Miran Kujundžić u napadu (©FIVB)
Miran Kujundžić u napadu (©FIVB)

Ne daju se Srbi još, boriće se do kraja za Fajnal ejt!

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.07.23. | 03:59

Naši odbojkaši uspeli da savladaju Kubu posle pet setova

Moglo je brže, moglo je lakše - ali na kraju se pamti trijumf. Do njega su odbojkaši došli tek posle borbe u pet setova sa Kubom - 3:2 (19:25, 25:23, 25:21, 22:25, 15:11). Ponovo su odigrali meč sa velikim oscilacijama, a ogromna pomoć im je stigla od protivnika koji je napravio čak 40 grešaka!

Trenutno Srbija ima skor od po pet pobeda i poraza, što je dovoljno za devetu poziciju. I dalje može da se nada da će se naći u avionu za Gdanjsk, gde će se odigrati Fajnal-ejt. Isti učinak ima i Holandija koja je osma - a naredna dva duela će imati sa Japanom i Slovenijom.

Izabrane vesti

Neće Orlovi imati mnogo vremena za predah i za pripremu narednog meča, jer je on na programu već danas od 22.30 protiv olimpijskih šampiona Francuza. Poslednji okršaj u ligaškom delu našu selekciju očekuje u subotu u istom terminu protiv selekcije Bugarske.

Za razliku od prethodne utakmice na kojoj je Srbija odlično igrala u prvom setu, sada je situacija bila potpuno suprotna. Od starta je Kuba nametnula željeni ritam, izgradila visoko vođstvo i pokazala da je naoštrene da pobedi. Nije mnogo vremena prošlo, a već je na semaforu pisalo 9:4 za protivnika. Nije mnogo toga polazilo za rukom Orlovima, a rival je kažnjavao svaku grešku i koristio svaku šansu. Kovačević je započeo meč u startnoj postavi - prvi put ove godine posle hiruške intervencije. Bilo je veoma uočljivo da je potrebno vreme za njegov oporavak i povratak. Nije bio na nivou koji se od njega inače očekuje, zaustavili su ga Kubanci potpuno i sačuvali vođstvo sve do završnice. Bili su protivnici bolji u svim segmentima igre - počev od servisa i bloka, preko prijema, odbrane, pa sve do napada. Kolakovićevi momci su uspeli da priđu na tri razlike (15:18, 19:22), ali više od toga nisu mogli. Kuba je odolela naletima i slavila rezultatom - 25:19.

Rival je nešto bolje započeo i drugi set, ali je ovog puta izazvao bolju reakciju Srbije. Pojačali su naši momci servis, pa su delovali mnogo opasnije na terenu. Sredinom seta posle Luburićevih dobrih početnih udaraca, stigli su do četiri poena prednosti. Činilo se da će to vođstvo sačuvati do finiša, jer su Kubanci malo posustali. Međutim, dozvolili su Orlovi da im rival priđe sasvim blizu u završnici - od 24:19 stigla je Kuba do 24:23. Morao je Kolaković da zameni Kovačevića, koji u više navrata nije mogao da pronađe prazninu u bloku Kubanaca. Uveo je Ivovića na set lopti, a on je poverenje uzvratio poenom iz bloka na najboljem protivničkom napadači Ereri za 25:23.

Ponovo je Kuba bolje otvorila novu deonicu (4:1), a Srbija je ekspresno odgovorila. Sve sigurniji su postajali Orlovi, dok im je protivnik pomagao i svojim greškama. Prvi put su Kolakovićevi momci poveli 7:6 i od tada su kontrolisali stanje na terenu. Kubanci su nekoliko puta izjednačili, ali od 11:10 pa sve do kraja Srbija je bila za korak ispred. Kujundžić i Luburić su bili glavne napadačke opcije, a pratili su ih srednji blokeri Nedeljković i Krsmanović. Uspeli su da sačuvaju vođstvo do završnice i da dobiju treći set - 25:21.

Činilo se da su naši odbojkaši spremni da završe posao u četvrtom setu. Ali, to s nije desilo. Vodili su Orlovi 9:3 i baš u tim trencima delovalo je da je blizu kraj meča. Nisu to mislili i Kubanci. Vratili su se iz mrtvih i skroz promenili situaciju na terenu. Ne samo da su okrenuli rezultat na semaforu, nego su i izgradili nekoliko poena prednosti, koji su bili dovoljni za mirnu završnicu. Srbija je pokušavala da priđe, ali najviše što je uspela da smanji bilo je na dva razlike... Pitanje pobednika moralo je da se rešava u taj-brejku.

Odlučujući period započeo je serijom naše reprezentacije, koja je vrlo brzo stigla do vođstva 5:1. Sve do sredine seta Srbi su lagano koračali ka pobedi, a onda je Kuba dala poslednje znake života. Na servis Erere je prišla na samo poen minusa - 12:11. Uspeli su nekako Orlovi da zaustave taj nalet, pomogao im je i rival poklonjenim poenima i meč je završen pobedom Srbije.

Kubancima nije bilo dovoljno ni 30 poena Erere... Na drugoj strani najbolji je bio Luburić sa 18 poena, Kujundžić je stao na 16, a Nedeljković na 12.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠE - TREĆI VIKEND

Petak

Srbija - Kuba 3:2

5.00: Poljska - Brazil

5.30: Bugarska - Iran

9.00: Slovenija - Italija

13.00: Japan - Holandija

22.30: Srbija - Francuska



tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeLiga nacija za odbojkašeIgor KolakovićUroš Kovačević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara