Hena Kurtagić i Aleksandra Uzelac (©Mozzart Sport)
Hena Kurtagić i Aleksandra Uzelac (©Mozzart Sport)

Najmlađe cimerke jedva čekaju debi: Nekada se nisu volele, sad su nerazdvojne

Vreme čitanja: 8min | pet. 18.08.23. | 09:08

Hena Kurtagić i Aleksandra Uzelac za Mozzart Sport govorile o njihovom odnosu, saigračicama, Evropskom prvenstvu...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Genta)

Neko mora da bude i najmlađi... Ovog puta u odbojkaškoj reprezentaciji Srbije ta čast je pripala Heni Kurtagić i Aleksandri Uzelac. Svaki trener odluči da unese neke promene kada stigne u novi tim - Đovani Gvideti je zaključio da treba da pruži šansu upravo ovom tandemu. Hena igra na poziciji srednjeg blokera, tokom prethodnih sezona bila je član TENT-a, a od oktobra će braniti boje francuskog Nanta. Aleksandra je primač servisa, do seniorske reprezentacije je stigla zahvaljujući dobrim partijama u Železničaru iz Lajkovca, a njena naredna stanica je brazilski Fluminense.

Izabrane vesti

Obe su rođene 2004. godine, Uzelac 27. jula, a Kurtagićeva 27. avgusta. Njihove karijere su već dugo isprepletene, pa nije ni čudo što su posle toliko vremena postale drugarice.

Igrale su već ove godine u Ligi nacija, ali na Evropskom prvenstvu se očekuje da upišu debitantski nastup. Možda to bude baš večeras jer naše odbojkašice u prvom kolu kontinentalnog takmičenja igraju protiv selekcije Ukrajine (17.00, RTS i Arena sport).

"Henu poznajem već pet godina, od pionirske reprezentacije. Na početku me nije volela", uz osmeh priča Aleksandra za Mozzart Sport. "U mlađim kategorijama nismo birale cimerke, a dešavalo se da spoje nas dve, pa kako smo se sve više upoznavale, postajale smo bolje drugarice i došle smo do toga da smo nerazdvojne. Od početka gradimo naše karijere zajedno i mnogo mi je drago što je Hena ovde sa mnom. Tokom Lige nacija na jednom turniru u Koreji nije niko bio od mlađih, pa mi je bilo mnogo teže. Sad mi je ovde opuštenije, jer uvek imam s kim da pričam. Tu mi je najbolja drugarica i drago mi je što smo zajedno uspele da dođemo do ovog nivoa".

Hena je nešto ranije započela karijeru u mlađim nacionalnim kategorijama Srbije.

"Aleksandra nije baš od početka bila u reprezentaciji. Kad sam tek krenula kao pionirka u nacionalnom timu, ja sam stekla neke druge prijatelje. Ona je kasnije došla i združila se s drugim igračicama. Nismo imale zajedničke teme tada, ali s vremenom smo, kao što je i ona rekla, shvatile da smo iste u nekom pogledu. Sad nam je bitno što imamo jedna drugu, jer smo ovde najmlađe i imamo neke zajedničke fore i fazone koje koristimo i koje su samo nama smešne", istakla je Hena.

Obe jedva čekaju da konačno srpska ekspedicija krene sa utakmicama.

"Prvo naše ozbiljno takmičenje sa seniorskom reprezentacijom i svim ovim igračicama ovde. Velika čast za nas", kaže Aleksandra. "Jeste da je najteže kada si najmlađi, ali je s neke strane i najlepše. Pokušaćemo da pomognemo našim saigračicama koliko god možemo. Stvarno se trudimo da se što bolje prilagodimo, da budemo bolje. Srećne smo što kako dani prolaze sve više imaju poverenja u nas".

Kurtagićeva je pojasnila i šta u praksi znači kad si najmlađi...

"Postoje određena pravila u reprezentaciji, koja se poštuju godinama unazad. Mi smo tu samo da nastavimo, kao što će i neke mlađe posle nas. Nisu to neke stvari koje su neprihvatljive i neizdržive. Uglavnom nosimo opremu, rekvizite, vodu, medicinske stvari, skupljamo dresove posle utakmice".

Na prvom spisku Đovanija Gvidetija pred Ligu nacija na poziciji srednjeg blokera bile su Jovana Stevanović, Mina Popović, Maja Aleksić, Hena Kurtagić, Minja Osmajić, Jovana Kocić i Iva Šućurović. Nekoliko meseci kasnije pred polazak na EP izabrane su četiri igračice na tom mestu, a jedina debitantkinja je Hena, koja je verovala da može da se nađe na konačnom spisku.

"Treba biti optimista... Ima mnogo odličnih igračica koje su moje godište, a igraju na istoj poziciji. Čast mi je što sam izabrana, mislim da je zasluženo i da se trud isplatio. Na treninzima se i Aleksandra i ja zalažemo 100 odsto i mislim da bi mogle da dobijemo ovde šansu da se pokažemo i na utakmicama. Mada, ako ne bude prilike za igru, sigurno ćemo pomoći makar podrškom, kako bi devojke vratile titulu evropskog prvaka", naglasila je Hena.

U odnosu na Svetsko prvenstvo prošle godine, na kom je Srbija odbranila tron, od primača servisa nema Bojane Milenković i Brankice Mihajlović. U tim je ovog puta uspela da uskoči Uzelac.

"Stvarno je konkurencija velika na mojoj poziciji", naglasila je Aleksandra. "Osećam da sam napredovala, samim tim što sam ovde, ne mogu se vratiti gora nikako. Zalažem se, trudim, želim sve elemente da dovedem do savršenstva, iako je to nemoguće. Teram sebe svakog dana da budem bolja. Bilo je teško izboriti se za mesto među četiri najbolja primača, jer su tu neke devojke standardne već godinama unazad. Teško je uklopiti se u sistem, posebno kad kao najmlađi dođeš u novu sredinu. Treba biti psihički stabilan, da bi sve izdržao - prvo naporne treninge, a onda i sve van treninga. O milion stvari mora da se razmišlja. Ima pritiska, ali ja gledam na to s pozitivne strane - stvarno uživam dok igram odbojku i volim da se nadigravam. Volim da budem najbolja i to me i tera da napredujem. Učim od drugih, pokušavam neke nove stvari, zadajem sebi teže zadatke. Kao što Vanja Banković kaže, svakog dana treba biti jedan odsto bolji. Vodim se time i osećam veliku razliku sada u odnosu na početak priprema. Do Olimpijskih igara se nadam još boljim uspesima".

Rivali Srbije tokom grupne faze u Gentu biće Ukrajina, Slovenija, Poljska, Mađarska i Belgija.

"Mi uglavnom više razmišljamo o sebi. Ali posvećene smo i spremanju protivnika. Na Ukrajinu smo se fokusirali dva dana pred utakmicu... Bitno je da budemo spremne. Sve više ćemo obraiti pažnju na te video pripreme, jer su one mnogo bitne i mogu da nam pomognu", pojasnila je Uzelac.

Hena je ispričala i kako devojke provode slobodno vreme tokom boravka u reprezentaciji.

"Sve zavisi kakve smo treninge imale prethodnih dana. Kada su naporni, onda se trudimo da se ujutru naspavamo što bolje. Onda se tokom dana organizujemo za neke kafe, šetnje... U Gentu, čim smo stigle, slobodno vreme smo iskoristile da upoznamo grad".

Aleksandra je objasnila šta rade pred utakmicu.

"Pustimo muziku i igramo u sobi. Malo se i šminkamo... Kad ustanemo posle popodnevnog odmora, pustimo neku našu plej listu. Pred svaku utakmicu moramo na kafu zajedno. Ja uvek pojedem proteinsku čokoladicu, to mi je neki ritual. Tako sam i tokom sezone u klubu radila, a i sad u reprezentaciji".

Trenutno su nerazdvojne drugarice, a po završetku reprezentativnih obaveza prilično će se, barem fizčki, udaljiti. Hena će u Francusku, Aleksandra u Brazil.

"I do sad smo tako funkcionisale - celo leto budemo zajedno, pa onda tokom sezone se razdvojimo. Ali, čućemo se naravno", garantuje Aleksandra. "Uvek će ona znati kako mi je tamo, tako isto i ja za nju. Neće biti toliko teško, jer i da smo u Srbiji ne bismo imale vremena da se viđamo jer smo prenatrpane obavezama - što u klubu, što van njega. Biće najteža ova prva godina - jer i ona i ja prvi put idemo u inostranstvo. Podržavaćemo se kao da smo zajedno".

Kurtagićeva je za prvu inostranu stanicu izabrala Nant.

"To je za mene korak napred, koji bi trebalo da mi pomogne da napravim ozbiljnu karijeru. Naravno, treba biti realan i postaviti sebi normalne ciljeve. Nadam se da ćemo Uzelac i ja jednog dana zaigrati zajedno u nekom klubu i živeti blizu".

Njena cimerka će se oprobati u Riju. Velika promena - posle igranja u Lajkovcu.

"Prošlo je neko vreme od potpisa, imala sam vremena da razmišljam o odlasku u Brazil i mogu da kažem da sam spremna. Mislim da sam izabrala najbolju opciju za sebe, radiću kvalitetno tamo, što mi je posebno bitno jer su sledeće godine Olimpijske igre. Velika želja mi je da igram na tom takmičenju. Želela sam klub u kome bi imala najviše prostora da se spremim. Zadala sam sebi neke nove ciljeve i jedva čekam da promenim sredinu, da odem na neki viši nivo".

Za kraj razgovora Aleksandra i Hena iznele su mišljenje jedna o drugoj... Prvo o igračkim kvalitetima.

"Što se bloka tiče, ne razlikuje se mnogo od ostalih igračica na njenoj poziciji", rekla je Aleksandra o Heni. "Čak mogu reći da je skoro na istom nivou kao one. S tim osećajem se rodiš... Baš ima osećaj za blok, otkako sam je upoznala je tako i ne menja se. U napadu je malo slabija, ali popravila se u odnosu na ranije. Mnogo se trudi i radi, tako da mislim da će i to doći na svoje. Ali, blokerske zadatke koji su najvažniji za njenu poziciju obavlja savršeno. Nas dve smo još male, tako da uklapaćemo se sve bolje čim se opustimo. I dalje smo ovde u ekipi u nekom grču, ne možemo da pokažemo sve najbolje što znamo. Mislim da druge devojke to i ne vide. Videće uskoro i ostale koliko se Hena trudi i koliko je zapravo dobra u tome što radi".

Posle i o ljudskim.

"Iskrena je, emotivna mnogo... Baš je pogađaju neke stvari. Takođe je dobronamerna... Svima želi da pomogne i voli da se drugi osećaju lepo u njenom društvu".

Onda je došao red i na Henu.

"Uzi je igrala u prethodnim selekcijama više na poziciji korektora, kao i na mestu primača, ali kao primač kome je primaran napad, a ne prijem - tako da se ovde pre svega pokazala kao odličan napadač, jer ima veliki skok i odraz, dobro otvaranje i završetak smeča. Ko se razume u odbojku videće to već. Ja znam šta ona misli i gde će da udari, pa mogu da je pročitam u bloku, ali drugi ne mogu lako. Na treninzima lepo udara i prolazi lopte čak na vrhunskom nivou. Mislim da sa napadom neće imati problema. A prijem je prilično popravila... U Ligi nacija je imala i 50 odsto idealnog prijema, što je i nju začudilo. Bitno je da to sve ide ka napred".

O Aleksandri kao osobi rekla je sledeće...

"Smešna je veoma. Iskrena je, reći će ti sve, čak i najgore. Bez dlake na jeziku. Možda da kažem i drčna, ali u pozitivnom smislu", zaključila je Kurtagićeva.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Petak

GRUPA A

17.00: (1,05) Srbija - Ukrajina (7,70)

20.00: (9,90) Slovenija - Poljska (1,02)

GRUPA B

18.00: Bosna i Hercegovina - Hrvatska

21.00: Italija - Švajcarska

GRUPA C

17.00: (1,02) Turska - Švedska (9,90)

20.00: (7,70) Azerbejdžan - Češka (1,05)

GRUPA D

16.00: Slovačka - Holandija

19.00: Francuska - Španija

***kvote su podložne promenama


tagovi

Aleksandra UzelacHena Kurtagićženska odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara