""
""

Ledeno kraljevstvo: Favorite za najviši plasman treba tražiti na Zapadu

Vreme čitanja: 6min | pon. 13.10.14. | 12:37

Kod nas, za razliku od SAD-a, nema zakonskih prepreka da bacimo koji hokejaški meč na tiket, ali se na početku nove NHL takmičarske godine postavlja pitanje: na šta se kladiti? Kroz kratku analizu dešavanja između dve sezone pokušaćemo malo da vam približimo kakva su očekivanja i uopšte ko su favoriti za osvajanje Svetog grala ovog sporta – Stenli kupa

Kladilačke noći više neće biti puste – u sredu je počela nova sezona najjače hokejaške lige sveta. Globalna ekspanzija učinila je i da je NHL sve popularniji na ovim prostorima, gde objektivno hokej na ledu nema takvu tradiciju kao neki drugi sportovi. Nakon decenije stagnacije i upitne profitabilnosti, liga u poslednjih nekoliko sezona beleži vrtoglavi rast koja se meri porastom posećenosti utakmica, vidnim skokom TV rejtinga, odnosno većom vrednošću samih klubova.

Ilustracije radi, za samo godinu dana Arizona Kojotsi bi drugi put mogli da promene vlasnika, i to za duplo više novca u odnosu na prodaju 2013. Vrednost od oko tristapedeset miliona dolara za klub iz Finiksa je još uvek višestruko manja od cene recimo prosečnog košarkaškog kluba u SAD-u, ali za razliku od NBA, čelnici NHL ozbiljno razmatraju u bliskoj budućnosti proširenje lige za čak još četiri ekipe. Jedna od potencijalnih destinacija je i svetska prestonica kocke – Las Vegas, što samo dovoljno govori da se od svih komesara profesionalnih sportskih liga Severne Amerike jedino Geri Betmen otvoreno priprema za dan kada će sportsko klađenje biti legalizovano širom SAD-a.

Izabrane vesti

Uoči početka takmičenja stručnjaci su bili složni u dve stvari: ofanzivno orijentisana igra je postala opšta tendencija u hokeju i Zapadna konferencija je značajnije jača od Istočne. Statistika kaže da se broj prosečno datih golova po meču po timu kreće u poslednje četiri sezone na oko 2,74. Međutim, imali smo prilike da vidimo da su oba poslednja prvaka – Čikago i Los Anđeles do konačnih trijumfa stigli zahvaljujući superiornim napadima. Poraženi u oba ta finala – Boston i Njujork Rendžersi imali su kroz plej-of problema sa efikasnošću, što je na kraju i bilo ključno u presudnim utakmicama. Inače, pobede Blekhoksa i Kingsa su dve od ukupno sedam titula u poslednjih devet sezona timova sa Zapada. Od lokauta 2004-2005, samo su Karolina, Pitsburg i Boston nakratko prekidali dominaciju iz suprotne konferencije. Iz svega gorenavedenog možemo izvesti sledeće zaključke za sportsko klađenje – uvek treba igrati na napadačke ekipe, odnosno favorite za najviši plasman treba tražiti na – Zapadu. Shodno tim smernicama, dva tima se nameću kao najveći kandidati za titulu, a to su dva poslednja prvaka – Čikago i LA.

Minule sezone Kingsi i Blekhoksi su odigrali jednu od najboljih serija svih vremena u plej-ofu i vrlo je verovatno da će finale Zapada ponovo biti u stvari finale pre finala lige. Sa po dve osvojene titule u poslednje četiri godine oba tima imaju dovoljno prekopotrebnog iskustva da ponovo odu do samog kraja. Kingsi su manje-više zadržali šampionsku ekipu, minus nekoliko solidnih igrača koje su jednostavno morali da žrtvuju da bi im ostao, pre svih Marijan Gaborik. Dolazak Slovaka tokom prošle sezone pokazao se kao ključan za tim Derila Satera koji su po običaju muku mučili sa efikasnošću u regularnom delu sezone, da bi potom u plej-ofu taj problem na neki magičan način nestajao. Glavni razlog za uspeh LA treba potražiti u odličnoj igri pet na pet, odnosno velikom posedu paka što u dugačkim serijama u doigravanju na kraju slomi protivnika. Igru sa dosta tempa gaji i Čikago koji će u novoj sezoni biti jači za iskusnog Breda Ričardsa sa kojim će Blekhoksi imati možda i najbolju rotaciju u čitavoj ligi. Kažu napad je najbolja odbrana, pa će tim Džoela Kvinvila ponovo pokušati da a druge strane terena prikrije nedostatak vrhunskog golmana. Koliko god Kori Kroford ume da blesne, u tom segmentu LA ima prednost jer je Džonatan Kvik ipak za klasu, a možda i dve iznad.

--------------------------------
Ol-star u Kolambusu

Nova, 98. sezona u NHL zvanično je počela utakmicama u noći između srede i četvrtka, a trajaće do 11. aprila. Posle tri godine pauze igraće se i 60. Ol-star utakmica u istoriji lige koja je na programu 25. januara u Kolambusu. Prvo zbog lokauta, a potom zbog Olimpijskih igara nije bilo tradicionalne utakmice svih zvezda prethodne dve sezone. Stadionska serija nastavlja se i u ovom šampionatu i zasad je poznato samo da će se utakmica između San Hozea i Los Anđelesa igrati na novom Levis stadionu u Santa Klari (okolini San Franciska). Ostali domaćini utakmica na otvorenom biće naknadno utvrđeni. Kao i u prethodne tri sezone prenose iz najjače hokejaške lige sveta možete gledati na Areni sport. 
--------------------------------

Ipak, gusto je sito do finala Zapada, jer šansu u ovoj sezoni traže pre svih Anahajm, Sent Luis i San Hoze. Najkonkretniji u prelaznom roku bili su Daksi koji su dvojicu penzionisanih veterana – Saku Koivua i Temu Selanea zamenili sa bivšim Ol-star igračima – Denijem Hitlijem i Rajanom Keslerom. Sent Luis je pak doveo Pola Štasnog, ali je odustao od kratkog eksperimenta s Rajanom Milerom, pa će i filozofija Bluza biti igra na gol više, jer golmanski tandem Džejk Alen i Brajan Eliot objektivno ne uliva poverenje. Nakon blamaže prošle sezone u plej-ofu kada su protiv LA izgubili prednost od 3:0 u seriji, u San Hozeu su najavljivali promene dok kojih nije došlo. Međutim, Šarksi imaju dovoljno kvalitetan tim koji će se bez sumnje ponovo boriti za vrh konferencije u kojoj još treba obratiti pažnju na tri ekipe – Dalas, Kolorado i Minesotu.

Lučić

Mnogo jasnija situacija je u Istočnoj konferenciji gde prvi favorit Boston. Zbog problema sa „seleri kepom“, ekipa Milana Lučića je ostala bez nekoliko bitnih igrača – pre svih Žeroma Iginle, strelca 30 golova u prošloj sezoni. Bruinsi su inače sa plus 84 imali ubedljivo najbolju gol razliku, prvi sledeći tim je imao za 27 manji odnos datih i primljenih pogodaka. Očigledno je gde će Boston trpeti zbog iznuđenih promena, ali će ti odlasci omogućiti šansu za dokazivanjem mlađim hokejašima. U krugu favorita na Istoku godinama unazad nezaobilazan je Pitsburg iz veoma jasnih razloga. Svaki tim sa Sidnijem Krozbijem i Jevgenijem Maljkinom morao bi da se bori za titulu, međutim neuspešan plej-of prošle sezone je doveo do smene generalnog menadžera i trenera, pa će Pingvinsi prvo morati da potraže novi identitet pre nego što budu udarni izazivači. U međuvremenu, ulogu drugog izazivača na Istoku preuzeli su prošlosezonski finalisti Njujork Rendžersi. Već na debiju Alana Vinjoa na klupi, Rendžersi su uspeli da stignu do finala, što će im najmanje biti cilj i ove godine, uprkos odlasku Ričardsa u Čikago. Montreal, Tampa Bej i Filadelfija su dalji kandidati za doigravanje, kao i uvek prisutni Detroit na čije igre treba posebno obratiti pažnju. Ugovor glavnog trenera Majka Bepkoka nije produžen, pa ostareli Red Vingsi ne ulaze u dobroj atmosferi i njihova serija od 23 uzastopna plasman u plej-of može biti opasno ugrožena.

Ono što ide u prilog Detroitu je slaba konkurencija na Istoku gde imamo grupu timova koji su sa jasnom namerom da budu loši ušli u ovaj šampionat. Razlog? Konor Mekdejvid, momak koji će na kraju ove sezone moći da se nađe na draftu, talenat je koji se, kažu rađa jednom u 10 godina. Procene stručnjaka su da je u pitanju igrač ranga Marija Lemjua, Erika Lindrosa ili Krozbija, odnosno neko za koga vredi biti najgori. „Tenkovanje“ je možda poslednjih sezona in u NBA ligi, ali ove godine taj trend ćemo videti i u NHL-u jer uz Mekdejvida i skauti visoko cene i potencijal Džeka Ejčela. Florida, Bafalo, Karolina, Kalgari, pre svih, ali i bilo koji drugi tim kome krene loše, neće pokušati da se previše vadi jer je to šansa da se pogodi džekpot i na draftu uzme igrač koji će obeležiti naredne decenije u svetskom hokeju.

Svi šampioni
Montreal             24
Toronto                13
Detroit  11
Boston                  6
Čikago                   5
Njujork Ajlanders            4
Njujork Rendžers             4
Nju Džersi           3
Pitsburg               3
Los Anđeles        2
Kolorado              2
Filadelfija             2
Anahajm              1
Kalgari   1
Karolina                1
Dalas     1
Tampa Bej           1

Piše: Miloš Šakan


tagovi

Milan LučićNHL

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara