Luka Gladović (©VSS/Iosif Vajnar/frpolo.oficial)
Luka Gladović (©VSS/Iosif Vajnar/frpolo.oficial)

Kucnuo je čas za Partizanovo nuklearno oružje

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.02.24. | 09:54

Luka Gladović ima tek 17 godina, velika je nada srpskog vaterpola i jedan od trojice debitanata na Svetskom prvenstvu

Važilo je pre deceniju i po i nešto jače da najperspektivniji igrači ulaze u seniorsku reprezentaciju kao tinejdžeri, da nema previše filozofije i čekanja. Ako vrediš – zaigraćeš već sa 16 ili 17. U međuvremenu su se granice pomerile, mladi igrači ni u većini klubova nisu standardni u tom periodu, kasnije dobijaju šansu. Ali situacija u Partizanu je prošle godine, a i ove, bila takva da su hteli to ili ne bili primorani da sve velike talente ubace u prvi tim. Luka Gladović debitovao je u crno-beloj kapici i već u prvoj sezoni bio među vodećim strelcima srpskog šampionata, a sada će debitovati i na Svetskom prvenstvu, možda već danas protiv Japana.

Luki Gladoviću je tek 17 godina, velika je nada srpskog vaterpola, igrač koji bi posle Olimpijskih igara u Parizu trebalo da se ustali u reprezentaciji. Takvi su planovi, no priliku da na velikom takmičenju zaigra za seniorski sastav dobio je i ranije no što su bile projekcije. I tu se dolazi do onog dela: ili vrediš ili ne. Ili imaš petlju ili nemaš. A, izdanak Partizanove akademije je i te kako ima. Kod njega nij postojao period adaptacije, prilagođavanja. Sve što zna odmah istresao na površinu.

Izabrane vesti

Pružio je šansu Miloš Korolija momku koji od sedme godine stasava na Banjici, pre dva leta našao se na treninzima seniorskog tima. U tom momentu nije napunio ni 16 leta. Barem za glavu niži od dobrog dela saigrača i protivnika, sitniji, ali sa dinamitom u ruci. Nije mu mnogo vremena bilo potrebno da se nametne, da postane neko oko koga sedmostruki evropski prvak gradi igru i sve uveri da je pred njim blistava budućnost.

Demonstrirao je da raspolaže razornim šutem, dve godine zaredom je među najboljim strelcima crno-belih. Tresao je mreže na evro-sceni, u regionalnoj ligi i srpskom prvenstvu, gde je o reprezentativnih akcija dao 21 gol do kraja sezone bi mogao da se takmiči sa Alvarom Granadosom za status prvog tobdžije u Srbiji. Minulog leta je bio MVP Evropskog prvenstva u mlađim kategorijama, gde je sa državnim timom osvojio srebrnu medalju. Igrao je i u finalu Svetskog prvenstva za juniore, a u polufinalu je Grčke počastio sa pet golova.

Luka Gladović (©MN Press)Luka Gladović (©MN Press)

Još tada je Uroš Stevanović želeo da Luka Gladović dođe na treninge seniorske reprezentacije, da oseti kako je to raditi sa olimpijskim šampionima; da se navikava da bude uz njih, jer sve projekcije su ukazivale da će vrlo brzo pokucati na vrata i biti spreman. Našao se na širem spisku i za Evropsko prvenstvo u Zagrebu i Dubrovniku, otpao je kod poslednje seče, ali će na Svetskom prvenstvu u Dohi biti jedan od trojice debitanata.

Pored Luke Gladovića na planetarnoj smotri prvi put će se naći i njegov klupski saigrač – Petar Jakšić. Bek Partizana je u Hrvatskoj prvi put bio deo seniorskog sastava na velikom turniru, kao i Oradein golman Radoslav Filipović.

Najveći biser crno-bele škole vaterpola, Partizanovo nuklearno oružje, možda u Dohi neće imati veliku ulogu, međutim, već posle Olimpijskih igara u Parizu za očekivati je da, ukoliko se bude pravilno razvijao, njegova minutaža raste i bude sve značajniji faktor, te neko na kome će se zasnivati igra Delfina. A, opet, ko zna… Možda baš i u Dohi bude adut Uroša Stevanovića, jer sportska drskost mu ne ne dostaje. Ne libi se da potegne sa distance, bilo da se nalazi na zgodnoj ili nezgodnoj strani. Stabilan je i zasigurno nije u fokusu protivnika. Mogao bi nekoga da iznenadi.

Kucnuo je čas za Luku Gladovića, ovo će biti njegovo prvo veliko takmičenje i potencijalno na njemu može da zacementira svoj status. A, ovo je i poslednja šansa Srbiji da se dokopa olimpijske vize, protiv Japana (14.00, RTS1, Arenasport P2) ne sme da zakaže. Sa Partizanovim nebrušenim dijamantom u sastavu ili bz njega.

SVETSKO PRVENSTVO U DOHI ZA VATERPOLISTE:

GRUPA A

Ponedeljak

Južna Afrika – Španija 5:21

11.30: (1.10) Hrvatska (13.0) Australija (9.00)

Sreda

11.30: Australija – Južna Afrika

17.00: Španija – Hrvatska

Petak

11.30: Australija – Španija

14.00: Južna Afrika – Hrvatska

GRUPA B

Ponedeljak

08.30: (1.85) Kina (hen 13,5) Grčka (1.85)

10.00: (1.85) Brazil (hen 9,5) Francuska (1.85)

Sreda

07.00: Francuska – Kina

08.30: Grčka – Brazil

Petak

17.00: Grčka – Francuska

18.30: Brazil – Kina

GRUPA C

Ponedeljak

14.00: (9.00) Japan (13.0) Srbija (1.10)

15.30: (2.55) Crna Gora (6.50) SAD (1.85)

Sreda

10.00: SAD – Japan

15.30: Srbija – Crna Gora

Petak

07.00: Crna Gora – Japan

15.30: Srbija – SAD

GRUPA D

Ponedeljak

17.00: (1.85) Italija (hen -15,5) Kazahstan (1.85)

18.30: (1.75) Rumunija (hen 11,5) Mađarska (1.95)

Sreda

14.00: Kazahstan – Rumunija

18.30: Mađarska – Italija

Petak

08.30: Kazahstan – Mađarska

10.00: Rumunija – Italija

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija JapanaUroš StevanovićLuka Gladović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara