Dušan Mandić (©Starsport)
Dušan Mandić (©Starsport)

Novi Beograd u derbiju može da overi prvo mesto, Zvezda se predstavlja novom treneru - Dejanu Saviću

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.02.22. | 09:01

Crveno-beli bi da pomrse konce drim-timu pred praznim tribinama (20.00) i u najboljem svetlu pokažu se redovnom posetiocu bazena “Milan Gale Muškatirović”

Srbijom i vaterpolo svetom juče je odjeknula velika vest - Dejan Savić vraća sa za Zvezdino kormilo. Selektor reprezentacije Srbije treći put će sesti na klupu crveno-belih, kluba u kome je završio igračku karijeru i otpočeo podjednako uspešnu trenersku. Jedan od najvećih vaterpolo umova ponovo će uporedno obavljati dve funkcije, a u Crvenu zvezdu vraća se posle višenedeljnih potresa u beogradskom klubu.

U samo 20 dana crveno-beli su ostali bez dva trenera. Zvezdinu klupu prvo je napustio Aleksandar Filipović, sa kojim su crveno-beli otvorili sezonu, zbog lošijih rezultata od očekivanog. Dok je Mirko Vičević digao sidro nakon remija sa Steauuom iz Bukurešta, jer su navijači izrazili žestog protest zbog njegovog boravka u klubu. Crvena zvezda ostrala je bez trofeja kupa, šanse su joj da se nađe na Fajnal-foru Jadranske lige minimalne, bitka u Ligi šampiona je izgubljena, pa je na Dejanu Saviću da sa crveno-belima pokuša da napravi iznenađenje u šampionatu, zavede red i stimuliše mlade igrače.

Izabrane vesti

Zvanična potvrda o Savićevom preuzimanju kluba se i dalje čeka - promocija će biti obavljena verovatno početkom iduće sedmice uoči Zvezdinog gostovanja dubrovačkom Jugu u Ligi šampiona - a dok treći mandat najboljeg trenera današnjice u Zvezdi ne počne da teče, crveno-beli će drugi put ove sezone ukrstiti koplja sa Novim Beogradom.

Crvena zvezda će na Dorćolu ugostiti drim-tim od 20.00, a jedan od dva derbi meča četvrtog kola druge faze Superlige Srbije - u Kragujevcu se sastaju Radnički i Partizan - biće odigran bez prisustva publike. Disciplinska komisija Vaterpolo saveza Srbije kaznila je Zvezdu igranjem pred praznim tribinama zbog propusta u organizaciji meča sa Šapcem. Tada su najvatrenije pristalice crveno-belih došle na bazen da iskažu negodovanje povodom odluke klupskog rukovodstva da postavi Mirka Vičevića za trenera... Došao je red da Crvena zvezda odradi kaznu, pa će ljubitelji vaterpola biti uskraćeni za mogućnost da prisustvuju vaterpolo spektaklu.

Dejan Savić (©Starsport)Dejan Savić (©Starsport)

Imaće priliku Novi Beograd na bazenu “Milan Gale Muškatirović” pobedom da blindira prvu poziciju kolo pre kraja druge faze takmičenja, i tako stekne prednost domaćeg terena sve do same završnice plej-ofa i finala, ako se nađe u njemu. Novi Beograd nije pretrpeo niti jedan poraz u Superligi, ima maksimalan učinak, ostvario je 12 pobeda, a u prvom delu takmičenja slavio je protiv Crvene zvezde rezultatom 18:10.

Za Crvenu zvezdu kalkulacija je znatno zamršenija. Da bi napredovala i izbegla četvrtu poziciju na kojoj se trenutno nalazi, potrebne su joj dve pobede u poslednja dva kola - prvo nad Novim Beogradom, a zatim u večitom derbiju, koji će biti odigran na “Banjici”. Ali, i da joj rezultati Partizana i kragujevačkog Radničkog idu na ruku. Imaće vaterpolisti Crvene zvezde veliki motiv, dokazivaće se novom šefu stručnog štaba. Dejan Savić je tokom većeg dela sezone bio redovan na utakmicama crveno-belih - bilo da se radi o Ligi šampiona, domaćim takmičenjima ili regionalnoj ligi - i, iako se “zvanično” nije upoznao sa mogućnostima Zvezdinog mladog tima kroz treninge, poznaje ga savršeno.

Sve što su vaterpolisti Crvene zvezde do sada uradili i kakve pozicije unutar tima su izgradili se “briše”, od danas počinje novo dokazivanje za Gavrila Subotića, Ivana Basaru, Vladimira Mišovića, Marka Radovića, Vuka Milojevića... A, iz cele situacije najviše bi mogli da profitiraju budući reprezentativci i momci koji su već neko vreme kandidati za ulazak u A selekciju Srbije.

Nije bežao Novi Beograd od uloge favorita u domaćim okvirima i regionalnom takmičenju, ponovo će se nositi sa tim pritiskom, a primetno je da članovima drim-tima misli već lete ka narednim izazovima. Novi Beograd će iduće sedmice gostovati italijanskoj Breši u Ligi šampiona, dok drim-tim potom očekuje treći turnir Jadranske lige. Novi Beograd će utakmice igrati u Zagrebu - drugi turnir igra se u Kragujevcu - a jedan od rivala biće mu upravo današnji rival - Crvena zvezda.

Vuk Milojević i Nikola Jakšić (©Starsport)Vuk Milojević i Nikola Jakšić (©Starsport)

Imaće tim Dejana Jovovića, ako ne trijumfuje na Dorćolu, još jednu priliku da blindira pol-poziciju u Superligi, pa ovaj gradski derbi, za razliku od tog u Zagrebu, ne potpada pod kategoriju “biti ili ne biti”.

“Crvena zvezda je veoma ozbiljna ekipa, koja igra vrlo specifičan vaterpolo. Imaju dosta kvalitetnih pojedinaca koji su u stanju da svojim individualnim potezima u napadu reše pitanje pobednika. U ovom duelu mi pre svega treba da se fokusiramo na izuzetno jaku igru u odbrani, ali i da pokušamo da nametnemo jak ritmu tokom čitavog meča. Taj jak intezitet koji želimo u ovom duelu sa Zvezdom bio bi nam i najbolja moguća priprema za utakmicu sa Brešom u Ligi šampiona koja nam potom sledi”, rekao je Dejan Jovović.

Strateg Novog Beograda za meč sa crveno-belima neće moći da računa samo na Niku Šušiašvilija, koji se stavio na raspolaganje selektoru Gruzije za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Svi ostali prvotimci spremni su za derbi.

“Izuzetno poštujemo ekipu Crvene zvezde, koja u svojim redovima ima vrlo kvalitetne igrače. Potrudićemo se da ovu utakmicu na najbolji mogući način iskoristimo kao pripremu za veoma teško gostovanje Breši u Ligi šampiona. Nadam se da ćemo imati potreban nivo agresivnosti u odbrani i da ćemo zabeležiti još jednu pobedu”, zaključio je Nikola Jakšić.

SUPERLIGA SRBIJE (DRUGA FAZA)

GRUPA 1 - 6

Subota

18.00: Vojvodina - Šabac

20.00: Crvena zvezda - Novi Beograd

20.00: Radnički - Partizan

GRUPA 7 - 10

Subota

17.45: Zemun - Nais

Nedelja

20.00: Proleter - Valis

***NAPOMENA: Dve najbolje plasirane ekipe iz Grupe 7 - 10 pridružiće se ostalim timovima u četvrtfinalu plej-ofa Superlige Srbije


tagovi

VK Crvena zvezdaVK Novi BeogradDejan SavićDejan JovovićNikola JakšićSuperliga Srbije u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara