Adam Nađ (©AFP)
Adam Nađ (©AFP)

Mađari pod srpskom lupom: Nađ alfa i omega, nema najboljih, ali poveli su svetske prvake

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.01.24. | 16:14

Sastav jesu podmladili, međutim, nije u potpunosti izmenjen. Žolt Varga zadržao je ljude zadatka i dao šansu momcima koji su dominirali u mlađim kategorijama

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Letos je Žolt Varga poslednji put u Beogradu, na finalnom turniru Lige šampiona, sedeo na klupi Ferencvaroša i izrazio želju da Mađarsku kao selektor što pre vrati u svetski vrh, te da kao nekada na velikim takmičenjima protiv Srbije, najvećeg rivala, odlučuje gde će završiti odličja. U Zagrebu to neće biti slučaj, susrešće se vaterpolo velesile već u četvrtfinalu, a glavni štih u mađarskom špilu upravo je selektor.

Izabrane vesti

Mađari su pre dve godine bili domaćini Svetskog prvenstva, na svakom koraku u Budimpešti bilo je obeleženo da se na Margit Sigetu odigrava šampionat. Umesto euforije – bolno prizemljenje. Najtrofejnija vaterpolo nacija nije prošla ni četvrtfinale, Tamaš Merc je nakon toga otišao sa klupe, a posla se latio Žolt Varga. Drugačije je koncipirao ekipu i stigao do insant rezultata.

Na Evropskom prvenstvu u Splitu, prvom velikom turniru od preuzimanja funkcije, poveo je Mađare do srebra. U grotlu Spaladium arene mađarski tim pao je u završnici. Ali, već na Svetskom prvenstvu u Fukuoki uzeo je zlatnu medalju. Selektorski mandate za Žolta Vargu bolje nije mogao da počne. Dva finala i izborena olimpijska viza, pa je odlučio da najboljima da voljno i u Zagrebu ih poštedi napora.

Zvezde poput Gerga Zalankija, Kristijana Manherca, Deneša Varge, Martona Vamoša ili golmana Some Vogela, Danijela Anđala, Silarda Janšika, centra Tonija Nemeta ostale su kod kuće. Dobar deo šampionskog sastava iz Fukuoke nije doputovao u glavni grad Hrvatske, međutim, imaju u timu nekoliko svetskih šampiona. Što iz prethodnog leta, što od ranije.

U Zagrebu su dobili Italijane, preuzeli prvo mesto u grupi i plasirali se direktno u četvrtfinale. Dočekali su duel sa Delfinima, a srpski reprezentativci koji igraju ili su igrali u Mađarskoj, Strahinja Rašović i Nemanja Ubović, i Vuk Milojević, koji je u mlađim kategorijama često vodio bitke sa severnim susedima, analizirali su tim evropskog vicešampiona.

“U četvrtfinalu sve kreće ispočetka i to vaterpolo klasikom protiv Mađarske. Decenijama unazad oni su odlični, bez obzira u kom sastavu nastupaju. Sada su u podmlađenom, ali ima tu i svetskih prvaka. Pristup mora da bude kao protiv Francuske, treba da igramo četiri četvrtine bez stajanja, bez dekoncentracije, jer biće teška utakmica. Ali, verujem da će sve da bude u redu”, rekao je Strahinja Rašović.

Nema dilemu krilo Vašaša od koga preti najveća opasnost – Adama Nađa, koji je alfa i omega ovog sastava, Gergeljija Burijana, centra Balaža Haraja i braće Vigvari.

“Koliko su snažni Mađari su pokazali u grupi, bili su prvi i u izmenjenom sastavu. Što samo govori da je reč o izuzetnim mladim igračima. Ti momci predstavljaju seniorsku ekipu Mađarske i jednako su konkurentni kao kada dođu u sastavu iz Fukuoke. Imaju iskusnog centra Hajara, braću Vigvari na levoj strani, Adama Nađa, koji je vođa igre… Dosta sjajnih pojedinaca”.

Zoltan Pol (©AFP)Zoltan Pol (©AFP)

Na Svetskom prvenstvu u Fukuoki u finalu su iz ovog mađarskog tima igrali Adam Nađ, Gergo Fekete, Erik Molnar i Zoltan Pol, kome je Žolt Varga dodelio kapitensku traku na turniru u Zagrebu. Opet je poziv dobio centar Balaž Haraj, koji je osvajao evropske i svetske medalje, a ima i bronzu sa Olimpijskih igara u Tokiju. Uskočio je umesto Tonija Nemeta.

Ostatak tima uglavnom čine mladi momci, međutim, svi oni imaju bitne uloge u klubovima i dobro se nose sa pritiskom, iako većeina prvi put igraju na kontinentalnom šampionatu u seniorskoj konkurenciji.

“Jesu mladi, ali su i iskusni. Dug niz godina ti mladi momci u svojim klubovima imaju važnu ulogu, bitni su igrači. Nijednoj ekipi nije lako protiv njih, jer godinama su u sistemu Žolta Varge. Svaku utakmicu igraju do maksimuma, što su pokazali protiv Italijana. Moramo da budemo skoncentrisani i bez respekta za njih”, poručio je Nemanja Ubović i istakao da svim mađarskim igračima mora biti poklonjena pažnja, a ne samo udarnim iglama:

“Treba da obratimo pažnju na njihove centre, kao i na Adama Nađa, takođe i na braću Vigvari. Jako su dobri individualci, međutim, ne treba da obratimo pažnju samo na njih, nego na sve, kao da je svaki najbolji u ekipi. Samo sa dobrom odbranom možemo da očekujemo povoljan ishod”.

Vuk Milojević je, kao i dobar deo igrača iz mađarskog tima, debitant na Evropskom prvenstvu. Ali, kroz mlađe kategorije se često susretao sa Vendelom i Vince Vigvarijem, od kojih preti opasnost u šutu sa distance. Ipak, najveći broj šuteva uzeće Adam Nađ, Gergo Fekete i levoruki Gergelji Burijan.

“Osećaj je odličan, jer iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje. Nadam se da ćemo i protiv Mađara nastaviti sa istim učinkom. Dobro mi je poznat ovaj njihov tim, sa svima njima sam se susretao u mlađim kategorijama. Iako su mladi, baš dobro igraju kao ekipa, borbeni su. Moramo da budemo pažljivi”, zaključilo je krilo Crvene zvezde.


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Srbijevaterpolo reprezentacija MađarskeStrahinja RašovićNemanja UbovićVuk MilojevićAdam NađBalaž HarajZoltan PolGergelji BurijanŽolt Varga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara