Odbojkašice Srbije (©MN Press)
Odbojkašice Srbije (©MN Press)

Lakši deo posla odrađen: Sve je lepo, dok Tijana ne stane

Vreme čitanja: 4min | čet. 26.08.21. | 14:37

Naša reprezentacija je spustila zavesu na prvi deo Evropskog prvenstva sa pet ostvarenih pobeda

Nekad je bio zadovoljan selektor Zoran Terzić, nekad apsolutno nije. Iznosio je i oštre kritike, ali i pohvale na račun svojih izabranica. Naša reprezentacija je spustila zavesu na prvi deo Evropskog prvenstva sa pet ostvarenih pobeda, u osminu finala će zakoračiti sa prve pozicije Grupe A, ali i pored savršenog učinka i samo dva izgubljena seta (15:2), jasno je da evropske i svetske šampionke nisu prikazale sve što mogu. Na neki način, više od ovoga nije ni bilo potrebno. Ali, u mečevima koji slede će sigurno biti, ukoliko žele treći put uzastopno da se popnu na evropski tron.


Izabrane vesti

Tijana Bošković je na svih pet utakmica pokazala koliko znači ovom timu. Bila je ubedljivo najjače naše oružje, rivale je paralisala snažnim napadima i servisima, preuzimala je odgovornost kad god je trebalo. Kad drugima nije išlo, bila je spremna da igra čak i sama. Pored njenog imena je redom pisalo: 16 poena protiv BiH, 20 na duelu sa Francuskom, 27 na meču sa Belgijom, 24 za dva odigrana seta protiv Azerbejdžana, 27 za pet setova protiv Rusije...  

Ono što je posle teškog meča sa Ruskinjama bilo uočljivo jeste da Srbija nije imala rešenje u trenucima kada Tijani u napadu nije išlo. Jedina dva seta na turniru na kojima njena realizacija nije bila na očekivanom nivou, naša reprezentacija nije uspela da dobije. Bilo je tada već poznato da je prvo mesto u grupi overeno, nije ni najjača postava bila na terenu, ali bez obzira na sve to niko nije želeo da doživi poraz. U trećem setu Boškovićeva je dobila osam lopti, od kojih je jednu pretvorila u poen (realizacija 8-1, 13 odsto), a u četvrtom je imala pet uspešnih prolaza od 19 pokušaja (26 odsto). Ono što je dobro, našu vodeću snagu taj period nije poremetio. Izašla je na teren u taj-brejku puna samopouzdanja i sa pet uspešnih napada otvorila Srbiji vrata pobede, koju je overila Mina Popović.

Tijana će i u narednim bitkama preuzimati odgovornost i biti centralna ličnost, oko toga nema dileme. Bitno je da se Maja Ognjenović potpuno vrati u ritam posle prehlade zbog koje je propustila duel sa Azerbejdžanom i imala smanjenu minutažu na meču sa Rusijom. Sa kapitenom u postavi, kompletna igra Srbije dobija lepšu dimenziju. Kada Silvija Popović uz pomoć Bojane Milenković i Bianke Buše namesti prijem onda do izražaja mogu pored Tijane da dođu u napadu i naši srednji blokeri, koji su uvek spremni da donesu važne poene. Tada sve ide glatko... A kada prijem stane, onda je otežana organizacija napada, pa samim tim i osvajanje poena. Najviše su se sa realizacijom mučili naši krajnji napadači – Bianka Buša i Bojana Milenković. Imale su utakmice sa odličnim procentima, a imale su i trenutke kada iz zone četiri ništa nisu mogle...

Tada je do izražaja najviše dolazilo izostajanje Brankice Mihajlović, koja je uz Tijanu godinama unazad bila vodeći napadač. To je u više navrata i naglasio selektor. Ali, na ovom prvenstvu je nema zbog povrede, pa ne preostaje ništa drugo Milenkovićevoj i Buši nego da preuzmu više odgovornosti i pokažu da mogu da nadomeste izostanak takve igračice. Dobru energiju je među primače unela mlada Katarina Lazović, koja je pokazala selektoru da kad uđe može da podigne nivo igre. Kod nje nema straha i u svakom trenutku je spremna da pomogne. 

Što više raspoloženih igračica će biti potrebno u nastavku prvenstva. Pet prepreka je uspešno preskočeno, preostale su još četiri do krova Evrope. Prva eliminaciona utakmica u osmini finala se najverovatnije igra u nedelju uveče, a rival će biti ekipa koja zauzme četvrtu poziciju u grupi C koja se igra u Zadru. Večeras će biti poznat rasplet u toj grupi, a kao kandidati se nameću selekcije Belorusije, Mađarske i Slovačke. U četvrtfinalu će se naše devojke sastati sa pobednikom susreta C2 – A3. To bi trebalo da budu Hrvatska iz grupe C, a iz naše Belgija, Rusija ili Francuska. Znaće se takođe večeras.

Već je poznato da će u osmini finala snage odmeriti Bugarska (B1) – Švedska (D4), Holandija (D2) – Nemačka (B3), Turska (D1) – Češka (B4), Poljska (B2) – Ukrajina (D3).

Pobednici duela Turska – Češka i Poljska – Ukrajina će se ukrstiti u četvrtfinalu, a onda će neka od tih ekipa biti protivnik Srbije, ukoliko dođe do očekivanog polufinala. Ukoliko svi opravdaju ulogu favorita finale koje bi moglo da bude na programu u „Štark areni“ je Srbija – Italija. Ipak, do toga ima još mnogo da se igra.



tagovi

Zoran TerzićTijana BoškovićEvropsko prvenstvo za odbojkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara