Lase Svan se oprostio od dresa reprezentacije Danske (©Reuters)
Lase Svan se oprostio od dresa reprezentacije Danske (©Reuters)

Nema Hansena – nema problema, tu su Lauge i Holm, Dancima utešna bronza

Vreme čitanja: 4min | ned. 30.01.22. | 17:21

Svetski šampion pobedio Francusku sa 35:32 posle produžetka u meču za treće mesto na Evropskom prvenstvu u Budimpešti. Levi bek Fuhsea iz Berlina fantastično zamenio povređenog bombardera

Očekivalo se da će Danci i Francuzi da igraju poslednjeg dana Evropskog prvenstva u Budimpešta, ali u borbi za zlato. Supersile su, ipak, odmerile snage u utešnoj borbi za bronzu. Kući se sa medaljom se vraćaju Skandinavci koji su dobili olimpijskog šampiona iz Tokija sa 35:32 posle produžetaka, velike borbe i 70 minuta atomskog rukometa u mađarskoj prestonici.

Četa Gijoma Žila dobila je Dansku u finalu Olimpijskih igara prošlog leta, prošle nedelje je u triler završnici slavila je protiv prvaka sveta u grupnoj fazi sa 30:29, ali sada je poklekla u borbi za medalju. Danci se vraćaju sa odličjem.

Izabrane vesti

Sat vremena pre početka utakmice, saznalo se da najbolji šuter svih vremena Mikel Hansen ne može da pomogne četi Nikolaja Jakobsena zbog povrede zgloba zadobijene u polufinalu protiv Španaca. Odlično ga je menjao levi bek Fuhsea iz Berlina Jakob Holm, najbolji akter meča sa 10 golova.

18.15: (1,95) Španija (8,00) Švedska (2,15

Dika Mem je spasio Francuze golom 35 sekundi pre kraja drugog poluvremena za produžetke, ali u dodatnih 10 minuta došao je do izražaja kvalitet bekova svetskog šampiona, Jakoba Holma i Rasmusa Laugea. U produžecima odgovornost je preuzeo srednji bek Vesprema Rasmus Lauge. Do dodatnih 10 minuta se samo jednom upisao u listu strelaca, ali je u onda postigao tri gola i uz Holma i hobotnicu na golu Niklasa Landina Jakobsena bio junak meča.

Francuzi su od prvog do 38. minuta vodili od jednog do tri pogotka razlike, ali je skandinavska selekcija kucala sve vreme za vratom Nikoli Karabatiću i drugovima. Raspucali su se u prvom poluvremenu krilni igrači, Ugo Deska i Janik Len, koji su bili nerešiva enigma za golmana Niklasa Landina Jakobsena.

Četa Gijoma Žila je pred ovaj meč dobila veliko pojačanje, Kentina Mae, koji se oporavio od virusa korona. Srednji bek Vesprema je bio najbolji rukometaš na spoljnim pozicijama u redovima olimpijskog šampiona. Odlična su bila obojica golmana, Vensan Žerar i Niklas Landin Jakobsen.

Danska je prvi put povela u 38. minutu, kada je nezaustavljivi Holm postigao gol za 19:18. Skandinavci su u prvoj polovini drugog poluvremena odigrali fantastično. Bekovi Holm i Niklas Kirkleleke bili su tvorci preokreta i serije 6:1. Od 15:17, svetski šampion je stigao do +3 – 21:18 u 40. minutu.

Morao je Žil da zatraži tajm-aut, da spreči seriju rivala. To je urodilo plodom, Dika Mem se probudio, sa dva gola za samo četiri minuta, Galski petlovi su opet stigli do izjednačenja, na sredini drugog poluvremena, da bi Kentin Mae opet doveo u vođtstvo Galske petlove.

Benoa Konku je vratio Francuze opet na +2 – 26:24 u 50. minutu, ali su se opet Danci trgli, ušlo se u zanimljiv foto-finiš. Veteran na poziciji desnog krila, 37-godišnji Svan Lase je vezao dva gola u finišu, preokrenuli su Danci na 29:28. Ušlo se u poslednji minut sa prednošću Skandinavaca, ali je Francuze spasio Dika Mem trećim golom na meču, za izjednačenje 29:29, 35 sekundi pre kraja. Lopta se odbila od bloka i prevarila Landina Jakobsena. Imali su Danci napad za pobedu, ali ga nisu iskoristili. Blok je sprečio opasniost po Žerara.

Na startu drugog produžetka, do tada neprimetni Rasmus Lauge sa dva gola i Jakob Holm, devetim pogotkom na meču, odlepili su Dance na +3 – 32:29. Odlično je branio Landin Jakobsen. Tih pet "žutih minuta“ Francuzi u nastavku nisu mogli da nadoknade, pa se opet vraćaju sa „drvenom medaljom“, kao i prošle godine na Svetskom prvenstvu u Egiptu.

U pobedničkom timu Jakob Holm je bio najefikasniji sa 10 golova. Niklas Kirkeleke je postigao pet, a Rasmus Lauge četiri pogotka. Na golu je bio sjajan Niklas Landin Jakobsen sa 18 odbrana. U redovima Francuza, Kentin Mae je osam puta zatresao mrežu Danaca, dok je Ugo Deska postigao sedam golova. Vensan Žerar je bio takođe odličan među stativama sa 17 uspešnih intervencija.

Iskusno desno krilo Danske, Lase Svan, oprostilo se od reprezentacije, pa je bio glavni junak slavlja Skandinavaca posle meča.

------------------------------

JOŠ SAMO JEDAN DAN! Osvoji Poršea sa samo jednim tiketom

Iskoristi poslednju priliku, dupliraj bodove i budi pobednik

Ostao je još jedan dan do kraja najvećeg kladilačkog takmičenja u regionu - Mozzart Gladijator

Ovo je poslednja prilika da uđeš u arenu, i osvojiš sjajne nagrade. Jer se danas DUPLIRAJU BODOVI. Dakle, svi poeni koje osvojiš (računaju se prva tri onlajn tiketa sportskog i uživo klađenja u danu) biće duplirani, a maksimalan broj poena koje možeš da osvojiš u jednom danu je 300.000. Što znači da za samo jedan dan možeš da stigneš do samog vrha i dođeš do Porše Makana.

-------------------------------

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE (BUDIMPEŠTA)

Nedelja

FINALE

18.15: (1,95) Španija (8,00) Švedska (2,15)

ZA 3. MESTO

Danska - Francuska 35:32 p. p. (29:29, 13:14)

***kvote su podložne promenama


tagovi

ep u rukometuEvropsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija FrancuskeRukometna reprezentacija DanskeMikel Hansen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara