(©FIVB)
(©FIVB)

Nije dobro počelo! Turci već na otvaranju kvalifikacija udaljili Orlove od Pariza

Vreme čitanja: 4min | sub. 30.09.23. | 07:51

Naša selekcija poražena posle četiri seta - 1:3

Odmah na startu hladan tuš... Kao najteži rivali Srbije na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre navodili su se Japan, Slovenija i Amerika, ali se znalo da velike probleme favoritima može da napravi Turska. Upravo je ta selekcija na otvaranju takmičenja u Tokiju nanela Orlovima bolan poraz - 1:3 (22:25, 25:20, 14:25, 20:25). Iako je ovo tek prva utakmica u Japanu, svakako da je negativan rezultat već udaljio Srbiju od željenog cilja - plasmana u Pariz.

Najveće zasluge za prvenac na turniru idu na račun Adisa Lagumdžije, koji je osvojio 19 poena - 16 iz napada, tri bloka. Bedirhan Bulbul je doprineo sa 14, od čega čak pet iz bloka. Mirza Lagumdžija se zaustavio na 12, kao i Mert Matić koji je imao šest direktnih blokova. Definitivno je taj element i napravio prevagu na ovom susretu - protivnici su upisali čak 17 poena, a Orlovi devet. Najefikasniji u sastavu Srbije bio je Miran Kujundžić sa 17 poena, pratio ga je Aleksandar Atanasijević sa 13. Uroš Kovačević je počeo meč u postavi, ali posle povrede se videlo da ne može da prikaže partiju iz najboljih dana - upisao je osam poena... Pavle Perić je imao sedam, Marko Podraščanin pet, a Petar Krsmanović četiri.

Izabrane vesti

Naši odbojkaši i u nedelju imaju utakmicu u istom terminu - od 06.00 časova po našem vremenu, a rival je selekcija Tunisa. Ponedeljak je slobodan dan, u utorak je na programu duel sa Egiptom, a posle redom Finska, Japan, Amerika i Slovenija. Na svakom sledećem meču imaće imperativ pobede, jer samo tako mogu da ostanu u trci za prva dva mesta koja vode na Olimpijske igre.

Na dve prijateljske utakmice koje su odigrane u avgustu u Istanbulu pred start EP Orlovi su mogli da se bolje upoznaju sa Turcima i da vide sa kakvim kvalitetima raspolažu. Nije nikako mogla danas da ih iznenadi dobra igra protivnika u prvom setu, posebno Adisa Lagumdžije koji je prva zvezda ove reprezentacije. Tokom većeg dela uvodnog perioda rivali su imali plus jedan ili dva. Srbija je došla do izjednačenja na - 18:18 i onda stala. Serija od četiri vezana poena Turske ispostavila se kao presudna za osvajanje prvog seta. Braća Lagumdžija su bili uspešni u napadu, Matić se pobrinuo u završnici za dobar blok i na semaforu je zasijalo - 25:22.

Izašli su na teren posle toga Kolakovićevi izabranici mnogo odlučniji i sigurniji. Znali su da moraju da podignu nivo igre, ako žele do preokreta i pobede. Već na startu su napravili razliku - vodili su 4:1, pa vrlo brzo 10:5. Kujundžić je dominirao u napadu, imao je veliku pomoć i od Atanasijevća i Kovačevića, proradio je i blok Krsmanovića pa je sve bilo lakše. Turska je do kraja seta u više navrata preko Adisa uspevala da priđe na jedan poen zaostatka, ali srpski odbojkaši su na vreme presecali nalete protivnika i čuvali prednost.

Posle izjednačenja u setovima umesto da se rasplamsa borba, naši momci se ponovo gase već nakon nekoliko poena i vođstva 4:2. Turci preuzimaju inicijativu, snažno napadaju, odlično serviraju, vrlo dobro blokiraju... Orlovi nisu imali spreman odgovor. Kolaković je izveo Kovačevića, uveo Perića, ali promene rezultata nabolje nije bilo. Turska je posle as servisa povela 9:5, zatražio je selektor Srbije tada tajm-aut, ali mu ni to nije pomoglo. Od tog trenutka nikakve neizvesnosti nije bilo. Orlovi su u dva navrata prišli na dva razlike, ništa više od toga. Protivnik je bio u ozbiljnom naletu, povećavao je vođstvo sve do maksimalnih plus 11 (25:14).

Četvrti čin doneo je ponovo zanimljivo nadigravanje... U postavi je Atanasijevića zamenio Luburić, probao je Kolaković na taj način da razmrda tim posle loše odigranog trećeg seta. Glavnu ulogu je i dalje igrao Kujundžić, koji je na startu ovog perioda odlično parirao Adisu Lagumdžiji. Posle Miranovog as servisa Srbija je povela 15:13, ali umesto da nastavi tako, naša selekcija ponovo pada. Luburić vezuje greške u napadu, pa se na teren vraća Atanasijević. Morao je tada Igor da pokuša i tajm-autom nešto da uradi. Međutim, Turska na servis Bulbula pravi seriju 5:0 i preuzima vođstvo. Podraščanin je za kratko vratio Orlove u život, ali je ponovo stigao odličan blok Matića. U finišu se ništa nije promenilo - napad, blok - sve je bilo na strani protivnika koji je slavio 25:20.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Subota

Slovenija - Tunis 3:0 (25:20, 25:18, 25:21)

Srbija - Turska 1:3 (22:25, 25:20, 14:25, 20:25)

09.00: SAD - Egipat

12.25: Japan - Finska


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeIgor KolakovićMiran Kujundžić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara