijske igre uvek donesu neko iznenađenje, a u uslovima pandemije korona virusa mnogo toga će zavisiti od trenutka. Što će reći da bi još poneko mogao da nas iznenadi. Možda Sinančević? lli neki rvač? Strelac recimo?

Treba ipak biti spreman i na suprotan scenario. Jer ni ovih 11 iznad nisu sigurne medelje. Naprotiv.

Pišu: Miljana ROGAČ, Stefan TANASIĆ


tagovi

tokio 2020Ivana ŠpanovićNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara