Filip Filipović (©Starsport)
Filip Filipović (©Starsport)

Kupovi u najjačim evropskim ligama podeljeni, od Srba pehare podigli Milanović, Filipović, Ubović i Prlainović

Vreme čitanja: 2min | pon. 27.02.23. | 17:08

Bilo je i berićetnijih godina…

Zaključno sa italijanskim kupom podeljeni su prvi trofeji – u pojedinim je Superkup prvo takmičenje, ali se ne igra u svim zemljama – u najjačim evropskim ligama. Iznenađenja gotovo da nigde nije bilo, osim u – Srbiji.

Crvena zvezda je jedini tim koji ne igra Ligu šampiona, a da je podigla trofej. Iznenadila je kragujevački Radnički u polufinalu, potom i Novi Beograd u finalnoj bici. I to bi bilo to. Jer, u Italiji sinoć završen kup Španiji, Grčkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Francuskoj su se najbolji timovi radovali.

Izabrane vesti

Od srpskih vaterpolista su se, van granica Srbije, u elitnim šampionatima sa peharom slikali Andrija Prlainović, Nemanja Ubović i Filip Filipović, kao i trener Igor Milanović. Jedini od glavnih trener. U najboljim evropskim ekipama rade ima i srpskih pomoćnika, ali kada je reč o igračima i "mozgovima operacije", to bi bilo to. Bilo je i berićetnijih godina…

Olimpijakos se u finalu prošetao, deklasirao je Panatinaikos – 14:4. Znatno teže bilo mu je u polufinalu protiv Vuljagmenija koji sa klupe predvodi Vladimir Vujasinović. Pirejci su u Patrasu stigli do 24. kupa, a Filip Filipović je u finalu bio strelac jednog gola.

Crveno-beli su produžili dominaciju – samo tri puta u ovom veku su drugima prepustili kup – takođe i Marselj u Francuskoj. Marselj je u finalu nadigrao Strazbur (18:11), a Andrija Prlainović dao je dva gola. U odabrano srpsko društvo mogao je da uđe i Đorđe Lazić, ali je Breša zaustavljena u polufinalu.

Ništa novo u Italiji, ponovo je Pro Reko najbolji u kupu. Osvojio je 17. trofej, a u finalu savladao Ortiđu, koja je eliminisala Brešu. Treću godinu zaredom slavni italijanski klub je u najmasovnijem takmičenju podigao trofej – niz mu prekinula korona – a još od 2012. bitku nije izgubio u bazenu.

Dubrovački Jug je neočekivano lako trijumfovao u finalu protiv splitskog Jadrana (10:5), nije bilo srpkih igrača u dva najkvalitetnija hrvatska kluba koji su mogli da se popnu na podijum, kao ni u odlučujućim utakmicama u Mađarskoj i Španiji, gde su igrani najuzbudljiviji mečevi.

Ferencvaroš za koji nastupa centar Nemanja Ubović je u dramatičnoj završnici dobio OSC Budimpeštu (16:15), a konačan rezultat za 22. pehar Fradija postavio je grčki internacionalac Stilijanos Argiropulos. Pogodio je 54 sekunde pre kraja i sprečio da meč ode u penal-seriju. Barseloneta je prošla kroz veću dramu… Posle osnovnog dela nije bilo pobednika u Španiji, Sabadelj je izvukao 9:9, ne i trofej. Barseloneta je bila smirenija prilikom izvođenja peteraca.



tagovi

Andrija PrlainovićFilip FilipovićIgor Milanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara