Boris Rojević i Marko Vujin (©Starsport)
Boris Rojević i Marko Vujin (©Starsport)

Novi elan sa novim selektorom: Pumpanje mišića na Baltiku pred majski baraž sa Špancima

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.03.24. | 06:14

Ponosan sam što svih 20 igrača dišu kao jedan, što imamo pobednički mentalitet, energiju i motiv da se vratimo posle lošeg Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Pobede u Poljskoj važne za samopouzdanje“, rekao je Boris Rojević za Mozzart Sport

Novi selektor rukometne reprezentacije Srbije Boris Rojević imaće još dva zajednička treninga pred majski baraž sa supersilom Španijom za odlazak na Svetsko prvenstvo 2025. godine. Orlovi su u tom dvomeču autsajderi, ali nada poslednja umire.

Sa novim selektorom stigli su i bolji dani. Pobede nad Poljskom, pogotovo druga u nedelju sa osam golova razlike, sigurno da ulivaju samopouzdanje posle mučnog januara. Igrači su bili utučeni, emotivno ispražnjeni, ali nema mesta za tugovanje. Jesu u Gdanjsku, na Baltiku, bili prijateljski mečevi, obe selekcije nisu bile s najjačim snagama, ali lepo je početi novi ciklus trijumfima.

Izabrane vesti

Odlučio je Rojević sa postepenim podmlađivanjem, nema više u selekciji najiskusnijih Nemanje Ilića, Petra Đorđića i Ilija Abutovića, zbog privatnih obvaveza ovu EHF nedelju su propustili Mijajlo Marsenić i Vladimir Cupara, povređeni su Lazar Kukić, Marko Milosavljević, Stefan Dodić, Miloš Orbović, Vukašin Vorkapić, posle dužih pauze tek su se vratili na teren Nikola Zečević i Jovica Nikolić...

Selektor Rojević ima razloga za zadovoljstvo. Igrači su se upoznali sa njegovim načinom rada.

Žao mi je što nisu bili svi tu koje ćemo imati u maju. Do prvog meča u Španiji imaćemo samo dva zajednička treninga, ne može tu mnogo da se uradi, ali takva je situacija. Raduje me odnos igrača prema nacionalnom dresu. Video sam sve motivisane, da oni koji su na klupi, na tribinama, svaki gol pozdravljaju, bodre saigrače. To je ono što želim, zaista sam ponosan da svih 20 dišu kao jedan, da imamo pobednički mentaliltet, energiju i motiv da se vratimo posle lošeg Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Nisam hteo pre ovih utakmica da stvaram pritisak na igrače, rekao sam da idemo bar jednu da dobijemo. Uvek je dobro kada se pobeđuje, pa makar se radilo i o prijateljskim mečevima“, rekao je Rojević iz Gdanjska za Mozzart Sport.

Probao je novi selektor nove snage, šansu dao debitantima na krilnim pozicijama, Aleksi Tufegdžiću iz mađarskog Čurga i Marku Nikoliću iz slovenačke Krke. Neki su se vratili opet u nacionalni tim kao što su Darko Đukić, Đorđe Đekić, Milan Jovanović...

Svi su dobili šansu, mogao sam da se uverim u njhove kvalitete. Tufegdžić je igrao 20 minuta ovaj drugi meč, imao je šut iz igre 5/5. Miloša Kosa sam probao na srednjem beku, igrao je 60 minuta drugu utakmicu i odlično se snašao. Svaki igrač nam je bitan“.

Iako ga nije bilo na širem spisku, Rojević je dao šansu kapitenu Vojvodine Miljanu Vukovljaku.

Na poziciji tri i četiri u odbrani imamo samo Miljana Pušicu, Dragan Pešmalbeka i Mijajla Marsenića. Želeo sam da vidim i Vukovljaka. Moj plan je bio da zovem igrače od 30 godina i mlađe. Miljan ima 33... On je tu, po potrebi ćemo ga koristiti“.

U Poljskoj je kapiten selekcije bio golman Fuksea iz Berlina Dejan Milosavljev.

Novi kapiten je Mijajlo Marsenić, Banda Milosavljev je zamenik“.

Novi selektor još nije kompletirao stručni štab. Za majski dvomeč sa Špancima mogao bi Orlovima da se priključi legendarni Dejan Perić koji čeka dozvolu kluba u kome radi, Fuksea iz Berlina, da se opet stavi na raspolaganju Srbiji. Dok je selektor bio Vladan Matić, bio je zadužen za rad s golmanima, a kasnije je bio i kormilar Srbije.

Pomno je Rojević pratio i mečeve Španije na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Granoljersu. Furija se lako plasirala u Pariz u konkurenciji Slovenije, Brazila i Bahreina. Pogotovo je impresivno bilo protiv Slovenaca u subotu kada je bilo +10.

Videlo se da je Španija ozbiljna reprezentacija, posle Danske i Francuske najjača na svetu. To smo znali i pre. Dobiti Sloveniju sa 10 golova razlike nije lako. To je selekcija koja je u svetskom vrhu već sedam-osam velikih takmičenja, skoro uvek osvaja medalje, izuzev ovog kiksa koji su imali ove godine u Nemačkoj. U narednom periodu ću tek detaljno da ih analiziram. Vratio je selektor Ribera veterane Gvardiolu i Morosa, pogotovo im oni znače u odbrani. Španija je veliki favorit protiv nas. Mi smo autsajderi, ali nema predaje, hoćemo da odigramo hrabro, motivisano", zaključio je novi selektor Srbije koji se sada okreće obavezama u Vojvodini u finišu sezone i borbi za odbranu duple krune.



tagovi

Boris RojevićrssRukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara