Maks Verstapen (©Reuters)
Maks Verstapen (©Reuters)

Moćni Maks se izjednačio sa legendarnim Senom

Vreme čitanja: 2min | sub. 18.05.24. | 18:34

Osmi put uzastopce Verstapen je prvi u kvalifikacijama

Treninzi su pokazali da je Meklaren nastavio gde je stao pre dve nedelje u Majamiju, ali ih je Maks Verstapen u moćnom Red Bulu zaustavio u kvalifikacijama i došao do osme uzastopne pol-pozicije po čemu se izjednačio sa legendarnim Ajrtonom Senom.

Maks Verstapen se u prvom delu kvalifikacija pokazao kao najbolji, a vremena približna njegovom imali su Šarl Lekler i odlični Niko Hulkenberg u Hasu. Prijatno iznenađenje bila je ekipa Alpina, dok je najveće razočarenje rezultat Fernanda Alonsa. Španac je tokom trećeg treninga doživeo ozbiljan incident u kom je uništio određene delove bolida, a tim Aston Martina imao je pred sobom težak posao kako bi pripremio bolid za kvalifikacije. Iako su to učinili i Alonso se u Q1 delu pojavio na stazi, posle još jedne greške tokom brzog kruga vratio se u garažu i kvalifikacije završio na poslednjoj poziciji. Ipak, posle poništenog kruga za Logana Sardženta zbog silaska sa staze, Alonso je pomeren na 19. poziciju za start trke.

Izabrane vesti

Iz Q1 su ispali: 16. Valteri Botas, 17. Gvanju Džou, 18. Kevin Magnusen, 19. Fernando Alonso, 20. Logan Sardžent.

Započeo je aktuelni šampion i drugi deo kvalifikacija sa plasmanom na prvo mesto, ali ubrzo su ga Lekler ali i impresivni Juki Cunoda bar na trenutak pobedili. A dok je za kraj Verstapen zabeležio najbrže vreme od svih, njegov timski kolega Serhio Peres je za 15 hiljaditih delova sekunde propustio prolazak među vodećih deset vozača.

Iz Q2 su ispali: 11. Serhio Peres ,12. Esteban Okon, 13. Lens Strol, 14. Aleks Albon, 15. Pjer Gasli.

Borba za pol-poziciju u poslednjem delu kvalifikacija vodila se između jedinog Red Bula Verstapena, oba Ferarija i Meklarena. Italijanski tim je vrlo brzo pokazao da nema tempo za poslednji brzi krug, te će za početak nedeljne trke zauzeti četvrtu (Lekler) i petu poziciju (Sains). Ipak, prva domaća trka za Ferari predstavlja za njih značajnu prekretnicu, jer su spremili značajna unapređenja koja bi trebalo da im pomognu da budu bliži šampionskom Red Bulu.

Impresivni dvojac Meklarena nametnuo se vodećem Verstapenu, a iako nisu uspeli da ga pobede, kvalifikacije su završili sa zaostatkom manjim od jednog desetog dela sekunde. Međutim, drugoplasirani Pjastri mogao bi da bude kažnjen sa tri mesta pomeranja unazad za start trke zbog ometanja Kevina Magnusena u Q1 delu, a istraga o ovom incidentu je u toku.

Prvih deset za Veliku nagradu Emilije-Romanje: Maks Verstapen, Oskar Pjastri, Lando Noris, Šarl Lekler, Karlos Sains, Džordž Rasel, Juki Cunoda, Luis Hamilton, Danijel Rikardo, Niko Hulkenberg.

Trka je na programu u nedelju od 15 časova.

PIŠE: Maja Nakaradić



tagovi

Formula 1Maks VerstapenAjrton Sena

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara