Aleksandros Papanastasiju (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
Aleksandros Papanastasiju (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Ludi dalmatinski derbi u Beogradu: Isključenja, sporne odluke, gnev funkcionera i veliki preokret Juga

Vreme čitanja: 3min | sub. 22.01.22. | 22:00

Splićani i Dubrovčani priredili sjajnu predstavu na bazenu kraj Dunava

Provrila je dalmatinska krv u Beogradu. Moglo se očekivati da će dubrovački Jug ili splitski Jadran odigrati meč “na krv i nož” protiv Crvene zvezde i Partizana, ali su poranili i tenzija je parala vazduh na bazenu “Milan Gale Muškatirović” u njihovom međusobnom duelu. Sudije su režirale incidente, pokušale su da budu u fokusu. Odluke - kontroverzne, igrači razjareni, ali ipak dovoljno prisebni da kreiraju spektakl i fokus prebace na vaterpolo, i otmu glavnu ulogu sudijama. Dubrovački Jug je posle velikog preokreta srušio splitski Jadran na bazenu podno kalemegdanskih zidina, a u heroja dalmatinskog derbija izrastao je Loren Fatović - 16:14 (0:2, 4:3, 7:4, 5:5).

Da derbi dana neće krenuti u pravom smeri i da u centru pažnje neće biti igrači, već sudijski dvojac, postalo je jasno već posle prvog minuta. Bezbroj puta čula se pištaljka. Arbitri su naumili da “ukradu” slavu i postanu centralne figure dalmatinskog derbija. U prvih šest minuta pogodaka nije bilo, dominirale su jake odbrane, isključenja su prštala na sve strane. Čas sa jedne, čas sa druge.

Izabrane vesti

Sudije su zauzele suludi kriterijum, nikome više nije bilo jasno šta sviraju, zbog čega se oglašavaju, traže loptu, zaustavljaju napade. Razbesneo je dvojac u belog funkcionere dubrovačkog Juga, situacija je skalirala, izmakla je kontroli u tolikoj meri da su prvi ljudi četvorostrukog šampiona Evrope želeli da se obračunaju. Moralo je da interveniše obezbeđenje. Sama igra bila je u drugom planu.

Načeo je Jerko Marinić Kragić, ponajbolji igrač Splićana u tekućoj sezoni, iz peterca Jug. Otpočela je serija domaćina. Svezao je Jadran četiri gola, imao je ogromnu prednost u derbiju. Bilo je potrebno vreme vaterpolistima Juga da dođu sebi i naviknu se na kriterijum koji se svako malo menjao. Splićani su poveli iz peterca, a na isti način Jug je postigao prvi gol preko kapitena Lorena Fatovića, koji je bio inicijator velikog povratka Gospara u meč.

Rasplamsala se bitka posle golova hrvatskog reprezentativca i kapitena Dubrovčana, udarci preko vode, isključenja, kartoni, penali... Ušle su sudije u začarani krug. Na licima glavešina oba kluba izraz neverice i neprekidno negodovanje. Moglo se čuti “što nisi da još koji crveni” i “ajmo igrat”. Iz napada u napad imali su igrači zamerke na račun arbitara, koji ipak nisu načisto upropastili spektakl.

Posle isključenja Rina Burića, svezali su Dubrovčani dva gola preko Hrvoja Benića i Lorena Fatovića, i tako stigli do izjednačenja. Ušao je Jug u bolji ritam u trećem kvartalu, više su mu pogodovale prilike u bazenu i napravio je seriju 3:0. Ali, nije uspeo da se odlepi, jer su Luka Bukić, najbolji strelac prvog turnira regionalne Premijer lige, i Jerko Marinić Kragić provlačili lopte ispod ruku. Ni izvrsni Toni Popadić to nije mogao da zaustavi.

Došao je Jug do željene igre u napadu u odlučujućoj četvrtini, lopta je išla tešno, klizila je preko prstiju, a Maro Joković, Hrvoje Benić i grčki vaterpolisti u redovima Dubrovčana parali su mrežu rivala. Da nije bilo fantastičnog Marinića Kragića, koji je, možda, u Beogradu odigrao meč sezone, četvorostruki prvak Evrope i regiona bi i pre poslednja dva minuta obezbedio sedmi trijumf.

Jerko Marinić Kragić spakovao je šest komada Dubrovčanima, ali to nije bilo dovoljno da bi se potopio Jug, jer je na drugoj strani blistao Loren Fatović. Kapiten Jaga postigao je pet golova, bio je bez promašaja, i najzaslužniji je za to što je Jug u dva dana upisao dve pobede.

DRUGI TURNIR REGIONALNE LIGE:

Subota

Budva - Solaris 5:11

Partizan - Mornar 19:8

Crvena zvezda - Šabac 14:12

Jadran HN - Radnički 12:12

Jadran ST - Jug 14:16

Novi Beograd - Primorac 11:11



tagovi

VK JugVK Jadran Splitfudbalska regionalna liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara