Foto: ©Shutterstock / ©Reuters
Foto: ©Shutterstock / ©Reuters

Niko Kovač ili Nindže u pidžamama?

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.05.20. | 15:15

Danas su na programu dva polufinalna duela ESL One turnira u Riju

Nije FaZe Clan u poslednjoj sezoni ESL Pro lige pokazao neku bajnu igru. Uz nekoliko poraza u drugoj fazi tog turnira, tim čiji je član Niko Kovač završio je tek na petoj poziciji i faktički se nije ni uključio u završno razigravanje. Poboljšanje se videlo već u kvalifikacijama za Rio turnir, gde ekipa nije doživela nijedan poraz i bukvalno je rasturila sve protivnike na tom putu. Ali sada je vreme za ono najvažnije – na redu je duel sa ekipom Ninjas in Pyjamas, koja stoji na putu finala (16.30).

Poslednji duel protiv C0ntact Gaminga, Niko Kovač rešio je sam od sebe. U trenucima kada je njegov tim visio nad provalijom na drugoj mapi, mladi momak iz Bosne i Hercergovine je dobar deo odgovornosti preuzeo na sebe i uspeo da preokrene rezultat na toj mapi. Gledajući njegov ukupan učinak u poslednja tri meseca, može da se pohvali prosečnim rejtingom od 1,22 (poređenja radi, na susretu sa C0ntact Gamingom imao je rejting od preko 1,50), a uz to prosečno beleži 0,79 ubistava po rundi uz štetu od 87,1 poena.

Izabrane vesti

Faktički najslabiji član FaZe Clana je švedski igrač „olofmeister“, odnosno Olof Kajbjer, koji ipak čini važan šraf u timu i radi neke „druge poslove“. Svakako, rejting od 0,93 poena uz prosečna 62 poena štete po rundi nisu podaci za pohvalu. Međutim, sedmo mesto na rang listi jasno govori da FaZe Clan radi odličan posao.

Današnji rivali Nikovog tima dolaze sa severa Evrope, odnosno iz Švedske. Trenutno su samo četiri pozicije slabije plasirani na rang listi od FaZe Clana i imaju prilično zanimljivo ime – Ninjas in Pyjamas. U poslednjih nekoliko meseci nisu beležili neke bajne rezultate, često su bili u senci rivalskog Fnatica, ali su konačno došli do svojih pet minuta slave.

Konce napred će vući Nikolas Gonzales Zamora, koji ima švedski pasoš, a koji se kroz poslednja tri meseca izborio za prosečan rejting sličan onom koji ima Niko Kovač, koji je inače u poslednjih pet godina redovno bio član najboljih 20 na svetu. Bilo kako bilo, „Plopski“ ima 1,20 rejting poena uz 83 poena štete po rundi.

Naravno, biće tu dosta u taktici. FaZe će priželjkivati nastup na mapi Mirage na kojoj ima 90% uspešnosti kroz poslednjih deset partija. Slično će na drugoj strani biti sa mapom Vertigo, na kojoj je tim Ninjas in Pyjamas slavio u 82% slučajeva, tačnije ima 9/11. Tim Nika Kovača se uz to dobro snalazi na mapi Nuke, dok Nindže vole da odmere snage na Overpassu.

Ukupno sedam puta su se sastale ove dve ekipe, pri čemu je daleko uspešniji u čitavoj priči bio FaZe Clan koji je slavio u pet navrata. Ono što je jasno jeste da će ovde biti poprilično velike borbe i gotovo je očekivano da će se meč završiti nakon tri mape. A zanimljivo će biti i na drugoj strani žreba…

U duelu koji je označen sa tri zvezdice, što je najviše što jedan susret može da dobije, uživaćemo u dvoboju Astralisa i G2 Esportsa (20.00). Meč koji je kroz poslednjih nekoliko godina izrastao u pravi klasik poslužiće Dancima da se konačno vrate na pravi put, pošto mnogi govore da se u poslednje vreme nalaze u slobodnom padu.

Ruku na srce, srpska javnost će se verovatno više pokloniti rivalskom timu u kojem igra „naše gore list“. Naime, Nemanja „nexa“ Isaković izuzetno uspešno nastupa za G2, a može da se pohvali rejtingom od 1,11 uz štetu od 72,6 poena po rundi. Zanimljivo je da mu saigrač dolazi „iz komšiluka“, pošto Nemanja huNter-“ Kovač (inače rod još poznatijeg Nika Kovača) ima još bolje proseke. Sa rejtingom od 1,19 poena uz 85,4 poena štete po rundi spada u sam vrh ekipe zajedno sa odličnim Kenijem kennySŠrubom, koji beleži rejting od 1,21 poen uz neznatno manji broj poena štete – 77,4.

Uzmemo li u obzir Astralis, inače prvoplasirani tim na svetskoj rang listi, možemo reći da je prilično ujednačen. Najistaknutiji u čitavoj zbrci Danaca, odakle jedino i dolaze igrači ovog sastava, jeste Nikolaj deviceRic sa rejtingom od 1,19 poena i prosečnom štetom koja iznosi 79,1 poen.

Analiza postojećih mapa kaže da će se Astralis truditi da izbegne nastup na Vertigu, gde G2 jednostavno ne greši (7/7 u poslednja tri meseca), a da kod ostalih mapa je situacija koliko-toliko ujednačena. Naime, na Infernu se Astralis i G2 gotovo podjednako snalaze (8/10 kod Danaca, naspram 5/6 koliko ima G2), dok na Dust2, Nuke, Train i Overpass mapi imaju preko 60% uspešnosti. Sa druge strane, njihov rival će pokušati da izbegne Train, Mirage ili Dust2 mapu, koje im najslabije stoje.

Dve ekipe su se do sada sastale ukupno šest puta, pri čemu G2 ima samo jednu pobedu. Ruku na srce, mnogi njihovi dueli donosili su produžetke u poslednje vreme, što znači da nas samim tim očekuje velika borba, moguće i na tri mape.

ESL ONE RIO – POLUFINALE (GORNJI DEO ŽREBA)

Sreda

16.30: (1,55) FaZe Clan – Ninjas in Pyjamas (2,29)

20.00: (1,35) Astralis – G2 Esports (2,90)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Counter Strike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara