Odbojkašice Fenerbahčea (©CEV)
Odbojkašice Fenerbahčea (©CEV)

Kraj za svetske šampionke: Terzićeva četa ide u polufinale i postaje ozbiljan kandidat za evropsku titulu

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.03.23. | 22:43

Arina Fedorovceva sa servis linije uništila moćni Koneljano u prva dva seta i odvela Fener među četiri najbolje ekipe u Ligi šampiona

Ne viđa se ovako nešto svakog dana... Odbojkašice Koneljana imale su iza sebe savršenu sezonu - osvojile su Superkup u Italiji, Svetsko klupsko prvenstvo i domaći Kup. Nameračile su se kao i obično i na evropsku titulu, ali na put im je već u četvrtfinalu stala ekspedicija Zorana Terzića. Ne samo da ih je zaustavila turska četa, nego ih je u prvih pet setova dvomeča gotovo ponizila, kako niko godinama nije.

Fenerbahče je prošle nedelje odigrao fantastičnu utakmicu na domaćem terenu (3:0), a večeras je u gostima samo potvrdio da je veoma moćan i da ni trofej u Ligi šampiona više ne zvuči kao nerealan san. Već pri vođstvu 2:0 moglo je da počne slavlje Turkinja, jer posle toga više ništa nije bilo važno. Pobeda je na kraju pripala izabranicama Danijelea Santarelija posle pet setova - 3:2 (23:25, 15:25, 25:23, 25:20, 15:13). Bila je to samo utešna nagrada.

Izabrane vesti

U Srbiji se dobro zna koliko je teško izmamiti osmeh Zoranu Terziću. Večeras je srpski stručnjak imao mnogo razloga da ga ne skida sa lica. Njegove izabranice priredile su mu još jedan meč za pamćenje (ako se računaju prva dva seta) i učinile ga verovatno najponosnijim trenerom na svetu. Plasman u polufinale sigurno da neće zadovoljiti ni njegove, ni ambicije vrhunskih igračica, ali eliminacija Koneljana svakako predstavlja veliku stvar.

Italijanski klub poslednji put među četiri nije bio u sezoni 2015-2016, a posle toga je imao čak četiri finala... Ovog puta tim Danijelea Santarelija rano završava evropsku priču i može već od sutra da se okrene spremanju za napad na trofej u domaćem prvenstvu.

Arina Fedorovceva u napadu (CEV)Arina Fedorovceva u napadu (CEV)

Elitno takmičenje očigledno ove sezone protiče u znaku turskih klubova - čak tri su u polufinalu. Jedini italijanski predstavnik Novara sastaće se sa Ezačibašijem koji igra na krilima Tijane Bošković i Maje Ognjenović. Fenerbahče će u polufinalu ići na megdan Vakifbanku, čeka ga težak ispit, ali od večeras može da se kaže da je Terzićeva četa ozbiljan kandidat za evropsku titulu. Bile su te devojke u mnogo slabijoj formi kada su na početku sezone podigle trofej u Superkup, a sada deluju prilično spremne za borbu u preostalim takmičenjima - Kupu, prvenstvu i Ligi šampiona.

Večeras publika nije mogla da bude oduševljena zbog raspleta, ali je imala tu čast da na delu vidi neverovatan talenat Arine Fedorovceve. Čudesna Ruskinja, koja je rođena 2004. godine, demonstrirala je kakve kvalitete poseduje i najavila još jednom da je čeka velika karijera. Pre svega je bila dominantna na servisu, sa žestokim početnim udarcima je uništila Koneljano i ugasila mu sve nade da je preokret moguć. Upravo na njen servis Fener je otvorio utakmicu serijom 9:1. Nisu domaće znale šta ih je snašlo dok su bombe padale pored njih.

Izabel Hak u napadu (CEV)Izabel Hak u napadu (CEV)

Uspele su Italijanke sredinom seta da se vrata, a vukla ih je veoma naoštrena Izabel Hak. Činila je Šveđanka sve što je mogla i polako je topila ogromnu prednost rivalki. Igrale se odlična odbojka, ređali su se snažni napadi, neverovatne odbrane... A u završnici je preuzela odgovornost mlada Brazilka Ana Kristina Souza, koja je otklonila sve dileme i donela prvi set Fenerbahčeu.

Taman kad se činilo na početku drugog perioda da je Koneljano krenuo na sve ili ništa i da će učiniti ovaj meč veoma dramatičnim, ponovo je na servis stigla Arina Fedorovceva. Napravila je seriju 11:0, pa je Fener od 2:5, poveo sa 13:5. Ruskinja je pogađala uglove terena i sasvim ubila u pojam protivnice. Vođstvo od osam poena donelo je mir turskoj četi, koja je mogla drugi deo seta da odigra bez ikakvog pritiska.

Krajnji napadači su sjajno funkcionisali - Fedorovceva, Vargas i Souza, odlično je dizala Makris, dobro se branila i primala Orge, pa je iskusnim srednjiim blokerima Edi Erdem i Hristini Vučkovoj bilo lako da ih isprate. Drugi set dobile su Turkinje sa čak deset razlike i tako u suštini stavile tačku na ovaj dvomeč.

U nastavku je srpski trener dao priliku igračicama sa klupe, koje nisu uspele da održe nivo igre koje su saigračice držale u prva dva seta. Koneljano je iskoristio takvu situaciju na terenu da dođe do izjednačenja, a onda i do utešne pobede.

Najefikasnija u pobedničkom sastavu koji je eliminisan bila je Izabel Hak sa 24 poena. Plamer je upisala 13, a Robinson Kuk 12. U turskoj ekipi Ana Kristina je za pet setova skupila 29 poena, a Arina Fedorovceva koja je igrala samo u prva dva - 13, od čega čak osam sa servisa!

Pokušaće Fener na krilima mladih odbojkašica ove sezone da uradi ono što nije prošle... Tada je u polufinalu eliminisan tek posle zlatnog seta protiv Vakifbanka. Dobro se sećaju Zoran Terzić i igračice koliko je to bilo bolno, tako da je želja za ulazak u finale i odlazak u Torino sigurno zbog svega toga još veća. Trofejni stručnjak nikada do sada nije igrao za trofej u Ligi šampiona, pa je možda vreme da se i to promeni. Na putu mu stoji sadašnji selektor Srbije Đovani Gvideti.

ETVRTFINALE CEV LIGE ŠAMPIONA ZA ODBOJKAŠICE (REVANŠ MEČEVI)

Utorak

Vero Volej Milano - Vakifbank 2:3 (25:18, 22:25, 25:22, 21:25, 11:15), prvi meč 0:3

Sreda

Novara - Štutgart 3:0 (25:18, 25:19, 25:21), prvi meč 3:1

Četvrtak

Ezačibaši - Rešov 3:2 (20:25, 25:19, 24:26, 25:21, 15:8), prvi meč 3:1

Koneljano - Fenerbahče 3:2 (23:25, 15:25, 25:23, 25:20, 15:13), prvi meč 0:3

POLUFINALE

Vakifbank - Fenerbahče

Novara - Ezačibaši

***kvote su podložne promenama


tagovi

Melisa VargasZoran TerzićŽOK FenerbahčeImoko KoneljanoCEV Liga šampionaArina Fedorovcevadanijele santareli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara