Odbojkašice Poljske (©FIVB)
Odbojkašice Poljske (©FIVB)

Nema Egonu, nema olimpijske vize: Poljska na krilima Stisjak i publike do Pariza

Vreme čitanja: 2min | pon. 25.09.23. | 00:05

Kvalifikacije za OI: Italijanke srušene u grotlu Lođa sa 3:1

Poljska je zemlja odbojke. Srpski as Nikola Grbić je prošle nedelje kao selektor doneo evropsko zlato ovoj zemlji, a odbojkašice su ostvarile veliki uspeh, izborili su olimpijsku vizu za Pariz naredne godine. U ključnom meču pred krcatim tribinama i fantastičnoj atmosferi u Lođu, Magdalena Stisjak i sagračice pobedile su Italiju sa 3:1 (15:25, 26:24, 25:23, 25:21). Poljakinje su poslednja šesta selekcija sa tri kvalifikaciona turnira koje su izborile plasman na najveće sportsko takmičenje.

Odbojkašice u crvenim dresovima su se pridužile Amerikankama koju su ranije obezbedile vizu i braniće zlato u prestonici Francuske. Italijanke su imale neuspešnu godinu. Nisu uspele da stignu do medalje na Evropskog prvenstvu u Birselu (tek četvrte). Posle toga je iz reprezentacije odstranjena najbolja igračica Paola Egonu, a bez nje, uz Tijanu Bošković, najbolju korektorku planete, selekcija sa Apeninskog poluostrva nije mogla do Pariza, pa će kartu za Grad svetlosti pokušati da ostvare naredne godine u Lozani.

Izabrane vesti

Posle prvog seta koju je Italija lagano dobila, u nastavku su Poljakinje na krilima sjajne Stisjak stigle do pobede u grotlu dvorane u Lođu. Korektorka Poljske je imala 27 poena, od toga četiri iz bloka. Martina Lukasik je sakupila 10 poena, a Agnješka Korneluk (četiri iz bloka) i Martina Širnijanska po devet.

Na drugoj strani odlična je bila Jekatarina Antropova sa 26 (šest iz bloka). Istakle su se i Elena Pjetrini sa 12 i Ana Danesi sa devet poena.

Osim SAD i Poljske, vizu za Pariz su obezbedili prvak sveta Srbija, Dominikanska Republika, šampion Evrope Turska i Brazil.



tagovi

fivbženska odbojkaška reprezentacija PoljskeŽenska odbojkaška reprezentacija ItalijeKvalifikacije za Olimpijske igre 2024.Olimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara