Alesandro Mikjeleto (CEV)
Alesandro Mikjeleto (CEV)

Leto iz snova Mikjeleta: Učestvovao u Tokiju, pokorio Evropu i svet, uzeo MVP priznanje

Vreme čitanja: 4min | pon. 04.10.21. | 19:12

Primač servisa selekcije Italije i Trentina u decembru će napuniti 20 godina, a već pokazuje neverovatne partije

Dugačko reprezentativno leto ove godine obeležio je Alesandro Mikjeleto. Klinac iz Italije će 5. decembra napuniti 20 godina, a već na odbojkaškom terenu pravi čuda. Učestvovao je na Olimpijskim igrama, sa seniorima je osvojio evropsko zlato, a onda dve nedelje kasnije sa juniorima pokorio svet!

U međuvremenu je stigao da sa Trentinom produži ugovor do 2024. godine. Definitivno, čeka ga velika karijera. Njegov put sigurno vodi ka zvezdama, samo da ga zdravlje posluži i nema sumnje da će obeležiti narednu deceniju u svetskoj odbojci.

Izabrane vesti

Italijani proslavljaju evropsku titulu (CEV)Italijani proslavljaju evropsku titulu (CEV)

Odigrao je za reprezentaciju Ligu nacija u junu u Riminiju, ali tada nije bilo nagoveštaja da će ovo leto biti istorijsko ni za Italiju, ni za samog Mikjeleta. Posle toga je dobio čast da bude deo Olimpijskih igara i pokaže se na glavnoj pozornici. Iako su u reprezentaciji bili u Tokiju iskusni Ivan Zajcev i Osmani Huantorena, talenat koji poseduje mladi primač servisa Trentina nije ostao u njihovoj senci. Sam odlazak u Japan učinio je celu porodicu ponosnom, a posebno oca Rikarda, koji je bivši italijanski odbojkaš.

"Otišao je tamo sa 19 godina, kao najmlađi u ekipi. Konkurencija je bila zaista žestoka, a trener Blenđini hrabar", rekao je letos u jednom intervjuu Rikardo Mikjeleto. "Sa velikom strašću smo pratili Alesandra u Ligi nacija, mislim da je u tom takmičenju i zaslužio poziv za OI. Ovo je za njega dobra polazna tačka, a u naredne dve godine treba da se konsoliduje kao ličnost i kao igrač. Do sada nas je zadivio radeći neke stvari kao da ima 30 godina...".

Prikazao je i u japanskoj "Arijake areni" sjajne partije, ali je potpuni bljesak doživeo mesec dana kasnije na Evropskom prvenstvu. Italija je do zlata na kontinentalnoj smotri stigla prvi put još od 2005. godine. A jedan od najzaslužnijih bio je upravo Alesandro. Čak i kada je u finalu delovalo da su Slovenci u boljoj poziciji i bliži zlatu, on je pokazao veliku hrabrost i sjajnim servisima i napadima bio inicijator preokreta. Radovao se mlađani Italijan kao nikad do sad... Sa saigračima je doneo naciji veliku radost, a publika je njegova fantastična izdanja tokom celog EP nagradila mestom u idealnoj postavi.

Posle završnih borbi u Poljskoj, imao je taman toliko vremena da skokne do klupskih prostorija i produži vernost na još tri godine. Brzo je zadužio dres juniorskog nacionalnog tima i krenuo u napad na svetsko zlato. Svetsko prvenstvo do 21 godine je održano u Italiji i Bugarskoj.

"Kada sam čuo reakciju ljudi u Kaljariju kada sam se pridružio timu, bilo mi je veoma emotivno", rekao je Mikjeleto za sajt FIVB. "Sjajan je bio osećaj, ali sam brzo morao da se isključim, da bih razmišljao i igri i saigračima. Želeo sam da dam sve od sebe. Obećao sam mojoj braći u timu da ću se pridružiti posle Evropskog prvenstva. Zato sam se vratio. Proveli smo toliko godina zajedno, morao sam da budem ovde. Želeo sam na najbolji mogući način da zatvorim ovu fazu karijere".

Može se reći da je preko noći od dečaka postao velika zvezda. Privlači veliko interesovanje medija i navijača...

"Sve je to novo za mene, moram da se naviknem. Ja sam i dalje dečak, koji je sa obe noge na zemlji. Moj fokus je na igri, ne razmišljam mnogo o svemu što se dešava van terena. Naravno, to je lepa stvar koja čoveku može da se dogodi i sigurno da znači da sam uradio nešto važno".

Mikjeleto u bloku (FIVB)Mikjeleto u bloku (FIVB)

Jedan od najboljih odbojkaša sveta Osmani Huantorena povukao se iz reprezentacije posle OI, a na Instagram je okačio fotografiju sa Mikjeletom koja je opisana kao prošlost i budućnost italijanske odbojke.

"Ovog leta sam ga bolje upoznao, mnogo mi je pomogao. Pričao mi je i o načinu na koji igra, ali i o njegovom pogledu na odbojku. To znanje mi je korisno veoma i trudim se da ga primenim kada treniram. Fotografija koju smo snimili? To je bila njegova spontana ideja, tim gestom je pokazao koliko je veliki čovek".

Učio je uz velikog Huantorenu, a onda sav napredak pokazao među igračima koji su njegovih godina. Predvodio je juniore Italije sve do svetskog zlata, a na kraju šampionata je poneo i MVP priznanje. Samo tri seta su bila potrebna da počisti strašnu Rusiju.

Zvezda je rođena... A nastaviće da sija i u dresu Trentina. Tamo će imati podršku i dvojice srpskih igrača Srećka Lisinca i Marka Podraščanina. Njima će sigurno više prijati da igraju sa iste strane mreže, jer im je Mikjeleto sa saigračima u reprezentaciji naneo težak poraz u polufinalu Evropskog prvenstva i odvojio ih od željene medalje.


tagovi

Alesandro MikjeletoMuška odbojkaška reprezentacija ItalijeTrentino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara