(©Starsport)
(©Starsport)

Ne silaze sa trona još crno-beli! Zvezda propustila prvu šansu, Partizan dobio dramu

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.04.24. | 21:28

Janićevi momci smanjili rezultat u finalnoj seriji na 1:2 i tako produžili sezonu makar do utorka

Morao je Partizan kao aktuelni šampion da pokaže neku reakciju... Sve je večeras na Banjici bilo spremno za proslavu titule Crvene zvezde, ali žurka će se odložiti makar do utorka. Janićevi momci su dobili treći duel finalne serije, produžili sezonu i tako ostali u igri za trofej. Nisu želeli već večeras da siđu sa trona, nisu dozvolili da budu počišćeni sa terena. Slavili su posle velike drame u pet setova - 3:2 (27:29, 25:20, 21:25, 25:20, 15:12).

Ovaj obračun je do sada bio najzanimljiviji, pošto se vodila na terenu velika bitka. Baš takve utakmice su se i očekivale kada se najavljivalo finale Zvezda - Partizan. Naredni meč igraće se u utorak u "Masteru", a početak je zakazan za 19.00 časova.

Izabrane vesti

Velike zasluge za pobedu idu na račun kapitena Milije Mrdaka, koji je nanizao 28 poena (napad 41-25, 61 odsto). Luka Tadić je osvojio 17 (19-12 napad, četiri asa, jedan blok), a Lazar Marinović 16 (napad 23-14, 61 odsto, pozitivan prijem - 71 odsto, idealan - 57). U sastavu domaćih najefikasniji je bio Dušan Nikolić sa 27 poena, Omar Ahmed je imao 17, a Nikola Žugić deset.

Partizan je posebno dominirao u bloku - iz tog elementa je osvojio 13 poena, a protivnik samo tri. Crno-beli su rizikovali mnogo na servisu - napravili su čak 28 grešaka iz početnog udarca, ali im se rizik isplatio. Zabeležili su i osam direktnih poena.

Otvaranje meča i ovog puta bilo je u znaku Crvene zvezde. Nastavili su crveno-beli da udaraju servis iz sve snage i bili su puni samopouzdanja. Crtali su prijem, što je glavni preduslov za tečnu igru. U motivacionom govoru pred start utakmice Jevtić im je ponavljao da igraju hrabro, bez straha... Tako su i krenuli. Uz Nikolića, napadački veoma raspoložen bio je Ahmed Omar. Posle nekoliko njegovih dobrih poteza iz zone četiri Zvezda je povela 14:10. Uzvratio je potom Partizan. Nisu najiskusniji crno-beli igrači dozvolili da prvi set već u ranoj fazi bude rešen. Bjelica, Mrdak, pa Rikardo Mancano... Vratili su se gosti potpuno u igru. Janić je poslao na klupu prvog libera Miloša Krsteskog, a dao priliku deset godina mlađem Petru Popoviću. Izgledao je njegov tim bolje, samim tim je i rezultat bio povoljniji za njih. Kada je na servis liniji eksplodirao Luka Tadić i zaređao tri asa, Partizan je prvi put imao plus dva - 21:19. Došli su Mrdak i drugovi i do dve vezane set lopte, ali Zvezda ih je spasila. Prvi čin se pretvorio u pravi maraton - niko nije želeo da popusti. Tačku je na kraju stavio Stefanović kada je odservirao as na libera Popovića. Lopta je mladom igraču prošla kroz šake, a na semaforu je zasijalo - 29:27 za domaće.

(MN Press)(MN Press)

Milija je bodrio saigrače - nije želeo da završe sezonu razočarani. Znao je kapiten da njegova ekipa može bolje od prikazanog... Bili su crno-beli saterani uza zid i to ih je nateralo da zaigraju najbolje što mogu. Buđenje Marinovića u napadu (prijem imao odličan u prvom setu) odmah je donelo povoljniju sliku na terenu po Partizan. Sredinom drugog perioda odlepili su se gosti na 19:14. Marinović je shvatio da može da osvoji poene kuvanjem, da ne mora svaka lopta da se udari iz sve snage... Posle dva takva rešenja Janićev tim je bio sve bliži izjednačenju u setovima. Libero Popović je imao veoma dobar prijem, a sigurniji su bili i saigrači, pa je Kubancu bilo lakše da razigra ceo tim. Zaustavili su glavne Zvezdine napadače u bloku Bjelica i Petrović, a proradili su na mreži i ostali. Mrdak je postavio konačan rezultat u drugom činu - 25:20.

Nisu domaći psihički pali posle izgubljenog seta, bolje su počeli treći period... Odmah su napravili razliku na servis kapitena Petrovića. Ipak, Partizan je odgovorio uz pomoć Marinovića, ali i nekih grešaka rivala. Publika je na rezultatu 8:8 videla jedan od najlepših poena na meču - dugačka razmena je završena Žugićevim dobrim potezom. Za korak ispred rivala bili su dugo domaći, a kad je Partizan zapretio - Stefanović i Nikolić su odbili te nalete. Poveli su Jevtićevi momci 21:17. Nije im rival lako prepustio set, ali je u završnici sve u svoje ruke preuzeo kapiten Petrović. Digao je odlično nekoliko "penala", a onda i sam zakucao za 25:21. Posao mu je olakšao Žugić, koji je odlično ukrotio servise rivala u ključnim trenucima.

Otvaranje četvrtog seta bilo je u znaku Luke Tadića, a kako su se redom uključivali Marinović, Mrdak, Petrović, Janković - tako je prednost rasla do 13:9. Počela je Zvezda i da ređa greške - poklonio je poen protivniku Nikolić, potom i Žugić. Prolazili su sve lakše u napadu igrači u crno-belom, bilo je jasno da će se pitanje pobednika rešavati u taj-brejku. Odlični Mrdak je i u četvrtom periodu osvojio poslednji poen - 25:20.

U petom setu je drama dostigla vrhunac - do 12:12 niko nije mogao da pogodi pobednika. Ipak, poslednja tri dobra poteza napravili su gosti. Zapravo prvo je Mrdak prošao važnu loptu, onda je blok postavio Rikardo Mancano, a za kraj je grešku napravio Ahmed Omar. Zasijalo je tada na semaforu 15:12 za Partizan i počelo je veliko slavlje Janića i njegovih izabranika. Zatražio je video proveru Jevtić - gledalo se da li je bilo dodirivanja mreže u bloku Partizana, ali ništa od toga. Potvrđen je 15. poen za aktuelne šampione.

FINALE PLEJ-OFA ZA ODBOJKAŠE U SRBIJI

Crvena zvezda - Partizan 3:0

Partizan - Crvena zvezda 1:3

Subota

Crvena zvezda - Partizan 2:3

Utorak

Partizan - Crvena zvezda

***serija se igra do tri pobede, četvrta i peta utakmica ako bude potrebe na programu 23. i 26. aprila


tagovi

OK PartizanOK Crvena ZvezdaSuperliga Srbije u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara