Maks Verstapen (©Reuters)
Maks Verstapen (©Reuters)

Lekler profitirao od kazne za Verstapena

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.07.23. | 20:55

Vozač Ferarija u nedelju startuje kao prvi u trci za Veliku nagradu Belgije

Maks Verstapen osvojio je pol poziciju u kvalifikacijama za Veliku nagradu Belgije, ali će posle kazne od pet mesta zbog promene menjača, u trku krenuti tek sa šestog mesta. Šarl Lekler u Ferariju preuzeće pol poziciju od Holanđanina, a u prvom startnom redu pridružiće mu se drugi vozač Red Bula Serhio Peres.

Kiša je padala ovog petka u Belgiji, te je bilo straha od većeg odlaganja ili čak otkazivanja kvalifikacija, ali se uoči starta vreme prolepšalo. Nakon odlaganja od 10 minuta za početak, vozači su drugi put izašli na stazu Spa-Frankošamp.

Izabrane vesti

Pošto se staza dovoljno osušila, svi vozači izabrali su gume za promenljive uslove, a prvi koji na njima postavlja vreme je bio Džordž Rasel. U stopu ga je pratio timski kolega Luis Hamilton, a zatim i Karlos Sains. Meklarenovi vozači nastavili su sa svojim odličnim tempom koji su prvi put pokazali u Austriji, a Lando Noris nalazio se na devetoj poziciji posle obrisanog kruga nakon što se na trenutak našao van staze. Britanac je zatim pozvan u garažu zbog potencijalnog oštećenja, a ali je izašao nazad na stazu kako bi obezbedio prolazak u dalji tok kvalifikacija. Noris je uspeo da se plasira u narednu fazu, a u poslednjem trenucima to su učinili Šarl Lekler i Karlos Sains. Juki Cunoda je imao odličan krug, a njegov timski kolega Danijel Rikardo imao je prolaz dalje sve dok mu nije bio obrisan krug zbog nepoštovanja granica staze, pa je kvalifikacionu sesiju završio na 19. poziciji.

Iz Q1 su ispali: 16. Aleks Albon 17. Gvanju Džo 18. Logan Sardžent 19. Danijel Rikardo i 20. Niko Hulkenberg.

Drugi deo kvalifikacija otvorio je Hamilton, a Noris se nakon incidenta u Q1 nešto duže zadržao u garaži na proveri stanja bolida, ali je sve delovalo uredu te je i on izašao na stazu. Najhrabriji vozač koji je stavio gume za suvo bio je Valteri Botas, ali su svi ostali ubrzo povukli isti potez. U prvim krugovima meki pneumatici nisu bili dovoljno brzi, ali su oni ’’proradili’’ i većina je popravljala svoja vremena. Esteban Okon imao je blagi kontakt sa ogradom posle čega je morao u garažu i nije imao vremena za povratak na stazu. Neka značajna lica nalazila su se na ivici ispadanja, a na samom kraju Maks Verstapen našao se na poslednjem mestu za sledeću rundu.

Iz Q2 su ispali: 11. Juki Cunoda 12. Pjer Gasli 13. Kevin Magnusen 14. Valteri Botas 15. Esteban Okon.

Odložen je bio start Q3 dela kvalifikacija usled sređivanja barijera posle manjeg incidenta Estebana Okona (ali i Kevina Magnusena na istom mestu), a zatim su vozači Meklarena prvi vozili brze krugove. Ferari je pokazao da ima pristojan tempo u ovim uslovima, a Lekler se našao na prvoj poziciji pre stavljanja novih pneumatika kod svih vozača. Posle kratkog predaha tokom promena guma, kvalifikacije su se nastavile a svi su imali još samo jedan pokušaj da zabeleže najbolje vreme. Na prvo mesto izbio je Lekler, drugi je bio Sains, dok je iza njih bio dvojac Meklarena. Ipak, Verstapen je sa nešto više od osam desetinki prednosti završio ispred vozača iz Monaka koji će naslediti prvo startno mesto za nedeljnu trku (15.00) posle promene menjača na bolidu Red Bula.

Prvih deset pozicija za Veliku nagradu Belgije:

1. Šarl Lekler

2. Serhio Peres

3. Luis Hamilton

4. Karlos Sains

5. Oskar Pjastri

6. Maks Verstapen

7. Lando Noris

8. Džordž Rasel

9. Fernando Alonso

10. Lens Strol

Pre nedeljne trke (15.00), u subotu su na programu kvalifikacije za Sprint (12.00), a onda i Sprint trka (16.30).

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Maks VerstapenFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara