Odbojkaši Srbije (CEV)
Odbojkaši Srbije (CEV)

Kreću odbojkaši! Srbija odmornija od ostalih favorita

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.09.21. | 13:56

Prvu utakmicu u poljskom Krakovu naša reprezentacija igra večeras od 20.30 protiv Belgije

Vreme je da na glavnu scenu izađu Kovačevi momci i da ih obasja svetlost reflektora. Najbolji srpski odbojkaši leto su otvorili učešćem u Ligi nacija u junu, a posle toga su, zbog izostajanja sa Olimpijskih igara, fokus potpuno prebacili na Evropsko prvenstvo. Ove godine za našu reprezentaciju je to takmičenje potpuni prioritet, za razliku od selekcija koje su velike bitke vodile na turniru u Tokiju. Da li bi svežina mogla da bude prednost Srbije u odnosu na Francusku, Rusiju, Poljsku, Italiju, videće se kako nadmetanje bude odmicalo... Šampiona Evrope dobićemo 19. septembra u večernjim časovima.

Pre dve godine na Evropskom prvenstvu izabranici Slobodana Kovača su postali šampioni posle pobede protiv Slovenije u finalu, pa sada na takmičenje dolaze sa željom da tron odbrane. Kada se pogleda sastav koji je tada doveo Srbiju do titule, postoji samo jedna izmena u odnosu na tim koji će večeras protiv Belgije započeti takmičenje u Krakovu (20.30) – u pitanju je četvrti primač Pavle Perić. Pre dve godine je u ekipi bio Lazar Ćirović, a sada je priliku dobio Perić posle odlične sezone u dresu Vojvodine. On je sa 23 godine najmlađi član naše reprezentacije.

Izabrane vesti

U suštini, Kovač se odlučio za proverene snage, koje su sada dve godine starije i iskusnije. Na mestu dizača igraće Nikola Jovović i Vuk Todorović, korekcija je rezervisana za Aleksandra Atanasijevića i Dražena Luburića. Primače servisa predvodi kapiten Nemanja Petrić, kome će društvo praviti Uroš Kovačević, Marko Ivović i već pomenuti Pavle Perić. Srednji blokeri su Srećko Lisinac, Marko Podraščanin, Petar Krsmanović i Aleksandar Okolić.

Naša reprezentacija će igrati u Grupi A u Krakovu zajedno sa selekcijama Poljske, Belgije, Ukrajine, Portugalije i Grčke. Prva utakmica je na programu večeras od 20.30, kada će odmeriti snage sa Belgijancima, sa kojima su se pre četiri godine na EP borili za bronzanu medalju. U petak je po rasporedu meč sa Ukrajinom, koja poslednjih godina konstantno napreduje, a nedavno je i nanela poraz Srbiji na prijateljskom meču. Najteži rival u grupi biće sigurno Poljska, koja je aktuelni svetski šampion i domaćin ovog takmičenja. Taj derbi grupe biće odigran u subotu uveče od 20.30. Posle tri jača protivnika, doći će na red i oni kojima se male šanse daju za prolazak u osminu finala. U pitanju su reprezentacije Grčke i i Portugalije. Utakmice sa njima su na programu u ponedeljak i utorak.

Na takmičenju koje se odigrava u četiri zemlje – Poljskoj, Finskoj, Estoniji i Češkoj, učestvuju 24 ekipe, podeljene u četiri grupe. Dalje će proći po četiri najbolja tima – ukupno 16, koja će nastaviti borbe u osmini finala. Mečevi osmine finala i četvrtfinala igraće se u poljskom Gdanjsku i češkoj Ostravi, a završne bitke će se voditi u poljskim Katovicama. Definitivno je želja svih ekipa da za kraj posete i taj grad. Naši momci su osvojili u Poljskoj zlato u Svetskoj ligi 2016. godine, kao i bronzu na Evropskom prvenstvu narednog leta, pa se nadaju da će ta zemlja i ovog puta za njih biti srećna.

Već je poznato da se Grupa A u osmini finala ukršta sa Grupom C. Mogući rivali naše selekcije u prvom eliminacionom meču su: Finska, Makedonija, Rusija, Turska, Holandija i Španija. Ukrštaće se po principu prvi sa četvrtim, drugi sa trećim... U četvrtfinalu će onda ići na nekog ili iz svoje grupe, ili iz te navedene Grupe C.

U muškoj odbojci je već godinama teško prognozirati konačni rasplet, jer čak šest ili sedam selekcija imaju šansu da se nađu u samoj završnici. Srbija će braniti tron, Francuzi stižu kao olimpijski šampioni, Poljaci kao svetski prvaci, Rusi kao olimpijski vicešampioni, Slovenci su pre dve godine bili drugi u Evropi... Svako će tražiti neku svoju šansu i kartu za Katovice.

Naša reprezentacija je jedina koja je na poslednja dva EP uspela da dođe do polufinala i jedina koja je povezala dve medalje. Pre četiri godine su među četiri bile Rusija, Nemačka, Srbija i Belgija. Pre dve godine su na postolju završile Srbija, Slovenija i Poljska, dok je Francuska bila četvrta. Definitivno srpski odbojkaši znaju recept za osvajanje medalja, čak i kada im se ne daju velike šanse. Neka ga primene i ovog puta.

SRBIJA: Nikola Jovović, Vuk Todorović (dizači), Aleksandar Atanasijević, Dražen Luburić (korektori), Neven Majstorović, Nikola Peković (libera), Nemanja Petrić, Uroš Kovačević, Marko Ivović, Pavle Perić (primači servisa), Srećko Lisinac, Marko Podraščanin, Petar Krsmanović, Aleksandar Okolić (srednji blokeri).

RASPORED SRBIJE U GRUPNOJ FAZI NA EP:

Četvrtak (20.30): (1,17) Srbija – Belgija (4,40)

Petak: Srbija – Ukrajina (20.30)

Subota: Srbija – Poljska (20.30)

Ponedeljak: Srbija – Portugalija (17.30)

Utorak: Srbija – Grčka (17.30)


 


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u odbojciep u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara