(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Kreće Liga šampiona: Pro Reko napada rekord Zagrepčana, Gocićev tim snova ostvarenja Partizana i Zvezde

Vreme čitanja: 9min | uto. 15.11.22. | 09:22

Radnički se ove godine neće zadovoljiti pukim učešćem, apetiti su porasli. Cilj Kragujevčana je plasman na završni turnir

Kada su čeni ljudi LEN-a dodeli Novom Beogradu organizaciju tri puta uzastopce, zasigurno su znali šta rade. Želeli su da se u trenutku kada se navršava 60 godina od prve Lige šampiona i Partizanovog ispisivanja istorije najbolje klubove dovedu u grad u kome je sve počelo. Ali, nije se i završilo. Partizan se u prvom izdanju takmičenja koje okuplja najbolje evropske klubove izborio u bazenu da bude domaćin finalnog turnira, ali iz bizarnih razloga on nije održan u glavnom gradu Srbije - Beograd nije imao zatvoren bazen. 

I umesto u Beogradu, prvu od sedam titula prvaka Starog kontineta crno-beli podigli su u Zagrebu, a srpski timovi - ponajviše velikan sa Banjice - u teskoj su vezi sa brojnim rekordima i jubilejima. Partizan je prvi odbranio evropsku titulu, koju je osvajalo 25 ekipa, a aktuelni šampion Pro Reko je do jubilarne desete stigao u srpskoj prestonici. I ove godine će na istom mestu napasti het-trik. 

Izabrane vesti

Slavni italijanski klub koji je pandan Real Madridu prešišao je Partizan i zagrebačku Mladost, odvojio se od velikana sa Balkana koje je jurio nekoliko decenija, i većina rekorda sada stoji uz ime Pro Reko. Jedan od malobrojnih i dalje drže Žapci sa Save, ali i on može pasti u Beogradu. Jedino je Mladost povezala tri trofeja Lige šampiona, za manje od osam meseci i to bi moglo da se promeni... 

Kroz dramu do desetog pehara u eliti i potvrde da je bez premca, sprečio je Novi Beograd da postane treći beogradski tim - Partizan i Crvena zvezda za sada jedini u vitrinama imaju najdragoceniji trofej - koji se popeo na krov Evrope. Slavio je Pro Reko posle boljeg izvođenja peteraca, koji su se u finalu izvodili samo u Hanoveru, kada je Ferencvaroš bio bolji od Olimpijakosa i upisao se među besmrtne. Učenik je nadmudrio učitelja, Sandro Sukno je dobio šahovsku partiju protiv Igora Milanovića, i postao 12. čovek u svetu vaterpola koji je titulu Lige šampiona osvajao i kao igrač i kao trener. 

(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Iskoristio je Pro Reko na najbolji način godinu kada su očekivanja bila na minimumu, kada niko nije znao šta zaista može sa Sandrom Suknom, trenerom početnikom. Pritiska nije bilo, sada će biti eksponencijalan rast prouzrokovan evropskom titulom, a u startu će jedan tim biti privilegovan, baš kao i minule sezone. Novi Beograd sačuvao je privilegovan status kao organizator završnog turnira, neće imati brige oko toga da li će ući u finalne bitke. To mu garantuju propozicije i opet će stajati u prvom redu izazivača. 

Promenio je Novi Beograd trenera, Igor Milanović je otišao u Pirej i biće adut Olimpijakosa, a višestrukog šampiona Starog kontinenta na klupi novobeogradskog kluba zamenio je Živko Gocić. Ambicije nisu splasnule na “11. aprilu”, ekipa je nadogvađena, a nosioci zadržani. Asovi poput Dušana Mandića, Nikole Jakšića, Angelosa Vlahopulosa, braće Rašović, Duška Pijetlovića, Radomira Drašovića su i dalje tu, a pristigli su internacionalci Alvaro Granados i Dimitrios Skumpakis

Novi Beograd ima “bomba” ekipu, unapređena je verzija prošlosezonskog tima snova, ali je i Pro Reko. Šampion je jak kao crna zemlja, “opelješio” je Savonu, pokupio Matea Jokija Gratu, jednog od najtalentovanijih mladih igrača sveta, i Andreu Fondelija. I sačuvao najbolje: Frančeska di Fulvija, Aleksandra Ivovića, Bena Haloka, Gerga Zalankija, Pjetra Filjolija - u Beogradu stigao Đorđa Perišića i Maurisija Feluga, osvojio šestu Ligu šampiona - Đakoma Kamelu, koji je MVP nagradu preuzeo od Dušana Mandića, golmana Marka del Lunga... Ekipa da se smrzneš. 

(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Najveća pretnja Pro Reku i Novom Beogradu da im zatvore vrata finala biće: Olimpijakos, Ferencvaroš i Breša. Teodoros Vlahos napustio je kormilo grčkog giganta na kraju minule sezone i nove nacionalne titule, ubuduće neće paralelno raditi u klubu i reprezentaciji. Opredelio se da vodi samo Grčku, a Olimpijakos je tokom leta angažovao isključivo velikane. Igoru Milanoviću poverio je trenersku funkciju, a ekipu je nadogradio sa Aleksandrosom Papanastasijuom - jedna od dvojice Grka koji su napustili Dubrovnik - i levorukim mađarskim bombarderom Martonom Vamošom. Paklena će biti leva Olimpijakosova strana - Filip Filipović i Marton Vamoš

Mnogi bi se kada ostanu bez jednog od najboljih, ako ne i najboljeg igrača pozdravili sa šampionskim ambicijama, ne i Ferencvaroš. Ne i Žolt Varga. Letos je preuzeo mađarsku reprezentaciju posle fijaska na Svetskom prvenstvu, dao je produženi odmor najiskusnijima i doneo evropsku bronzu iz Splita. Ne igra Varga sa teškašima, okrenuo se brzom, modernom vaterpolu. Promenio je igru, a i dalje ima Luku Damontea, Deneša Vargu, Silarda Janšika, Danila Merkulova, pride su ovoga leta u Fradi stigli Stilijanos Argiropulos, Adam Nađ i Viktor Vladovič. A, kada bude spuštao loptu na centre prvi izbor biće povratnik u srpsku reprezentaciju - Nemanja Ubović

Breša svakoga leta prolazi kroz istu golgotu. Iako je prethodne dve godine bila polufinalista Lige šampiona, i ove je do društva najboljih morala kroz kvalifikacije. Pored Breše su do elite na taj način došli i splitski Jadran, Vuljagmeni i OSC Budimpešta, a da italijanski klub ne pripada kvalifikacijama najbolje govori sastav koji ima: Konstantin Harkov, Vinčenco Dolče, Edoardo di Soma, Đorđe Lazić, Boris Vapenski... 

(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Sa Barselonetom je situacija nešto drugačija, pitanje je kako će odreagovati na odlazak Alvara Granadosa. U Beogradu se penzionisao legendarni golman Danijel Lopez Pinedo, ali tim Elvisa Fatovića je i dalje i te kako kvalitetan. Alberto Munaris je zdrav, iza golmana Unaja Agirea je fenomenalno leto, Felipe Perone još nije za staro gvožđe, a u klub se posle dve godine provedene u Barseloni vratio sidraš Rožer Taulj. Imaće Barseloneta centarski tandem iz španske reprezentacije, ponovo su upareni Rožer Taulj i Migel de Toro

U grupi sa Barselonetom je kragujevački Radnički, koji ne želi da mu protekne još jedna godina bez Fajnal-ejta Lige šampiona. Puca četa Uroša Stevanovića na završni turnir. Vicešampion Srbije sastav nije preterano menjao, ali se sada, za razliku od prethodne sezone, ne nalazi u “grupi smrti”. I tu vidi šansu. Konkurenti za prolaz će mu biti Vuljagmeni i splitski Jadran. Hrvati će pokušati da na talasu reprezentativnog uspeha potisnu Kragujevčane nadole, uzdaće se u izvanrednog šutera Jerka Marinića Kragića, ali i u Luku Bukića, Rina Burića, Marina Čagalja, Anđela Šetku. Teško je i zamisliti da bi u ovakvoj konkurenciji Hanover ili Dinamo Tbilisi mogli da iznenade i budu među četiri.

(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Kuvaće u drugoj grupi, uz domaćina završnog turnira, te Ferencvaroš i Brešu koji su “već viđeni” na njemu, najveće šanse imaju Marselj i dubrovački Jug. Francuzi sa angažovali samo Hanesa Daubea, ali iz godine u godinu igraju sve bolje. Prva zvezda tima je Andrija Prlainović, ostali su “jugoslovenska kolonija” i po penzionisanju Igora Kovačevića, dok je Jug izvršio letnji remont. Iz zagrebačke Mladosti su u Dubrovnik stigli zlatni reprezentativci Franko Lazić i Matijas Biljaka, a četvorostruki evropski šampion je zalečio rak-ranu. Dugo je imao samo jednog pravog centra, Konstantinosu Kakarisu je ispomoć često bio supertalentovani univerzalac Marko Žuvela, momak koji je u ovom trenutku najbolji mladi igrač sveta. No, i dalje će glavne napadačke poluge biti Maro Joković i Loren Fatović

OSC Budimpešta sa Peterom Kristijanom Manhercom ili Sabadelj, osvajač Kupa Evrope, koji ima Bernata Sanauhu, Serhija Kabanjasa i Kanstantsina Averku neće biti autsajderi. Pobiće se za prolaz i neće biti iznenađenje ukoliko gol-razlika bude odlučivala kada se bude podvlačila crta. Prežaljen je samo Špandau. 

LIGA ŠAMPIONA - GRUPA A (SASTAVI TIMOVA) 

(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

PRO REKO: Mateo Aikardi, Đakomo Kanela, Marko del Lungo, Frančesko di Fulvio, Gonzalo Ečenike, Pjetro Filjoli, Andrea Fondeli, Ben Halok, Mateo Joki Grata, Aleksandra Ivović, Luka Lončar, Tomazo Negri, Luka Perone, Nikolas Prešuti, Luka Rosi, Alesandro Veloto, Aron Janger, Gergo Zalanki, Alesio Kaponero. Trener: Sandro Sukno. 

BARSELONETA: Unaj Agire, Unaj Biel, Alehandro Bustos, Migel de Toro, Martin Famera, Bernat Feran, Fransisko Fernandez, Mark Larumbe, Unaj Ljapur, Dušan Matković, Alberto Munaris, Nikolas Garsija, Luk Paviljar, Tomas Perone, Felipe Perone, Niklas Porter, Rožer Taulj. Trener: Elvis Fatović.  

OLIMPIJAKOS: Marko Bijač, Andro Bušlje, Teodoros Damigos, Dimitrios Dimiju, Filip Filipović, Janis Funtulis, Konstantinos Genidunijas, Nikolaos Jilas, Konstantinos Guvis, Ahileas Gramatikos, Hristodulos Kolomvos, Nikiforos Lijanciris, Konstantinos Murikis, Aleksandros Papanastasiju, Marton Vamoš, Emanuil Zerdevas. Trener: Teodoros Vlahos.  

RADNIČKI: Lazar Dobožanov, Miloš Ćuk, Stefan Branković, Lazar Antić, Bogdan Gavrilović, Filip Janković, Nikola Kojić, Vuk Kojić, Nikola Lukić, Filip Milutinović, Dane Nikić, Uglješa Panić, Luka Pljevančić, Marko Radulović, Zoran Poznanović, Nemanja Stanojević, Stefan Todorovski, Aleksa Ukropina, Nemanja Vico, Josip Vrlić, Denis Vukosavljević, Uroš Trpovski, Mateja Đoković, Petar Komatović. Trener: Uroš Stevanović.  

JADRAN SPLIT: Ivan Marcelić, Rino Burć, Marino Čagalj, Jerko Marinić Kragić, Zvonimir Butić, Duje Pejković, Luka Bukić, Ivan Domagoj Zović, Marin Delić, Nikša Dobud, Antun Pavlović, Anđelo Šetka, Marin Tomasović, Antonio Dužević, Marin Anić, Luka Podrug, Robert Stojanac, Luka Dodoja, Martin Čelar. Trener: Mile Smodlaka.

VULJAGMENI: Panajotis Corcatos, Aristeidis Halivopulos, Andreas Almiras, Nikolas Kastrinakis, Efstatios Kalogeropulos, Haralampos Trulos, Nikolaos Papasifakis, Dimitrios Nikolaidis, Dilan Vudhed, Janis Alafragis, Marios Kapocis, Nikolaos Kuruvanis, Metju Farmer, Emanuil Andreadis, Tomas Konstantopulos, Hristos Levantis. Trener: Vladimir Vujasinović.  

HANOVER: Andrija Bašić, Hrvoje Benić, Feliks Benke, Henri Bonk, Ante Ćorušić, Maksimilijan Štefan Frerajh, Maks Gansen, Kevin Gec, Fin Grose, Filip Kubiš, Luka Lozina, Marko Macan, Aleksandar Radović, Jan Rotermund, Fin Rotermund, Nikls Šiper, Fin Šuce, Linsu Šuce. Trener: Karsten Sihafer.  

DINAMO TBILISI: Đorđi Gvetadze, Brendon Đipjas, Revaz Imnaišvili, Hviča Jahaja, Davit Kikalešvili, Đorđi Kiriakidi, Đorđi Magrakvelidze, Maksim Mališau, Aleksandre Mikautadze, Luka Mčedlišvili, Saba Oboladze, Stefan Pješivac, Irakli Razmadze, Jovan Sarić, Saba Tkešelašvili, Aleksander Tsotadze, Andrija Vlahović. Trener: Dejan Stanojević.

LIGA ŠAMPIONA - GRUPA B (SASTAVI TIMOVA)

(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

NOVI BEOGRAD: Žoao Pedro Fernandes, Radoslav Filipović, Savo Ćetković, Alvaro Granados, Nikola Jakšić, Dušan Mandić, Vasilije Martinović, Miroslav Perković, Duško Pijetlović, Viktor Rašović, Strahinja Rašović, Nika Šušiašvili, Dimitrios Skumpakis, Viktor Urošević, Angelos Vlahopulos, Žorže Vučinić, Matija Vlahović. Trener: Živko Gocić.  

FERENCVAROŠ: Stilijanos Argiropulos, Luka Damonte, Janoš Fekete, Andraž Gardonji, Bens Haverkampf, Silard Janšik, Danijel Lugoši, Danil Merkulov, Erik Molnar, Adam Nađ, Akoš Nađ, Toni Nemet, Viktor Pajan, Zoltan Pol, Đerđeli Simon, Danijel Sakonji, Nemanja Ubović, Viktor Vladovič, Deneš Varga, Vins Varga, Bens Varga, Vendel Čaba Vigvari, Soma Vogel. Trener: Žolt Varga.

BREŠA: Petar Tešanović, Vinčenco Dolče, Kristijan Prešuti, Tomazo Đanaca, Đorđe Lazić, Boris Vapenski, Vinčenco Rencuto, Konstantin Harkov, Jakopo Alesijani, Stefano Lungo, Edoardo di Soma, Nikolo Đito, Tomazo Bađi. Trener: Alesandro Bovo. 

MARSELJ: Mišel Bodegas, Aleksandre Bue, Igo Kruzija, Uroš Čučković, Hanes Daube, Andrea de Nari, Odin de Revijer, Aršak Hovhonisjan, Mihal Izdinski, Igor Kovačević, Dejan Lazović, Mateo Lena, Roman Marion Vernu, Matijas Olivon, Andrija Prlainović, Vladan Spaić, Pjer Vanpeperštrate, Toma Vernu, Ante Vukičević. Trener: Miloš Šćepanović.  

JUG DUBROVNIK: Matijas Biljaka, Loren Fatović, Ivuša Burđelez, Goran Grgurević, Maro Joković, Ivan Jurišić, Konstantinos Kakaris, Patrik Kolak, Filip Kržić, Franko Lazić, Dominik Lončarić, Toni Mozara, Vlaho Pavlić, Toni Popadić, Josip Tolja, Ivan Vukojević, Marko Žuvela, Hrvoje Zvono. Trener: Vjekoslav Kobešćak.  

SABADELJ: Kanstantsin Averka, Dušan Banićević, Ljuk Bertran Port, Oskar Blasko, Đozep Bonet, Havijer Bustos Sančes, Serđi Kabanjas, Biel Degrasija, Đerar Hil, Aleksa Ljaurado, Eduardo Lorio, Aleiš Mars, Bernat Sanauha, Tomas Soler, Havijer Hiljena, Marsel Hiljena, Fransisko Valera, Andres Veič. Trener: Kim Kole.  

OSC BUDIMPEŠTA: Balaš Haraj, Marton Levaj, Danijel Anđal, Kristijan peter Manherc, Kristof Varnaj, Ferenc Salamon, Erik Ričard Čačovski, Mate Dala, Marton Suč, Marton Tot, Pal Vins Vigvari, Zoltan Burijan, Erik Bundšuh, Atila Aranji, David Bistritsanji. Trener: Danijel Varga.  

ŠPANDAU: Laslo Bakša, Maksimilijan Borisovskij, Zoran Božić, Janek Čiru, Mateo Ćuk, Mark Dik, Bilal Gbadamasi, Moris Jengling, Dmitri Holod, Luka Marcijali, Andrej Prioteasa, Marin Restović, Aleksa Sekulić, Roman Šepelev, Marko Stam, Denis Strelezkij, Marek Tkač, Maks Švajmer. Trener: Atanasios Kečagijas.  

LIGA ŠAMPIONA - 1. KOLO: 

GRUPA A 

Utorak

16.00: (1,75) Dinamo Tbilisi (hendikep 8,5 golova) Barseloneta (1,95)

18.30: (2,00) Olimpijakos (6,25) Pro Reko (2,35)

19.00: (4,00) Hanover (8,00) Jadran Split (1,40)

20.30: (1,40) Radnički (8,00) Vuljagmeni (4,00)


GRUPA B 

Sreda

19.00: Jug Dubrovnik - Breša

19.00: Sabadelj - Ferencvaroš

19.30: Špandau - Novi Beograd

20.00: Marselj - OSC Budimpešta



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluvaterpolo SrbijaVK Novi BeogradVK RadničkiPro RekoVK JugVK Jadran SplitVK FerencvarošVK BarselonetaVK HanoverŠpandauVuljagmeniVK OlimpijakosVK BrešaVK MarseljOSC BudimpeštaVK Dinamo TbilisiVK Sabadelj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara