(©CEV)
(©CEV)

Kreće Liga šampiona! Koneljano prvi favorit, u eliti i Ub, Terzić i deset Srpkinja

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.11.21. | 11:20

Vreme je za start najjačeg klupskog takmičenja za odbojkašice na Starom kontinentu

Moćni Koneljano, Ub kao prvi srpski predstavnik od sezone 2017-2018, deset Srpkinja u ostalim klubovima, Zoran Terzić na klupi Fenerbahčea. Zabava je zagarantovana. Kvalitetna odbojka, takođe. Došlo je vreme da počne grupna faza Lige šampiona!

Među 20 ekipa koje su izborile učešće izdvaja se evropski šampion italijanski Koneljano, koji je u neverovatnoj seriji pobeda. Paola Egonu i drugarice su oborile svetski rekord koji je držao Vakifbank - ostvarile su 74 trijumfa u nizu. Devojke koje su poslednji put izgubile u decembru 2019. godine sa ogromnim samopouzdanjem započinju evropsku misiju i sasvim jasno slove za prvog favorita takmičenja.

Izabrane vesti

Ub će već u prvom kolu imati čast da odmeri snage baš sa braniocem trofeja. Izabranice Marijane Boričić u sredu gostuju u Trevizu (19.30). Imaju priliku odmah na startu da vide gde su u odnosu na tako dominantan tim. U istoj grupi se nalaze poljski Hemik i mađarska Niređhaza.

Srpski klub je već napravio veliki uspeh kada je kroz kvalifikacije stigao do grupne faze. Preskočio je Jedinstvo iz Brčkog i grčki Olimpijakos, koji je na poslednjem stepeniku imao ulogu favorita. Šampionke Srbije će imati jake duele, a šansu da upišu još koju pobedu na evrosceni mogu da traže pre svega protiv mađarskog predstavnika. Svaku utakmicu mogu da igraju potpuno rasterećeno, jer pritisak nije na njima, već na protivnicima.

Sastaće se i sa srpskim tandemom iz Hemika. U postavi poljskog kluba, koji je prethodne sezone ispao u četvrtfinalu Lige šampiona, igraju Jovana Brakočević Kancijan i Bojana Milenković. Hemik će i ovog puta tražiti put ka drugoj fazi, u koju posle šest odigranih kola (dva puta sa svakim kod kuće i u gostima) prolaze pet prvoplasiranih timova i tri najbolje drugoplasirane ekipe.

Jelena Blagojević u napadu (CEV)Jelena Blagojević u napadu (CEV)

U Grupi A će od srpskih igračica igrati Buša Bianka, Teodora Pušić i Jelena Blagojević. Buša je tokom leta promenila klub, dres Fenerbahčea je zamenila opremom Lokomotive iz Kalinjingrada. Njen tim će na startu igrati protiv Prometeja, šampiona Ukrajine koji je debitant u Ligi šampiona. U prvom kolu će na suprotnim strana terena biti dve igračice koje se veoma dobro poznaju iz dresa reprezentacije. Teodora Pušić će igrati za Drezden, a na drugoj strani Jelena Blagojević kao i godinama unazad za poljski Rešov.

U Grupi B je francuski Miluz, Salo iz Finske, turski Vakifbank i italijanska Monca. Glavni pretedent za prvo mesto je turski klub, koji je prethodne sezone došao do finala gde ga je zaustavio Koneljano. Sada Đovani Gvideti više nema u timu Milenu Rašić i Maju Ognjenović, ali će na krilima Izabel Hak pokušati da ostvari najveće ambicije. Prvi rival vicešampionu Evrope je Monca, za koju od leta igraju Brankica Mihajlović i Katarina Lazović. Uz tandem iz Monce, ljubitelji odbojke iz Srbije će moći da prate i navijaju za Jelenu Novaković koja igra za francuski Miluz. Kod nje u ekipi je još jedna devojke koja igra kao domaća, ali je poreklom iz naše zemlje – Milica Kostović.

Katarina Lazović (CEV)Katarina Lazović (CEV)

U Grupi C su smešteni Dinamo Moskva, Dukla Liberec, Novara i THY Istanbul. Ovde naša zemlja neće imati predstavnika. Novara je prethodne sezone najdalje dogurala – do polufinala u kome je zaustavio Koneljano. Trenutno u italijanskom prvenstvu uspešno korača za ekipom Paole Egonu, na drugoj je poziciji sa skorom 7-1. Dinamo iz Moskve je u prethodnoj takmičarskoj godini zauzeo drugo mesto u jednoj od grupa, ali nije obezbedio plasman u četvrtfinale. Uz ta dva tima neko iznenađenje će tražiti Dukla Liberec i THY Istanbul, koji je kroz prvenstvo Turske došao do Lige šampiona, ujedno stao na put Ezačibašiju koji igra sada u CEV kupu.

Mina Popović (CEV)Mina Popović (CEV)

Kad je Grupa D u pitanju sve oči srpske javnosti biće uprte ka Fenerbahčeu, koji sa klupe vodi selektor Zoran Terzić. Prethodne sezone je u timu imao Bianku Bušu i Brankicu Mihajlović, a sada je tu Mina Popović. Fener sa samo jednim porazom drži prvo mesto u šampionatu Turske i deluje spreman za izazove na evropskoj pozornici. Prethodne sezone ekipa koju predvodi iskusna Eda Erdem zaustavljena je u četvrtfinalu. Tokom leta se značajno tim promenio, a jedno od osveženja je ekstratalentovana Ruskinja Arina Fedorovceva (2004. godište), koja pokriva poziciju primača servisa i tokom leta je u reprezentaciji nagovestila koliko može da bude moćna. Sa Fenerom će u grupnoj fazi borbu voditi Dinamo Kazanj, francuski Beziers i bugarska Marica, za koju igra još jedna Srpkinja Nikolina Ašćerić.

Koneljano brani titulu, svi ostali imaju težak zadatak – da zaustave njihov neverovatni pobednički nalet koji traje još od 2019. godine.

LIGA ŠAMPIONA ZA ODBOJKAŠICE – Prvo kolo

GRUPA A

Utorak

17.00: (1.15) Lokomotiva Kalinjingrad – Prometej Dnjepro (4.70)

18.00: (1.35) Rešov - Drezden (2.90)

GRUPA B

Utorak

19.00: (1.01) Miluz – Salo (10.9)

Sreda

19.00: (1.15) Vakifbank - Monca (4.70)

GRUPA C

Utorak

19.00: (1.01) Dinamo Moskva – Dukla Liberec (10.9)

Četvrtak

20.00: (1.15) Novara – THY Istanbul (4.70)

GRUPA D

Sreda

20.00: (1.40) Beziers – Marica (2.70)

Četvrtak

19.00: (1.30) Fenerbahče – Dinamo Kazanj (3.20)

GRUPA E

Sreda

18.00: (1.05) Hemik Police - Niređhaza (7.70)

19.30: (1.01) Koneljano - Ub (10.9)


tagovi

Zoran TerzićCEV Liga šampionaImoko KoneljanoŽOK UbMina PopovićOK FenerbahčeJovana BrakočevićBojana Milenković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara