Miloš Vukićević protiv Partizana (©Star Sport)
Miloš Vukićević protiv Partizana (©Star Sport)

Novi Beograd i Olimpijakos spremaju megatransfere, Partizanove planove koče finansije, Zvezdine evrokupovi

Vreme čitanja: 4min | sre. 11.05.22. | 09:14

Srpski vaterpolisti će standardno biti tražena roba na pijaci, Jug ostaje bez Grka

Još završnica Lige šampiona i evropski klubovi će početi da otkrivaju karte i polažu ih na talon. Za razliku od fudbala i košarke, gde se transferi obelodanjuju usred sezone, u vaterpolu su i dalje na snazi džentlmenski dogovori klubova, koji podrazumevaju sklapanje “pakta o nenapadanju”. Veliki prasak uslediće po podizanju trofeja Lige šampiona, ali poneki transfer, ipak, ispliva pre vremena.

Rade najmoćniji klubovi Starog kontinenta u tajnosti, no svi tragovi se ne mogu sakriti. Tako je pre godinu dana bilo poznato da će Novi Beograd i Olimpijakos “ulupati” silna sredstva za stvaranje moćnih ekipa. Bili su zaduženi za najzvučnija pojačanja, nalepljene su im etikete prvih favorita za evropski tron - pirejski crveno-beli to zvanje nisu opravdali, dok novobeogradski klub i dalje ima šansu - a i ovoga četa će vladar grčkog i projekat srpskog vaterpola vedriti i oblačiti.

Izabrane vesti

Kakve god rezultate Novi Beograd bude postigao u finišu sezone, jedno je sigurno - na letnjoj pijaci će biti aktivan, i napašće makar jedno jako ime. Kao što je već bilo reči, ustremio se klub sa “11. aprila” na asa Barselonete i španske reprezentacije - Alvara Granadosa, a prema najnovijim informacijama ubojiti šuter već je postigao dogovor sa timom koji predvodi Igor Milanović. Druga meta je Dimitrios Skumpakis, igrač Vuljagmenija, koji ne bi bio prvi Grk u sastavu Novobeograđana, pošto je minulog leta doveden Angelos Vlahopulos.

Težiće novobeogradski klub da dodatno osnaži sastav inostranim pojačanjima, ali i da pojača razvojni tim, a za novu turu velikih transfera priprema se i Olimpijakos. Tim iz Pireja je doživeo debakl u tekućoj sezoni, ostao je bez plasmana na Fajnal-ejt Lige šampiona, iako se minulog leta silno pojačao. Dovedene su vaterpolo zvezde poput Filipa Filipovića, Janisa Funtulisa, Andra Bušljea, Marka Bijača... Ali, rezultat je izostao. Pratili su finansijski problemi pirejske crveno-bele, no to ih po svemu sudeći neće sprečiti da prodrmaju tržište.

Alvaro Granados (©MN Press)Alvaro Granados (©MN Press)

Levoruki mađarski reprezentativac Marton Vamoš navodno je već pružio ruku čelnicima Olimpijakosa, što znači da će grčki velikan iduće sezone imati dva paklena šutera na nezgodnoj strani. Filip Filipović i Marton Vamoš činili bi, verovatno, najjači tandem levorukih igrača u Evropi, a Grci su lansirali informaciju da Olimpijakos kreće po Aleksandrosa Papanastasijua iz dubrovačkog Juga. Četiri sezone Papanastasiju brani boje giganta sa “Gruža”, u potpunosti se adaptirao u Dalmaciji, tečno govori hrvatski, ali poziv iz domovine teško će odbiti.

Stvorio je Jug grčku koloniju početkom minule sezone, Papanastasijuu su se pridružili Stilijanos Argiropulos i Konstantinos Kakaris, ali bi ona mogla da se raspe kao niska bisera tokom leta. Jer, Argiropulos ima poziv iz Budimpešte, grčki srebrni olimpijac zapao je za oko Ferencvarošu. Pripremio se Žolt Varga za scenario u kom Marton Vamoš napušta mađarsku prestonicu i odlazak najboljeg igrača želi da nadomesti dovođenjem Stilijanosa Argiropulosa i novopečenog hrvatskog reprezentativca Konstantina Harkova.

Nekolicini srpskih igrača u inostranstvu ističu ugovori, a hoće li se produžiti priliv povratnika u domaće klubove umnogome će zavisiti od zatvaranja finansijske konstrukcije večitih rivala.

FINANSIJE OPET MUČE PARTIZAN, PLANOVI ZVEZDE USKO POVEZANI SA IZLASKOM U EVROPU

Stefan Mitrović protiv Crvene zvezde (©MN Press)Stefan Mitrović protiv Crvene zvezde (©MN Press)

Hoće li Novi Beograd nastaviti da posluje kao što je i prethodnih sezona nije ubitno, baš kao ni održiv sistem u kragujevačkom Radničkom, koji iz sezone u sezonu pravi iskorak na gotovo svim poljima. Ali, sa večitim rivalima nešto je drukčija priča.

Partizan je ušao u sezonu sa velikim ambicijama, na bombe Novog Beograda je minulog leta imao odgovore u nešto slabijim imenima, te dva kapitalca - povratkom Milana Aleksića i produženjem ugovora sa Stefanom Mitrovićem. Kasnije se ekipi zbog birokratskih zavrzlama priključio i hrvatski reprezentativac Lovre Miloš. Na polju rezultata sedmostruki šampion Evrope napravio je vidan korak, i na osnovu plasmana trebalo bi iduće sezone da sreću okuša na evropskoj pozornici, ali ono što ga ponovo koči su finansije.

Situacija na “Banjici” nije sjajna i ojačanje sponzorskog pula u direktnoj je vezi sa mogućnostima i ambicijama, dok planove Crvene zvezde, kako se šuška, remeti iznenađujuć poraz od Šapca u četvrtfinalu Superlige Srbije. Spremali su se crveno-beli da nadograde tim za novu sezonu, ali su ostali bez Lige šampiona i u najboljem slučaju - ako osvoje peto mesto u domaćem prvenstvu - izboriće nastup u LEN Kupu Evrope, drugorangiranom takmičenju u kom su protekle sezone zastali u polufinalu. Jasno je da to delimično povlači skromniji budžet, ali i da klub nije toliko atraktivna destinacija. Takođe, nepoznanica je i hoće li na klupi ostati Dejan Savić i dok se ne reši goruće pitanje, Zvezdi će ruke biti vezane.

LAZAR DOBOŽANOV NA METI ITALIJANSKIH KLUBOVA

Sjajnim partijama u kapici kragujevačkog Radničkog izborio se Lazar Dobožanov za poziv u reprezentaciju Srbije, a na nedavno završenom kvalifikacionom turniru Svetske lige za evropske selekcije igrao je bitnu ulogu u osvajanju prvog mesta. Izvanredno je branio Dobožanov - uostalom kao i čitave godine za Kragujevčane - nije se odražavalo na igru kada Branislav Mitrović nije bio među stativama, a posebno se istakao protiv Italijana u finalu. Bravurama u Podgorici skrenuo je pažnju italijanske javnosti, ali i tamošnjih klubova, koji će na leto pokušati da ga odvedu iz Radničkog.


tagovi

vaterpolo SrbijaLEN Kup EvropeLiga šampiona u vaterpoluVK Crvena zvezdaVK PartizanVK BarselonetaVK FerencvarošVK RadničkiVK JugVK OlimpijakosVK Novi BeogradVaterpolo transferi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara