(Reuters)
(Reuters)

Novi format, novi osvajač pol pozicije: Luis Hamilton najbrži na Hungaroringu

Vreme čitanja: 3min | sub. 22.07.23. | 17:35

Britanski vozač startuje prvi još od Saudijske Arabije 2021. godine

Maks Verstapen došao je u Mađarsku kao glavni favorit, a Red Bul je doneo rešenja na bolidu koji bi trebalo da im pomognu da budu još brži, ali je Luis Hamilton je za samo tri hiljadita dela sekunde uspeo da kvalifikacije na Hungaroringu završi ispred Holanđanina, koji se pravda problemima sa balansom celog vikenda. Na trećoj poziciji našao se Lando Noris u Meklarenu.

Za ovaj vikend u Formuli 1 je uvedena proba novih pravila vezanih za gume u kojima vozači imaju samo 11 setova, od kojih tri seta tvrdih i po četiri srednjih i mekih pneumatika. Najvažnija promena je korišćenje pneumatika tokom kvalifikacija, u kojima su vozači sada u obavezi da u Q1 delu koriste tvrde, u Q2 srednje, a u Q3 meke gume.

Izabrane vesti

Ferari se u prvom delu kvalifikacija značajno mučio sa novim pravilima mada su oba vozača uspela da prođu dalje, dok je korisnik njihovog motora Alfa Romeo imao odlična vremena. Sa pet minuta do kraja ovog dela kvalifikacija, većina vozača sedela je u garaži na stavljanju novih pneumatika. Luis Hamilton se nalazio na 17. poziciji u trenutku kada je započeo poslednji brzi krug, a Britanac koji ima najviše pobeda na ovoj stazi ipak se izvukao u dalji tok kvalifikacija. Njegov timski kolega Džordž Rasel, prošlogodišnji osvajač pol pozicije na ovom mestu, ostao je zaglavljen u gužvi i nije uspeo da zabeleži dovoljno dobro vreme pa će trku započeti sa 18. mesta.

Danijel Rikardo se ovog vikenda vratio u Formulu 1 kao zamena za Nika De Frisa koji je posle samo deset trka dobio otkaz u Alfa Tauriju, a u prvim kvalifikacijama uspeo je da bude bolji od timskog kolege Jukija Cunode (završio na 17. mestu).

Iz Q1 su ispali: Aleks Albon, Juki Cunoda, Džordž Rasel, Kevin Magnusen i Logan Sardžent.

Prvi vozač koji je zabeležio vreme u Q2 delu kvalifikacija u kom je obavezno korišćenje guma srednje tvrdoće bio je Serhio Peres, koji se nadao da će se naći unutar vodećih deset na startu trke, s obzirom da mu to nije uspevalo u proteklih pet vikenda. Meksikanac je uspeo da dođe na osmo mesto, a problemi su se javili u ekipi Ferarija. U jednom trenutku izgledalo je kao da bi oba vozača mogla da završe van vodećih deset, a dok je Lekler na kraju izbio na šesto mesto, Karlos Sains će trku započeti sa 11. pozicije. Ispadanjem Sainsa u Q2 delu, Fernando Alonso je postao jedini vozač koji je od početka sezone svakog vikenda uspeo da se nađe u Q3.

Meklaren je od trke u Austriji u ozbiljnom usponu, a u kvalifikacijama u Mađarskoj je ponovo pokazao da stvari u timu itekako funkcionišu, a u jednom trenutku našli su se na prvoj i drugoj poziciji. Alfa Romeo za kog deluje da im odgovaraju nova pravila o pneumaticima je i u drugom delu kvalifikacija izgledao odlično, kada su oba vozača uspela da se plasiraju među prvih deset.

Iz Q2 dela su ispali: Karlos SainsEsteban Okon, Danijel Rikardo, Lens StrolPjer Gasli.

U trećem i poslednjem delu kvalifikacija ponovo je Noris izbio na prvo mesto, sve dok Verstapen i Hamilton nisu postavili nešto bolja vremena. Posle kraće pauze u garažama, vozači su izašli kako bi zabeležili po jedan brzi krug. Noris i Pjastri su išli ka prvoj poziciji, ali su u poslednjem sektoru obojica izgubili izvesnu količinu vremena te su kvalifikacije završili na trećoj i četvrtoj poziciji. Verstapen je bio na odličnom krugu, u drugom sektoru je bio briljantan, ali je u trećem sektoru izgubio dosta vremena zbog čega nije uspeo da popravi vreme. Hamilton je zatim zabeležio vreme 116.609 čime je za samo tri hiljaditinke bio brži od glavnog rivala, ujedno ostvarivši prvu pol poziciju od trke u Saudijskoj Arabiji 2021.

Prvih prvih deset vozača u kvalifikacijama za Veliku nagradu Mađarske:

1. Luis Hamilton

2. Maks Verstapen

3. Lando Noris

4. Oskar Pjastri

5. Gvanju Džo

6. Šarl Lekler

7. Valteri Botas

8. Fernando Alonso

9. Serhio Peres

10. Niko Hulkenberg

 Trka za Veliku nagradu Mađarske na programu je u nedelju od 15 časova.

PIŠE: MAJA Nakaradić


tagovi

Formula 1Luis HamiltonVN MađarskeHungaroring

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara