Foto: Reuters
Foto: Reuters

Konačni bilans: Iz regiona samo Mađarska bolja od Srbije po broju medalja, 26. smo u svetu (TABELE)

Vreme čitanja: 2min | ned. 08.08.21. | 12:04

Pregled celokupnog učinka srpskih sportista u Tokiju - na jednom mestu. Kao i učinak od 1992. godine do danas

Sa zlatnom medaljom vaterpolista, Srbija je sada svesna da je okončala Olimpijske igre u Tokiju sa devet osvojenih medalja što je po broju osvojenih odličja stavlja na visoko 26. mesto!

Kada se boduju zlato, srebro i bronza, kvalitativno gledano, Srbija je 28. zemlja sveta. Gledajući broj stanovnika u odnosu na najveće zemlje, zaista vrhunski rezultat.

Izabrane vesti

S obzirom na to da su vaterpolisti istorijskim uspehom praktično zatvorili Olimpijske igre, Mozzart Sport vam donosi spisak učinka svih srpskih sportista koji su se takmičili u Tokiju. Od streljaštva, košarke, basketa 3 na 3, veslanja, atletike, džuda, karatea, plivanje, stonog tenisa, tenisa, odbojke, vaterpola i rvanja.

Zlatne medalje doneli su Milica Mandić, Jovana Preković i vaterpolisti, srebro je stiglo na grudi Damiru Mikecu, a bronza Tijani Bogdanović, basketašima, odbojkašicama, Milenku Sebiću i Zurabu Datunašviliju.

Evo kompletnog učinka srpskih sportista u Tokiju…


E, sada, kako se ovaj učinak poredi sa zemljama iz regiona?

Gledajući kvantitativno po broju osvojenih medalja, Srbija je uspešnija od svih zemalja iz regiona sa devet medalja, osim od Mađarske. Najbliža Srbiji je Hrvatska sa osam odličja. Međutim, Hrvatska je kvalitativno ispred jer je osvojila tri zlata, ali i tri srebra i dve bronze (naspram tri zlata, jednog srebra i pet bronzi naše zemlje), pa se u tom smislu nalazi na 26. mestu, a Srbija na 28. Tako gledajući, Hrvatska je ispred Srbije, a iza Mađarske.

Gledajući region, ubedljivo je najbolje prošla Mađarska koja je osvojila ukupno 20 medalja po čemu drži 13. mesto gledajući samo brojnost odličja. Kvalitativno je 15. na svetu. Brutalan rezultat Mađarske koja nije, populacijski gledano, velika zemlja.

Po broju medalja sledi Srbija sa devet, pa Hrvatska (osam), Bugarska (šest), Slovenija (pet), Grčka (četiri), Rumunija (četiri), takozvano Kosovo (dve), Severna Makedonija (jedna medalja),

Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina nisu osvojili nijednu medalju.

Kvalitativno iza Mađarske, Hrvatske i Srbije slede Bugarska, Slovenija, Grčka, takozvano Kosovo, Rumunija i Severna Makedonija.

Kada već poredimo region, pogledajte kako se Srbija kotira u poređenju sa komšijama gledajući Olimpijske igre od Barselone 1992. godine do Tokija 2021. godine.

Grafike: Đorđe MATIĆ


tagovi

tokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara