Dušan Mandić (©Slobodan Sandić/VSS)
Dušan Mandić (©Slobodan Sandić/VSS)

Mandić o teretu i nasleđu zlatne generacije: Nezahvalno, sve je zbijeno, nismo se snašli

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.01.24. | 15:31

“Više nema puno vremena kao ranije, a mi smo vezali četiri takmičenja na kojima nismo uzeli medalju”, priznaje dvostruki olimpijski šampion da nije ispalo kako se nadao

Visoke standarde postavila je najtrofejnija vaterpolo generacija, zlatne olimpijske medalje iz Rija i Tokija bile su kruna i potvrda apsolutne dominantnosti. Dejan Savić je još pre pet godina krenuo u pravljenje novog tima, kako bi izblegao nagli pad kada se oproste nosioci. Zamisao je bila dobra, ali posao do kraja nije realizovan. Ne teče sve po planu. Srbija i dalje čeka medalju sa novim timom, veći deo ciklusa je prošao, a i dalje nije siguran učesnik na Olimpijskim igrama u Parizu.

Iza zlatne generacije ostalo je brdo medalja i trofeja, komotno bi muzej mogao da se otvori, ali ostao je i ogroman teret sa kojim se nova ekipa ne nosi najbolje na početku. Na kontinentalnim šampionatima – sedmo i deveto mesto. Na planetarnim – peto i četvrto. Srpski vaterpolisti će na Svetskom prvenstvu u Kataru pokušati tek drugi put posle Olimpijskih igara u Tokiju da uđu u borbu za odličja. No, viza je prvi cilj.

Izabrane vesti

Delfini će je izvaditi ukoliko se plasiraju u četvrtfinale. Osvajanjem prvog mesta u grupu postali bi sigurni putnici za Pariz. A, onda bi bili i rasterećeniji u nastavku takmičenja.

“Nezahvalno je što se ovoj generaciji dogodilo nakon smene. Mi smo vezali četiri takmičenja na kojima nismo uzeli medalju. U Fukuoki, gde nisam bio, bili smo blizu, a to je sve bilo u godinu dana. Jednostavno nema puno vremena kojeg je bilo ranije u olimpijskom ciklusu. Sve je zbijeno. Moramo da se snađemo u svemu tome, do sada nismo. Ni na jednom takmičenju nismo uzeli medalju, što je cilj, i nadam se da ćemo na Svetskom prvenstvu uspeti, pre svega, da obezbedimo vizu za Pariz, a i da ćemo ući u borbu za medalje”, rekao je Dušan Mandić.

Za Srbiju će se Svetsko prvenstvo poprilično razlikovati od kontinentalnog.

“Početak Svetskog prvenstva se dosta razlikuje od početka Evropskog prvenstva iz razloga što smo u zagrebu bili u drugoj diviziji, a sada toga nema. U izuzetno jakoj smo grupi i od prve utakmice sa Japanom treba da se zauzme ozbiljan stav, da se uđe jako. Cilj je osvajanje prvog mesta, eventualno biti drugi”, poručio je Dušan Mandić i pojasnio šta koje mesto Srbiji donosi:

“Ako budemo prvi, automatski smo u četvrtfinalu, što znači da smo se plasirali na Olimpijske igre u Parizu. Onda ćemo svi biti rasterećeniji psihički, sklonićemo tu brigu. Ukoliko budemo drugi u grupi, očekuje nas osmina finala i najverovatnije Rumunija sa kojom smo igrali i ne bi trebalo da bude prevelikih problema. Pobedom nad njima bismo takođe obezbedili učešće na Olimpijskim igrama”.

Dušan Mandić (©Slobodan Sandić/VSS)Dušan Mandić (©Slobodan Sandić/VSS)

Biće teže u grupi, nego što je bilo u Zagrebu, ali ne mora da bude loše za nastavak takmičenja. U Dohi neće biti praznog hoda, lakše će uvideti srpski reprezentativci gde greše i šta treba da isprave za nokaut fazu.

“Idemo korak po korak, biće mnogo teže nego u Zagrebu. Tamo smo imali grupu u kojoj je u prvih šest dana jedini jači meč bio sa Nemačkom. Ali, daleko je to od nivoa ove grupe sa Svetskog prvenstva”.

Levoruki bombarder iz Boke Kotorske očekuje ravnopravnu borbu sa Crnogorcima i Amerikancima, a ne otpisuje ni Japan.

“Ne mogu nikome da dam prednost. Ni Americi, ni Crnoj Gori. Rekao bih da su te dve ekipe malo ispred Japana. Međutim, protiv tog neugodnog Japana igrali smo dosta puta i kakav god rezultat da je na kraju bio – nije bilo lako. Bilo je dosta plivanja, zalaganja i ne može se ta utakmica upisati kao unapred dobijena”, završio je Dušan Mandić.



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeDušan Mandić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara