undefined
undefined

Mozzart Sport na otvaranju Olimpijskih igara: Distanca, samo 1000 ljudi, vatromet i spektakl

Vreme čitanja: 2min | pet. 23.07.21. | 15:46

Najveći sportskih događaj je i pored specifičnih uslova preživeo

(od izveštača MOZZART Sporta iz Tokija)

Posebne su i pamtiće se. Korona ih je pritiskala sa svih strana, odložila ih je za godinu dana, oduzela im je publiku, ali dušu nije. Preživele su i prepričavaće se. Neparna godina, maske, distanca – sve je moralo da bude drugačije nego ikad. Japanci se nisu dali i hvala im na tome. Olimpijske igre su večeras u Tokiju i zvanično otvorene!

Izabrane vesti

Novoizgrađeni Olimpijski stadion, vredan oko milijardu i po dolara, ugostio je najbolje sportiste sveta. U vreme kada se cela planeta i dalje bori sa nevidljivim protivnikom, zdravlje je prioritet na svim listama, pa je zato ovaj skupoceni objekat ostao skoro prazan na ovako bitnom događaju. Aplauz sa tribina je nedostajao da spektakl bude potpun. Umesto 68.000 ljudi bilo je prisutno tek 1.000 službenih lica, novinara, fotoreportera. Međutim, nije to umanjilo doživljaj svih učesnika...

Video snimci sportista koji vežbaju kod kuće sami simbolično su otvorili ceremoniju. Usledilo je njihovo ponovno sastajanje i takmičenje. Takav scenario je doveo do eksplozije vatrometa iznad stadiona, posle toga su svoja mesta zauzeli car Japana Naruhito i predsednik MOK Tomas Bah.

Održan je i minut ćutanja za sve one koji su izgubili život tokom pandemije. Iza svih učesnika je težak period, ali sama prilika da se ponovo bave onim što vole donosi nadu da će i ovo stati. I da će naredne Igre biti održane u normalnim uslovima. Baš kao što je to nekada bilo u Tokiju 1964. godine.

Olimpijski krugovi su ponovo sastavljeni na istom mestu, a napravljeni su od drveća koje je izraslo iz semena koje su međunarodni sportisti doneli i zasadili kada je ovaj grad prethodni put bio domaćin Igara. Iako su priče o ovogodišnjem takmičenju izazivale razna raspoloženja, nije bilo razloga da sportisti u svečanom defileu ne izađu sa širokim osmehom na licu.

Delegaciju Srbije predvodili su Filip Filipović i Sonja Vasić. Prvi put priliku da nose zastavu imalo je dvoje sportista – zbog rodne ravnopravnosti. Naša košarkašica će u Tokiju završiti veliku karijeru, a vaterpolista će poslednji put predvoditi nacionalni tim sa kapitenskom trakom. Iza njih prošetale su i ostale naše uzdanice, koje su spremne za najveće borbe. Srbiju će na Igrama predstavljati 86 sportista u 15 različitih sportova. Jovana Arsić je imala čast da prva počne takmičenje u veslanju, a u noći između petka i subote nastavljaju i ostali.

Zajedno su prošetali stadionom, a do njega su vodile stepenice na kojima su bile biljke koje simbolizuju razumevanje, osećanja i izvinjenje. Na svakoj je stajala poruka koju su napisali osnovci iz obližnjih osnovnih škola. „Podržimo jedni druga, dobrodošli u Tokio, srećno...“. Olimpijske igre su sa jednom godinom zakašnjenja počele. 

Ako već niste, prebacite se na japansku vremensku zonu. Vreme je!


tagovi

Olimpijske igre 2020Tokio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara