"Šta je to 42,195 metara? Lagana šetnja"
"Šta je to 42,195 metara? Lagana šetnja"

Mali savet ako planirate da varate na maratonu – potrudite se da ne oborite svetski rekord

Vreme čitanja: 1min | uto. 11.11.14. | 18:14

Tabata Hamilton ima 31 godnu, a 21 kilometar trči za 55 minuta. Tri minuta brže od Zersenaja Tadesea, zvaničnog vlasnika rekorda

Šta je to 42,195 metara? Lagana šetnjaZersenaj Tadese se proslavio marta 2010. godine kada je deonicu od 21 kilometra u Lisabonu istrčao za 58 minuta i 23 sekunde i postavio svetski rekord u polumaratonu. Ali u subotu se u Tenesiju trčao "Čikamuga Betlfild" maraton. Celih 42,195 kilometara. Anonimna Tabata Hamilton je prva prošla kroz cilj.

Vreme – dva sata, 55 minuta i 39 sekundi. Veoma dobar rezultat za rekreativca. I ništa više od toga. problem je međutim nastao kada su organizatori trke pregledali njen tok. Polovinu trke Tabata je pretrčala za dva sata i šest sekundi. A onda je "dala gas".

Izabrane vesti

Drugi deo trke "preletela" je za nestvarnih 55 minuta!

Naravno, organizatori su odmah shvatili da je u pitanju prevara, da je Tabata negde skratila stazu – i to ne malo – i pobedu dodelili 41-godišnji Lilijan Gilmer iz Nešvila, koja je kroz cilj prošla posle tri sata, 21 minuta i 33 minuta.

Tabata Hamilton i dalje tvrdi da je nevina. Bez obzira na to što je 2009. marathon pretrčala za četiri sata i 39 minuta, dok se 2013. mučila više od šest sati. I bez obzira na to što se "izlajala" odmah po završetku trke kada su je prisutni novinari zamolili za komentar, a ona odovorila da je srećna što je popravila lični rekord za "šest ili sedam mintuta".

Ćutanje je zlato.

(FOTO: Action Images)


tagovi

atletikamaraton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara