Dušan Mandić (©MN Press)
Dušan Mandić (©MN Press)

Novi Beograd zagospodario regionalnim vodama! Istorija ispisana, drim-tim osvojio prvi trofej

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.04.22. | 21:35

Milanovićeva četa nadigrala splitski Jadran u velikom finalu

Večeras je fešta Novog Beograda i Igora Milanovića, tim snova novi je šampion Jadranske lige!

Novac nije uzaludno ulupan, novobeogradski klub počeo je da žanje trofeje. Prvi je unet u vitrine, i to regionalni. Jadran je dobio novog vladara, Novi Beograd iskoristio je prednost domaćeg terena na Fajnal-foru, posle kragujevačkog Radničkog srušio je i splitski Jadran i označio je početak nove ere - 14:11 (1:2, 3:2, 6:3, 4:4).

Izabrane vesti

Izmakao je Kup Srbije novobeogradskom klubu, ne i regionalna liga. Uštopovao je drim-tim splitskog bombardera Jerka Marinića Kragića, odaljio ga je od gola i dobrih situacija, pa su drugi morali da preuzmu odgovornost - nisu se snašli. Udarili su u zid. Udarili su u najboljeg igrača završnog turnira - Duška Pijetlovića.

Pametno je igrao Novi Beograd od starta, iako mu nisu prolazile prvobitne zamisli, Ipak, jednu je uspeo da sprovede u delo. Četa Igora Milanovića opteretila je sidraša Nikšu Dobuda ličnim greškama, primorala ga je da pravi greške i uđe u nervozu. A, opšte je poznato da je korpulentni hrvatski centar tempirana bomba i da je pitanje trenutka kada će da pukne. U ranoj fazi meča napunili su ga vaterpolisti Novog beograda ličnim greškama, pa je Mile Smodlaka u većoj meri nego što je planirao morao da koristu Anta Duževića.

(©Starsport)(©Starsport)

Plan sa Nikšom Dobudom je prošao, ali ne i sa Strahinjom Rašovićem. Izabrao je strateg novobeogradskog kluba levo krilo kao prvu napadačku opciju, lopte su išle na zlatnog srpskog olimpijca, ali najpozdanija opcija, uz Dušana Mandića, nije bila na top nivou. Tek jedan od sedam napada koji su išli na njega realizovao je Strahinja Rašoviću prva dva kvartala. No, nije to preterano omelo Novi Beograd, pošto je i splitskom Jadranu škripalo u napadu.

Dominirale su odbrane, bile su u prvom planu. Apsolutno netipično za dve ekipe čiji završetak napada dolazi kao plod individualnih akcija. Mladi bek Rino Burić otvorio je domaćina Fajnal-fora Jadranske lige, pokazao je i Luka Bukić kakvim šutem raspolaže, ali je brzo upao u minus fazu. Odbranio mu je petetrac Gojko Pijetlović i srozao mu samopouzdanje. Skrenuo je Jerko Marinić Kragić simultankom u polufinalu pažnju na sebe i tako učinio da postane prva meta, sve oči vaterpolista Novog Beograda bile su uperene u strelca sedam golova protiv Juga, ni na tren nisu skidali pogled sa Marinića Kragića.

(©Starsport)(©Starsport)

Očekivano, to je otvorilo prostor za druge hrvatske asove, ali i u Jadranu su zatvaranjem primarnih napadačkih opcija omogućili drugopozivcima da dođu do izražaja. Eksplodirao je talentovani gruzijski vaterpolista Nika Šušiašvili, koji je još minule sezone razornom levicom parao mreže u velikim utakmicama. Svezao je dva gola i sprečio Splićane da se odlepe. Balansirao je novobeogradski drim-tim, držao je ravnotežu i čekao prigodnu priliku za napad i prvo vođstvo, koje je stiglo kada je bek Radomir Drašović strelom probušio Ivana Marcelića.

Novograđane je otčepilo prvo vođstvo i pokrenulo je lavinu, koju je nakratko uspeo da prekine Jerko Marinić Kragić. Ali, ne u potpunosti. Sa nekoliko finti izbacao je Nikola Jakšić čuvare i pospremio je loptu u mrežu, a onda Strahinja Rašović. Potez i erupcija koju je Igor Milanović toliko iščekivao. Zapalio je bazen. Sjajnu sekvencu pogotkom je zatvorio Vasilije Martinović.

Dirigovao je do kraja Novi Beograd, pritisak i opuštao stisak kada je to bilo potrebno. Držao je Dalmatince na pristojnoj razdaljini, bio je taj koji povlači konce. Disao je Jadran za vratom, ali snage nije imao za silovit udar. Istrošio se u jurnjavi i posle gola Strahinje Rašoviča minut i po do kraja potpisao je definitivnu kapitulaciju.

NOVI BEOGRAD - JADRAN SPLIT 14:11

(1:2, 3:2, 6:3, 4:4)

Bazen: 11. april

Sudije: Ivanovski i Obradović

Igrač više: Novi Beograd 9 (4), Jadran 8 (3)

Peterci: Jadran 2 (1)

NOVI BEOGRAD: G. Pijetlović, S. Rašović 3, Mandić, Tomić, Martinović 1, D. Pijetlović 2, Gogov, Jakšić 2, Perković, Vlahopulos, Drašović 2, V. Rašović 2, Fernandeš, Šušiašvili 2, Trener: Milanović.

JADRAN: Marcelić, Burić 1, Kragić 3, Čagalj, Butić 1, Pejković, Bukić 2, Karkov 2, Delić, Dobud 1, Šetka 1, Dužević, Anić, Stojanac, Trener: Smodlaka.

RASPORED F4 REGIONALNE LIGE U BEOGRADU: 

Subota

Novi Beograd - Radnički 12:8

Jug Dubrovnik - Jadran Split 16:18

Nedelja

Meč za treće mesto: Radnički - Jug Dubrovnik 15:18

Finale: Novi Beograd - Jadran Split 14:11


tagovi

Luka BukićKonstantin HarkovAnđelo ŠetkaJerko Marinić KragićNikola JakšićStrahinja RašovićDušan MandićRegionalna vaterpolo ligaRegionalna liga u vaterpoluIgor MilanovićVK Jadran SplitVK Novi BeogradDuško Pijetlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara