Marko Bezjak i Arkadijuš Morito (©Reuters)
Marko Bezjak i Arkadijuš Morito (©Reuters)

Magdeburg bi novo čudo bez duše tima, Kjelce bliže evropskoj kruni

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.06.23. | 09:10

EHF Liga šampiona: Keln, velelepna Lankses arena, danas (18.00, Arena Sport Premijum 2) poprište velikog finala. Nemački vicešampion igra za četvrtu titulu na Starom kontinentu, a poljski velikan za drugu. Maestralni Islanđanin Gisli Kristjanson ne igra zbog teže povrede ramena

Završni turnir Lige šampiona u Kelnu je iz godine u godinu sve zanimljiviji, kvalitetniji, luđi... Igra se atomski rukomet. Favorita jednostavno nema. Barselona je stigla u ovaj nemački grad sa najvećim šansama, ali je predala krunu već u polufinalu. Prošle godine u penal-ruletu je imala sreću protiv Kjelcea, ovog puta sedmerci su bili kobni. Magdeburg je izborio veliko finale. Prošle sezone je igrao u borbi za pehar u Ligi Evrope u Lisabonu (poražen od Benfike), a rival za najvredniji trofej u klupskom rukometu biće Kjelce (18.00, Arena Sport Premijum 2).

Poljski velikan je bio pred gašenjen, skrhan finansijskim problemima posle povlačenja glavnog sponzora, morao je da proda francusku zvezdu Nedima Remilija Vespremu za 900.000 evra, spasao se u poslednji čas, a sada je na pragu da zaokruži jednu od najlepših sportskih priča u 2023. godini.

Izabrane vesti

Kjelce igra za drugu titulu najboljeg tima Starog kontinenta, posle 2016. godine, kada je na čudesan način preokrenuo protiv Vesprema u finalu, istopio devet golova minusa za nešto više od 20 minuta, u jednom od najluđih preokreta u istoriji ovog sporta.

18.00: (2,70) Magdeburg (8,00) Kjelce (1,65)

Prošle sezone je Aleks Dujšebajev bio tragičar, kada je jedini u penal-seriji promašio sedmerac, sada će jedan od sinova legendarnog trenera Kejelce imati šansu da vrati pehar u ovaj poljski grad posle sedam godina.

Magdeburg je ove sezone osvojio Superglob, jedini je koji je pobedio, i to dva puta, moćnu Barselonu, ali nije odbranio titulu u Bundesligi (Kil na tronu), poražen je u finalu Kupa Nemačke od Rajn Nekar Levena, izgubio pomenutu Ligu Evrope pre nešto više od godinu dana, a sada ima šansu da se vrati na evropski pijedestal posle 21 godine. Početkom ovog milenijuma srpski bombarder Nenad Peruničić doneo mu je titulu, treću u istoriji, posle prve dve 1978. i 1981. godine.

Kjelce je favorit, posebno posle teške povrede ramena duše Magdeburga Gislija Kristjasona. Islanđanin je u finišu drugog poluvremena meča sa Barselonom doživeo peh, nekoliko minuta je ležao na terenu, videlo se da je u pitanju teža povreda i da srednjeg beka sigurno neće biti na terenu u finalu, a čega ga pauza od nekoliko meseci.

Ne moram nikom da objašnjavam šta znači iščašenje ramena za rukometaša. Očekujem dužu pauzu. To je već treća povreda ramena Gislija u karijeri. To mi slama srce, ali on će se vratiti jači“, rekao je trener Benet Vigert koji je bio utučen i pored pobede jer zna šta za njegov tim u finalu znači odsustvo islandskog velemajstora.

Gisli Kristjanson se povredio u subotu (©Reuters)Gisli Kristjanson se povredio u subotu (©Reuters)

Tokom sezone, Magdeburg je ostao i bez drugog islandskog superstara, Omara Ingija Magnusona, ali se to nije toliko osetilo jer na njegovoj poziciji desnog beka fantastičan igra Lala Kaj Smits.

Kristjanson je imao i pre Kelna povredu, četiri nedelje je bio van terena, vratio se brže nego što su prognoze govorile. Mladi stručnjak Benet Vigert moraće da se osloni na Norvežanina Kristijana O’Salivena i slovenačkog veterana Marka Bezjaka, koji je bio junak Magdeburga u produžecima. Srednji bek je malo igrao poslednjih godina, bio je u Kristjansonovoj senci, ali sada je pokazao da nije za penziju iako uskoro puni 37 godina. Tokom sezone je potpisao za hrvatski Nekse, pa će danas da se oprosti od kluba u kome je proveo punu deceniju.

Još jedan bitan igrač nemačkog vicešampiona se oprašta od dresa tima iz bivše Istočne Nemačke. U pitanu je čudesni, „leteći“ Holanađanin Kaj Smits, strelac čak 12 golova u polufinalu protiv Barselone. On će narednih godina da igra za Flensburg.

Kjelce ima dužu klupu. Talant Dujšebajev često menja, ima veliki izbor kvalitetnih igrača. Na golu Nemac Andreas Volf briljira, dok se još jednom pakazalo da je iskusni Hrvat Igor Karačić čovek za velike utakmice. MVP zavšnog turnira 2019. godine, kada je Vardar ispisao bajku trijumfom u finalu protiv Vesprema, bio je jedan od ključnih igrača u finišu dramatičnog meča sa Pari Sen Žermenom u polufinalu. Braća Dujšebajev, Danijel i Aleks, pivotmen Arcem Karalek i Nikola Turna, brzonogo krilo Arkadijuš Morito, Dilan Nai, Šimon Šićko, sve su to aduti Kjelcea, tima koji je ove sezone isplivao iz problema i sada je na 60 minuta (možda i 70) do sna zvanog trofej za šampiona Evrope.

Zanimljivo, ovi timovi se nikada dosad nisu susretali.

15.15: (1,40) Barselona (8,50) PSŽ (3,60)

Za utešno treće mesto danas (15.15) snage će da odmere Barselona i Pari Sen Žermen, timovi koji su bili lideri Grupa A i B u prvom delu sezone u evroeliti. Srpski as Petar Nenadić igraće poslednji meč u karijeri za Svece jer napušta redove Parižana, a i dalje se ne zna gde će da nastavi karijeru. Demantovao je da glasine da prelazi u Dinamo iz Bukurešta. Katalonci će verovatno na ovom meču da igraju bez prve zvezde Dike Mema, francuskog desnog beka, koji se povredio u polufinalu protiv Magdeburga.

EHF LIGA ŠAMPIONA (KELN)

Nedelja

FINALE

18.00: (2,70) Magdeburg (8,00) Kjelce (1,65)

ZA 3. MESTO

15.15: (1,40) Barselona (8,50) PSŽ (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

RK KjelceEHF Liga šampionaRK MagdeburgEHF

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara