Vaterpolisti Srbije (©Slobodan Sandić/VSS)
Vaterpolisti Srbije (©Slobodan Sandić/VSS)

Na zagrebačkoj raskrsnici: Pred Srbijom dva puta, skoro podjednako teška

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.01.24. | 11:41

Utakmica sa Nemačkom usmeriće olimpijskog šampiona

Dugogodišnja praksa ukazivala je na to da su srpskim vaterpolistima na velikim turnirima najvažnije bile četvrtfinale utakmice, jer kada bi ušli u završne borbe uglavnom se sve završavalo usponom na pobednički podijum. Najčešće na najviši stepenik. Okolnosti su se promenile, jaz između najboljih evropskih timova se smanjio i veći broj timova konkuriše za visok plasman, pa se došlo do toga da Delfinima ni utakmice osmine finala, koje su u prošlisti retko igrali, nisu mačji kašalj.

Olimpijski šampion nalazi se na zagrebačkoj raskrsnici, pred njim su dva puta i skoro da su podjednako teški, ako se gleda dalje od prve prepreke u nokaut fazi. I dalje nije kristalno jasno ko će ekipi Uroša Stevanovića biti protivnik u osmini. Jedan će najverovatnije voditi ka Francuskoj, drugi ka Gruziji, a kojim će krenuti zavisiće od ishoda duela sa Nemačkom na Božić (19.00, RTS 2, SK 2).

Izabrane vesti

Na startu Evroposkom prvenstva Srbija je deklasirala Izrael (22:1), imala je lakši trening na premijeri. Utakmica sa Nemcima bi, ipak, trebalo da bude jačeg intenziteta i jedina kakva-takva provera uoči eliminacione faze. Selekcija na čijoj klupi su Miloš Sekulić i Vladimir Marković, i koja ima dvojicu igrača balkanskih korena je na nedavno igranom turniru u Budimpešti dobila olimpijskog šampiona. Nastupili su tada Delfini u prošaranom sastavu, loše koristili igrača više, a odbrani je problem napravio Zoran Božić.

Bek iz Doboja je i u prvoj utakmici na šampionatu protiv Maltežana imao zapažen učinak, dao je četiri gola i uz Fina Šucea i Janika Čirua bio najefikasniji. Motriće srpski vaterpolisti i na Denisa Streleckog, koga u tom meču nije išao šut (precizan dva puta iz deset pokušaja), kao i na Aleksa Sekulića, koji vuče korene iz Podgorice. Otac mu je igrao za Crvenu zvezdu i Partizan, uzor mu je Andrija Prlainović i biće motivisan da na Božić pomrsi konce favoritu.

Strahinja Rašović (©Slobodan Sandić/VSS)Strahinja Rašović (©Slobodan Sandić/VSS)

Ipak, da bi se Nemci nosili sa najboljim srpskim sastavom i uopšte došli u priliku da u finišu imaju šanse, moraće da funkcionišu po modelu švajcarskog sata. Da igraju bez greške, što je upitno da li mogu. Pitanje je koliko će im i biti dopušteno, Izraelcima nije ni najmanje.

„Poštujemo Nemce, nedavno su nas savladali u Budimpešti, ali sutra ne želim da dovedem našu pobedu u pitanje. Drago mi je što smo sa njima u grupi, jer su fizički dosta snažni, korpulentni su. Odlično su pripremljeni, izmorićemo se na utakmici, što će nam značiti“, rekao je Strahinja Rašović.

Za većinu reprezentativaca sasvim običan meč, sijaset takvih su imali u karijeramna. Za Nemanju Ubovića nešto drugačiji, jer srpski centar će danas 100. put biti deo državnog tima.

„Sad sam čuo da igram stotu utakmicu. Nisam znao, lep je to podatak i nadam se da će utakmica biti još mnogo. Ovo je moje prvo Evropsko prvenstvo i motivisan sam kao i ekipa da osvojimo najsjajniju medalju. Krenuli smo dobro, biće sve bolje i bolje. Nemci su ozbiljniji rival od Izraela i pristup mora da bude maksimalan. Cilj je da napredak bude primetan u svakom meču pred one najvažnije utakmice“, podvukao je Nemanja Ubović.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U HRVATSKOJ:

DRUGA DIVIZIJA

GRUPA C (ZAGREB)

Petak

Srbija  Izrael 22:1

Nemačka  Malta 18:13

Nedelja

17.00: (1.10) Malta (13.0) Izrael (9.00)

19.00: (1.02) Srbija (18.0) Nemačka (15.0)

Utorak

17.00: Nemačka – Izrael

19.00: Srbija – Malta

GRUPA D (DUBROVNIK)

Petak

Slovačka – Slovenija 11:7

Holandija – Rumunija 8:12

Nedelja

17.45: (1.01) Rumunija (19.0) Slovenija (16.0)

20.15: (5.10) Slovačka (8.00) Holandija (1.30)

Utorak

17.45: Slovačka – Rumunija

20.15: Holandija – Slovenija



tagovi

Strahinja RašovićUroš StevanovićVaterpolo reprezentacija Nemačkevaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpoluNemanja Ubović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara