(©Starsport)
(©Starsport)

Majstori za velike utakmice: Pro Reko grabi ka tripleti, Zalanki došao glave Ferencvarošu

Vreme čitanja: 3min | sre. 31.05.23. | 21:20

Nikolas Prešuti prelepim lobom dotukao Mađare, a Marko del Lungo do ludila doveo protivničke šutere

Ako neko zna kako se igraju velike utakmice i kako se u njima pobeđuje, onda je to Pro Reko. Nema boljeg pokazatelja od onih deset pehara Lige šampiona u vitrinama italijanskog giganta. Na sve je bio spreman Sandro Sukno, ničim nije uspeo Žolt Varga da ga iznenadi, pa će mađarskom inovatoru poslednji meč na klupi Ferencvaroša biti onaj u razigravanju - 8:4.

Kralju kruna nije spala, i dalje mu je na glavi. Dva trijumfa dele aktuelnog vladara Starog kontinenta od nove titule, ukupno 11. i trogodišnjeg boravka na tronu, što je učinila samo zagrebačka Mladost. Prva će biti Vuljagmeni i Vladimir Vujasinović, koji je nekada predvodio italijanskog giganta.

Izabrane vesti

Pro Reku nije bilo strano da sporije uđe u utakmicu, da bude u podređenom položaju i onda eksplodira u trećoj četvrtini. Išlo je to od ruke četi Sandra Sukna, savršeno je finiširala utakmice, ali u četvrtfinalu ništa nije želela da prepušta slučaju. Krenuo je slavni italijanski klub na sve ili ništa. 

Aktuelni šampion je pucao iz svih oružja, nije birao poziciju, mesto i vreme. Miksovao je Pro Reko u napadu, na različite načine pogađao i ušao furiozno u utakmicu. Australijski vaterpolista Aron Janger, četvorostruki evropski prvak, vukao je hirurški precizne rezove u prvom poluvremenu. Dva puta pravo u metu za odvajanje Pro Reka, a pri vođstvu od tri razlike pogodio je sam rog. 

Ferencvaroš je u tim trenucima mogao da se vrati, jer je Đakomo Kanela u kontri uzdrmao stativu, a zatim je Soma Vogel zaustavio indisponiranog Frančeska di Fulvija. Nišanske sprave nije uspevao da podesi ni Aleksandar Ivović, a isuviše tih bio je i Gergo Zalanki. Međutim, mađarski levoruki bombarder je odradio svoje u nastavku. 

Vratila se ekipa Žolta Varge preko ruskog vaterpoliste Danila Merkulova i Gerga Feketea, uhvatila priključak, ali i propustila priliku da u četvrtfinalnom derbiju ozbiljnije pritisne desetostrukog osvajača Lige šampiona. Fradijevi navijači su sa tribina klicali Denešu Vargi dok je kiša pojačavala, ali iskusni Mađar apsolutno ništa nije mogao da pogodio. Ispucavao je lopte pored gola ili u Marka del Lunga

Italijanski golman bio je magnet, sve je privlačio što ispale Deneš Varga i Danil Merkulov sa distance, imao je i nestvarnih 80 odsto odbranjenih šuteva na uzorku od preko 15 udaraca, ipak, Pro Reko teško da bi završio posao da nije bilo Gerga Zalankija. Prekinuo je tišinu, ukazao se i sa dve strele pogurao klub za koji je nekada nastupao ka ambisu. 

Žolt Varga je pokušao i sa promenom golmana, poslao je Danijela Šakonjija među stative i rezervni čuvar mreže uneo je energiju, ali prekasno. I sve lopte koje je skinuo brzo su zaboravljene kada ga je maestralno lobovao Nikolas Prešuti. Bio je to kraj za Ferencvaroš.

PRO REKO - FERENCVAROŠ 8:4

(3:2, 2:0, 2:2, 1:0)

Beograd

Bazen: 11. april

Sudije: Putniković (Srbija), Gomes (Španija)

PRO REKO: Del Lungo (17 odbrana), Di Fulvio, Zalanki 2, Kanela 1, Janger 2, Fondeli 1, Prešuti 1, Ečenike, Ivović, Veloto, Lončar, Halok 1, Negri. Trener: Sukno.

FERENCVAROŠ: Šakonji (1 odbrana), Molnar, Pol, Merkulov 2, Argiropulos, Nađ, Fekete 1, Vigvari 1, Nemet, Varga, Janšik, Damonte, Vogel (4 odbrane). Trener: Varga.

RASPORED ZAVRŠNOG TURNIRA LIGE ŠAMPIONA:

Sreda

ČETVRTFINALE

Barseloneta - Jug Dubrovnik 11:9

Novi Beograd - Olimpijakos 13:11

Breša - Vuljagmeni 10:11

Pro Reko - Ferencvaroš 8:4

Četvrtak

POLUFINALE

17.00: Barseloneta – Novi Beograd

20.00: Vuljagmeni – Pro Reko

Subota

MEČ ZA TREĆE MESTO

19.00

FINALE

21.00



tagovi

Pro RekoVK FerencvarošLiga šampiona u vaterpoluSandro SuknoŽolt VargaGergo ZalankiMarko del LungoĐakomo KanelaAleksandar IvovićDeneš VargaSoma VogelDanil MerkulovFrančesko di Fulvio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara