(©CEV)
(©CEV)

Nikola Grbić - pre 22 godine 16. septembra šampion Evrope sa Jugoslavijom, danas sa Poljskom!

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.09.23. | 22:48

Italijani nisu imali dovoljno oružja da im se suprostave u finalnom obračunu pred publikom u Rimu

Osvojio je brojne medalje Nikola Grbić, ali samo jednom je bio evropski šampion sa reprezentacijom - pa taj datum sigurno pamti. Zlato mu je zasijalo oko vrata baš 16. septembra 2001. godine kada je Jugoslavija pobedila Italiju. I u trenerskoj karijeri iza sebe ima značajna uspehe, a od večeras može da se pohvali da je kontinentalni prvak i kao selektor! Prošle su 22 godine, nekada legendarni igrač ponovo stoji na krovu Evrope. Ponovo je do titule došao posle pobede protiv Italije.

"Njegova" Poljska je u finalu Evropskog prvenstva spremila revanš Italijanima za poraz prošle godine u borbi za svetsku titulu. Baš kao što su Azuri tada slavili u Katovicama, sada su Poljaci dobili veliki okršaj u sred Rima - 3:0 (25:20, 25:21, 25:22).

Izabrane vesti

Ove godine su uzeli Ligu nacija, sada evropsko zlato, čeka ih još samo napad na olimpijsku vizu... Do velikog uspeha, prve evropske titule još od 2009. godine predvodio ih je sjajni Vilfredo Leon, koji je završio meč sa 13 poena. Norbert Huber je nanizao 12, Lukaš Kačmarek deset, a Aleksandar Šlivka i Jakub Kohanovski po devet. Kod Italijana najefikasniji je bio Danijele Lavija sa 13 poena, deset je upisao Alesandro Mikjeleto.

Prethodne utakmice Poljaci su loše otvarali - gubili su prvi set pre svega zbog mnogo grešaka... Ali, izgleda da su uspeli da izvuku pouke i da ozbiljnije pristupe finalnom okršaju. Od starta su nametnuli ritam koji im odgovara, snažnim servisima su potpuno poremetili protivnike (ukupno 11 as servisa na meču) i utišali publiku u prestonici Italije.

Veoma dobro je igrao Vilfredo Leon, od koga se i očekivalo da preuzme odgovornost na svoja ramena. Glavna Grbićeva poluga uz njega bio je srednji bloker Norbert Huber, koji je odlično servirao, ali i uspešno napadao i blokirao u važnim momentima. Ništa manje raspoloženi nisu bili i Kačmarek, Šlivka i Kohanovski. Prijem je bio odličan, davao je sigurnost Zatorski, pa je Januš lako mogao sve da razigra.

Na drugoj strani je bila potpuno drugačija situacija - prijem je bio prilično loš, pa Simone Đaneli skoro da nije ni mogao da igra u napadu sa srednjim blokerima. Pravili su Grbićevi momci razliku na vreme, pa nisu morali da drhte u završnici. Tako je otprilike izgledala slika na terenu u prva dva seta, koja su priprala Poljacima rezultatom - 25:20, 25:21.

U trećem periodu Italijani su pokazali reakciju. Dobro su počeli, delovalo je da imaju snage da se vrate... Verovala je i publika u preokret, a verovali su i izabranici Ferdinanda De Đorđija. Dugo su držali vođstvo, dok nije na servis došao Huber i preokrenuo na 18:17. Nekoliko minuta kasnije bombu sa servis linije poslao je Leon i doneo plus dva. Pobeda je tada bila veoma blizu...

Izdržali su do kraja, nisu popustili, nisu dozvolili preokret. Završili su finale u tri seta - što se ne događa često... Publika je želela drugačiji rasplet, želela je i duži obračun, ali ovog puta je morala da nagradi aplauzom Nikolu Grbiće i njegove izabranike.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE

Polufinale

Četvrtak (Rim)

Poljska - Slovenija 3:1 (23:25, 25:21, 25:20, 25:21)

Italija - Francuska 3:0 (25:21, 25:19, 25:23)

Subota

Za bronzu

Francuska - Slovenija 2:3 (22:25, 16:25, 25:21, 25:18, 11:15)

Finale

Italija - Poljska 0:3 (20:25, 21:25, 23:25)


tagovi

Evropsko prvenstvo za odbojkaše 2023.Muška odbojkaška reprezentacija ItalijeMuška odbojkaška reprezentacija PoljskeNikola Grbić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara